Приказ основних података о документу

Rezistencija na antibiotike kod bakterija mlečne kiseline - rod Lactococcus

dc.creatorFilipić, Brankica
dc.creatorGolić, Nataša
dc.creatorJovčić, Branko
dc.creatorĆupić-Miladinović, Dejana
dc.creatorSoković, Svetlana
dc.creatorPopović, Dušanka
dc.creatorKojić, Milan
dc.date.accessioned2019-09-02T11:49:12Z
dc.date.available2019-09-02T11:49:12Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0350-2457
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/2483
dc.description.abstractLactic acid bacteria (LAB) are widely used in the food industry, especially in the pro­duction of fermented dairy products and meat. The most studied species among LAB is Lactococcus lactis. L. lactis strains are of great importance in the production of fermented dairy products such as yogurt, butter, fresh cheese and some kind of semi-hard cheese. Although L. lactis acquired the 'Generally Regarded As Safe' (GRAS) status, many investigations indicated that lactococci may act as reservoirs of antibiotic resistance genes, which could be transferred to other bacterial species in human gastrointestinal tract includ­ing pathogens. The genome analysis of L. lactis indicated the presence of at least 40 putative drug transporter genes, and only four multidrug resistance (MDR) transporters are functional­ly characterized: LmrA, LmrP, LmrCD i CmbT. LmrA is the first described MDR transport­er in prokaryotes. LmrCD is responsible for resistance to cholate, which is an integral part of human bile and LmrCD is important for intestinal survival of lactococci that are used as probiotics. Secondary multidrug transporter LmrP confers resistance to lincosamides, mac­rolides, streptogramins and tetracyclines. CmbT protein has an effect on the host cell re­sistance to lincomycin, sulfadiazine, streptomycin, rifampicin, puromycin and sulfametox­azole. Since the food chain is an important way of transmitting resistance genes in human and animal population, it is of great importance to study the mechanisms of resistance in lactococci and other LAB, intended for the food industry.en
dc.description.abstractBakterije mlečne kiseline (BMK) imaju veliku primenu u prehrambenoj industriji, posebno u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda i mesa. Najviše izučavana vrsta u okviru BMK je Lactococcus lactis. Sojevi koji pripadaju vrsti L. lactis su od izuzetnog značaja u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda poput kiselog mleka, maslaca, svežih sireva i nekih vrsta polutvrdih sireva. Iako se generalno laktokoke smatraju bezbednim mikroorganizmima, istraživanja ukazuju da mogu biti rezervoari gena za rezistenciju na antibiotike, koji se horizontalnim transferom mogu preneti na druge bakterijske vrste, uključujući i patogene. Pokazano je da se u membrani bakterija vrste L. lactis nalaze efluksne pumpe koje obezbeđuju rezistenciju na strukturno različite supstrate (eng. multidrug resistance transporters-MDR). Analizom genoma L. lactis detektovano je prisustvo 40 potencijalnih gena koji kodiraju MDR transportere, od čega su do danas svega četiri funkcionalno okarakterisana: LmrA, LmrP, LmrCD i CmbT. LmrA je prvi uopšte opisan primarni transporter kod prokariota. LmrCD obezbeđuje rezistenciju na holat koji ulazi u sastav žuči, što je značajno za preživljavanje laktokoka koje se primenjuju kao probiotici u digestivnom traktu ljudi i životinja. LmrP je sekundarni transporter i obezbeđuje rezistenciju na neke linkozamide, makrolide, streptogramine I tetracikline. CmbT je poslednji okarakterisan MDR transporter kod L. lactis i doprinosi rezistenciji na linkomicin, sulfonamidne antibiotike, sulfametoksazol i sulfadiazin, aminoglikozidni antibiotik streptomicin, aminonukleozidni antibiotik puromicin i semisintetski antibiotik rifampicin. Kako lanac hrane predstavlja važan put prenosa gena za rezistenciju u okviru ljudske i životinjske populacije, neophodno je intenzivno izučavanje mehanizama rezistencije kod laktokoka i drugih BMK namenjenih za upotrebu u prehrambenoj industriji.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/173019/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski glasnik
dc.subjectlactic acid bacteriaen
dc.subjectLactococcus lactisen
dc.subjectMDR transportersen
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectLactococcus lactissr
dc.subjectMDR transporterisr
dc.titleResistance to antibiotics in lacid acid bacteria: Strain Lactococcusen
dc.titleRezistencija na antibiotike kod bakterija mlečne kiseline - rod Lactococcussr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractГолић, Наташа; Јовчић, Бранко; Ћупић-Миладиновић, Дејана; Филипић, Бранкица; Соковић, Светлана; Поповић, Душанка; Којић, Милан; Резистенција на антибиотике код бактерија млечне киселине - род Лацтоцоццус; Резистенција на антибиотике код бактерија млечне киселине - род Лацтоцоццус;
dc.citation.volume69
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage271
dc.citation.epage281
dc.citation.other69(3-4): 271-281
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/VETGL1504271F
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/1162/2481.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу