Influence of nanoemulsfication, antioxidants and temperature on oxidative stability of red rapsberry seed oil for skin application
Procena uticaja nanoemulzifikacije, antioksidanata i temperature na oksidativnu stabilnost ulja semena maline za primenu na koži
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
In the past twenty years plant oils derived from food industry byproducts have been
in focus due to the ecological and economic reasons. For example, raspberry seed oil – RSO
(Rubus idaeus, Rosaceae), abundant with bioactive compounds such as polyunsaturated fatty
acids, carotenoids, tocopherols and phenolic compounds, is recommended for antioxidant and
UV-protective skincare (1). RSO application is limited by poor oxidative stability, thus this
research aimed at its stabilization with nanoemulsion – NE carrier. Firstly, total carotenoid
and phenolic content of RSO was determined, followed by determination of its oxidative
status by tracking relevant parameters (peroxide value – PV, p-anisidine value – PA, and
thiobarbituric reactive substances – TBARS) (2) during one month of storage. NEs were
prepared with the polyglycerol ester-based natural surfactants by employing phase
inversion composition method, with or without RSO and antioxidants: synthetic (butylated
hydroxytolue...ne – BHT or ethylenediaminetetraacetic acid, disodium salt – Na 2EDTA), or
sessile oak acorn extract (Quercus petraea, Fagaceae). NEs' physiochemical characterization
included droplet size distribution analysis, electrical conductivity and pH value
measurements, followed by measurement of primary and secondary oxidation products
(lipid hydroperoxides – LH and TBARS, respectively). It was found that RSOs' oxidative
stability was significantly improved when stored at refrigerator after opening or by adding
BHT (PV˂10, PA˂6, % INH TBARS >80%). NEs were semitransparent (with very small
droplets ˂70 nm) and stable at 25 and 40ºC, while drastic formation of oxidative products
was avoided by employing BHT or Na2EDTA, or by using oak extract as natural stabilizer.
U poslednjih dvadeset godina, usled ekoloških i ekonomskih razloga u fokusu
istraživanja su biljna ulja koja se dobijaju od nusproizvoda prehrambene industrjje. Na
primer, ulje semena maline (Rubus idaeus, Rosaceae), koje obiluje bioaktivnim sastojcima
kao što su polinezasićene masne kiseline (linolna i linolenska), karotenoidi, tokoferoli i
fenolna jedinjenja, preporučuje se za negu,antioksidativnu i UV-zaštitu kože (1). Primenu ulja
maline ograničava loša oksidativna stabilnost, te je cilj ovog istraživanja bila njegova
stabilizacija primenom nanoemulzije (NE), i/ili antioksidanata. Prvo je određivan sadržaj
ukupnih karotenoida i fenola, a zatim oksidativni status ulja maline praćenjem relevantnih
parametara (peroksidni broj – PB, p-anisidinski broj – PA i sadržaj reaktivnih supstanci
tiobarbiturne kiseline – TBARS) (2), tokom mesec dana čuvanja. NEs su pripremljene na bazi
novijih prirodnih poliglicerilskih estara pomoću metode inverzije faza, bezili sa dodatkom ulja
seme...na maline i antioksidanata: sintetskih (butilhidroksitoluen – BHT ili dinatrijumova so
etilendiamintetrasirćetne kiseline – Na 2EDTA), ili prirodnog ekstrakta žira hrasta kitnjaka
(Quercus petraea, Fagaceae). Fizičkohemijska karakterizacija NEs izvršena je analizom
distribucije veličina kapi, merenjem električne provodljivosti i pH vrednosti, te određivanjem
primarnih i sekundarnih produkata oksidacije (lipidnih hidroperoksida – LH i TBARS
supstanci, redom). Nađeno je da se oksidativna stabilnost ulja maline značajno poboljšala
čuvanjem u frižideru nakon otvaranja ili dodatkom BHT-a (PB˂10, PA˂6, % INH TBARS >80%).
Dobijene NEs su bile polutransparentne (usled malih veličina kapi ˂70 nm) i stabilne na 25 i
40ºC, a drastičan porast oksidacionih produkata je uspešno inhibiran upotrebom BHT-a ili
Na 2 EDTA, kao i pomoćuekstrakta hrasta kitnjaka kao potencijalnog prirodnog stabilizatora.
Извор:
Arhiv za farmaciju, 2022, 72, 4 suplement, S420-S421Издавач:
- Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS)
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200161 (Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200161)
Напомена:
- VIII Kongres farmaceuta Srbije sa međunarodnim učešćem, 12-15.10.2022. Beograd
Институција/група
PharmacyTY - CONF AU - Gledović, Ana AU - Janošević-Ležaić, Aleksandra AU - Savić, Snežana PY - 2022 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4574 AB - In the past twenty years plant oils derived from food industry byproducts have been in focus due to the ecological and economic reasons. For example, raspberry seed oil – RSO (Rubus idaeus, Rosaceae), abundant with bioactive compounds such as polyunsaturated fatty acids, carotenoids, tocopherols and phenolic compounds, is recommended for antioxidant and UV-protective skincare (1). RSO application is limited by poor oxidative stability, thus this research aimed at its stabilization with nanoemulsion – NE carrier. Firstly, total carotenoid and phenolic content of RSO was determined, followed by determination of its oxidative status by tracking relevant parameters (peroxide value – PV, p-anisidine value – PA, and thiobarbituric reactive substances – TBARS) (2) during one month of storage. NEs were prepared with the polyglycerol ester-based natural surfactants by employing phase inversion composition method, with or without RSO and antioxidants: synthetic (butylated hydroxytoluene – BHT or ethylenediaminetetraacetic acid, disodium salt – Na 2EDTA), or sessile oak acorn extract (Quercus petraea, Fagaceae). NEs' physiochemical characterization included droplet size distribution analysis, electrical conductivity and pH value measurements, followed by measurement of primary and secondary oxidation products (lipid hydroperoxides – LH and TBARS, respectively). It was found that RSOs' oxidative stability was significantly improved when stored at refrigerator after opening or by adding BHT (PV˂10, PA˂6, % INH TBARS >80%). NEs were semitransparent (with very small droplets ˂70 nm) and stable at 25 and 40ºC, while drastic formation of oxidative products was avoided by employing BHT or Na2EDTA, or by using oak extract as natural stabilizer. AB - U poslednjih dvadeset godina, usled ekoloških i ekonomskih razloga u fokusu istraživanja su biljna ulja koja se dobijaju od nusproizvoda prehrambene industrjje. Na primer, ulje semena maline (Rubus idaeus, Rosaceae), koje obiluje bioaktivnim sastojcima kao što su polinezasićene masne kiseline (linolna i linolenska), karotenoidi, tokoferoli i fenolna jedinjenja, preporučuje se za negu,antioksidativnu i UV-zaštitu kože (1). Primenu ulja maline ograničava loša oksidativna stabilnost, te je cilj ovog istraživanja bila njegova stabilizacija primenom nanoemulzije (NE), i/ili antioksidanata. Prvo je određivan sadržaj ukupnih karotenoida i fenola, a zatim oksidativni status ulja maline praćenjem relevantnih parametara (peroksidni broj – PB, p-anisidinski broj – PA i sadržaj reaktivnih supstanci tiobarbiturne kiseline – TBARS) (2), tokom mesec dana čuvanja. NEs su pripremljene na bazi novijih prirodnih poliglicerilskih estara pomoću metode inverzije faza, bezili sa dodatkom ulja semena maline i antioksidanata: sintetskih (butilhidroksitoluen – BHT ili dinatrijumova so etilendiamintetrasirćetne kiseline – Na 2EDTA), ili prirodnog ekstrakta žira hrasta kitnjaka (Quercus petraea, Fagaceae). Fizičkohemijska karakterizacija NEs izvršena je analizom distribucije veličina kapi, merenjem električne provodljivosti i pH vrednosti, te određivanjem primarnih i sekundarnih produkata oksidacije (lipidnih hidroperoksida – LH i TBARS supstanci, redom). Nađeno je da se oksidativna stabilnost ulja maline značajno poboljšala čuvanjem u frižideru nakon otvaranja ili dodatkom BHT-a (PB˂10, PA˂6, % INH TBARS >80%). Dobijene NEs su bile polutransparentne (usled malih veličina kapi ˂70 nm) i stabilne na 25 i 40ºC, a drastičan porast oksidacionih produkata je uspešno inhibiran upotrebom BHT-a ili Na 2 EDTA, kao i pomoćuekstrakta hrasta kitnjaka kao potencijalnog prirodnog stabilizatora. PB - Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS) C3 - Arhiv za farmaciju T1 - Influence of nanoemulsfication, antioxidants and temperature on oxidative stability of red rapsberry seed oil for skin application T1 - Procena uticaja nanoemulzifikacije, antioksidanata i temperature na oksidativnu stabilnost ulja semena maline za primenu na koži VL - 72 IS - 4 suplement SP - S420 EP - S421 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4574 ER -
@conference{ author = "Gledović, Ana and Janošević-Ležaić, Aleksandra and Savić, Snežana", year = "2022", abstract = "In the past twenty years plant oils derived from food industry byproducts have been in focus due to the ecological and economic reasons. For example, raspberry seed oil – RSO (Rubus idaeus, Rosaceae), abundant with bioactive compounds such as polyunsaturated fatty acids, carotenoids, tocopherols and phenolic compounds, is recommended for antioxidant and UV-protective skincare (1). RSO application is limited by poor oxidative stability, thus this research aimed at its stabilization with nanoemulsion – NE carrier. Firstly, total carotenoid and phenolic content of RSO was determined, followed by determination of its oxidative status by tracking relevant parameters (peroxide value – PV, p-anisidine value – PA, and thiobarbituric reactive substances – TBARS) (2) during one month of storage. NEs were prepared with the polyglycerol ester-based natural surfactants by employing phase inversion composition method, with or without RSO and antioxidants: synthetic (butylated hydroxytoluene – BHT or ethylenediaminetetraacetic acid, disodium salt – Na 2EDTA), or sessile oak acorn extract (Quercus petraea, Fagaceae). NEs' physiochemical characterization included droplet size distribution analysis, electrical conductivity and pH value measurements, followed by measurement of primary and secondary oxidation products (lipid hydroperoxides – LH and TBARS, respectively). It was found that RSOs' oxidative stability was significantly improved when stored at refrigerator after opening or by adding BHT (PV˂10, PA˂6, % INH TBARS >80%). NEs were semitransparent (with very small droplets ˂70 nm) and stable at 25 and 40ºC, while drastic formation of oxidative products was avoided by employing BHT or Na2EDTA, or by using oak extract as natural stabilizer., U poslednjih dvadeset godina, usled ekoloških i ekonomskih razloga u fokusu istraživanja su biljna ulja koja se dobijaju od nusproizvoda prehrambene industrjje. Na primer, ulje semena maline (Rubus idaeus, Rosaceae), koje obiluje bioaktivnim sastojcima kao što su polinezasićene masne kiseline (linolna i linolenska), karotenoidi, tokoferoli i fenolna jedinjenja, preporučuje se za negu,antioksidativnu i UV-zaštitu kože (1). Primenu ulja maline ograničava loša oksidativna stabilnost, te je cilj ovog istraživanja bila njegova stabilizacija primenom nanoemulzije (NE), i/ili antioksidanata. Prvo je određivan sadržaj ukupnih karotenoida i fenola, a zatim oksidativni status ulja maline praćenjem relevantnih parametara (peroksidni broj – PB, p-anisidinski broj – PA i sadržaj reaktivnih supstanci tiobarbiturne kiseline – TBARS) (2), tokom mesec dana čuvanja. NEs su pripremljene na bazi novijih prirodnih poliglicerilskih estara pomoću metode inverzije faza, bezili sa dodatkom ulja semena maline i antioksidanata: sintetskih (butilhidroksitoluen – BHT ili dinatrijumova so etilendiamintetrasirćetne kiseline – Na 2EDTA), ili prirodnog ekstrakta žira hrasta kitnjaka (Quercus petraea, Fagaceae). Fizičkohemijska karakterizacija NEs izvršena je analizom distribucije veličina kapi, merenjem električne provodljivosti i pH vrednosti, te određivanjem primarnih i sekundarnih produkata oksidacije (lipidnih hidroperoksida – LH i TBARS supstanci, redom). Nađeno je da se oksidativna stabilnost ulja maline značajno poboljšala čuvanjem u frižideru nakon otvaranja ili dodatkom BHT-a (PB˂10, PA˂6, % INH TBARS >80%). Dobijene NEs su bile polutransparentne (usled malih veličina kapi ˂70 nm) i stabilne na 25 i 40ºC, a drastičan porast oksidacionih produkata je uspešno inhibiran upotrebom BHT-a ili Na 2 EDTA, kao i pomoćuekstrakta hrasta kitnjaka kao potencijalnog prirodnog stabilizatora.", publisher = "Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS)", journal = "Arhiv za farmaciju", title = "Influence of nanoemulsfication, antioxidants and temperature on oxidative stability of red rapsberry seed oil for skin application, Procena uticaja nanoemulzifikacije, antioksidanata i temperature na oksidativnu stabilnost ulja semena maline za primenu na koži", volume = "72", number = "4 suplement", pages = "S420-S421", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4574" }
Gledović, A., Janošević-Ležaić, A.,& Savić, S.. (2022). Influence of nanoemulsfication, antioxidants and temperature on oxidative stability of red rapsberry seed oil for skin application. in Arhiv za farmaciju Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS)., 72(4 suplement), S420-S421. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4574
Gledović A, Janošević-Ležaić A, Savić S. Influence of nanoemulsfication, antioxidants and temperature on oxidative stability of red rapsberry seed oil for skin application. in Arhiv za farmaciju. 2022;72(4 suplement):S420-S421. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4574 .
Gledović, Ana, Janošević-Ležaić, Aleksandra, Savić, Snežana, "Influence of nanoemulsfication, antioxidants and temperature on oxidative stability of red rapsberry seed oil for skin application" in Arhiv za farmaciju, 72, no. 4 suplement (2022):S420-S421, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4574 .