Dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds
Dijetarne intervencije suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Dietary supplements (DS) are manufactured products consisting of one or more dietary
ingredients; they are intended to supplement the diet and provide additional nutrients or other
beneficial compounds that are lacking or insufficient in a regular diet. Dietary supplements
containing antioxidant compounds have been shown to have positive effects in various
(pato)physiological processes, i.e., any condition that is fundamentally redox imbalanced
(cardiovascular diseases, cancer, aging, intense exercise). The most common antioxidants in
dietary supplements are clearly antioxidant micronutrients such as vitamin C, vitamin E, zinc, and
selenium, but also various secondary plant compounds, including polyphenols and carotenoids.
The dosage of antioxidants administered through dietary supplements may not always be optimal,
so some dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds have been
shown to have an effect that it is limited, or completely absent. There...fore, any dietary
supplementation should be done only under appropriate guidance from health care professionals
to ensure that it is safe, effective, and appropriate for the individual's condition and needs.
Dijetetski suplementi (DS) ili dodaci ishrani su proizvodi koji sadrže jedan ili više sastojaka
i primenjuju se kao dopuna ishrani, odnosno imaju posebnu nutritivnu namenu. Brojni su naučni
dokazi koji sugerišu da DS koji sadrže antioksidativna jedinjenja imaju blagotvorno dejstvo u
različitim (pato)fiziološkim procesima, odnosno bilo kom stanju koje u osnovi ima narušenu
redoks ravnotežu (kardiovaskularne bolesti, rak, starenje, intenzivno vežbanje). Najčešći
antioksidansi u dodacima ishrani su antioksidativni mikronutrijenti kao što su vitamin C, vitamin
E, selen, i cink, ali i različiti sekundarni biljni metaboliti, uključujući polifenole i karotenoide.
Posebna pažnja mora biti usmerena na doze i dužinu suplementacije. Neadekvatna primena
antioksidanasa putem dijetetskih suplemenata često ishoduje time da dijetarne intervencije
suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima imaju ograničen efekat ili on kompletno izostane.
Stoga ove ali i sve druge dijetarne suplementacije ...treba sprovoditi isključivo u skladu sa
uputstvima zdravstvenih radnika kako bi se osigurali njihova efikasnost i bezbednost, ali i
prikladnost za stanje i potrebe pojedinca.
Кључне речи:
dietary intervention / dietary supplements / antioxidant activity / diseases / ageing / athletesИзвор:
Arhiv za farmaciju, 2023, 5, 4, 292-305Издавач:
- Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Todorović, Vanja AU - Đorđević, Brižita PY - 2023 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/5021 AB - Dietary supplements (DS) are manufactured products consisting of one or more dietary ingredients; they are intended to supplement the diet and provide additional nutrients or other beneficial compounds that are lacking or insufficient in a regular diet. Dietary supplements containing antioxidant compounds have been shown to have positive effects in various (pato)physiological processes, i.e., any condition that is fundamentally redox imbalanced (cardiovascular diseases, cancer, aging, intense exercise). The most common antioxidants in dietary supplements are clearly antioxidant micronutrients such as vitamin C, vitamin E, zinc, and selenium, but also various secondary plant compounds, including polyphenols and carotenoids. The dosage of antioxidants administered through dietary supplements may not always be optimal, so some dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds have been shown to have an effect that it is limited, or completely absent. Therefore, any dietary supplementation should be done only under appropriate guidance from health care professionals to ensure that it is safe, effective, and appropriate for the individual's condition and needs. AB - Dijetetski suplementi (DS) ili dodaci ishrani su proizvodi koji sadrže jedan ili više sastojaka i primenjuju se kao dopuna ishrani, odnosno imaju posebnu nutritivnu namenu. Brojni su naučni dokazi koji sugerišu da DS koji sadrže antioksidativna jedinjenja imaju blagotvorno dejstvo u različitim (pato)fiziološkim procesima, odnosno bilo kom stanju koje u osnovi ima narušenu redoks ravnotežu (kardiovaskularne bolesti, rak, starenje, intenzivno vežbanje). Najčešći antioksidansi u dodacima ishrani su antioksidativni mikronutrijenti kao što su vitamin C, vitamin E, selen, i cink, ali i različiti sekundarni biljni metaboliti, uključujući polifenole i karotenoide. Posebna pažnja mora biti usmerena na doze i dužinu suplementacije. Neadekvatna primena antioksidanasa putem dijetetskih suplemenata često ishoduje time da dijetarne intervencije suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima imaju ograničen efekat ili on kompletno izostane. Stoga ove ali i sve druge dijetarne suplementacije treba sprovoditi isključivo u skladu sa uputstvima zdravstvenih radnika kako bi se osigurali njihova efikasnost i bezbednost, ali i prikladnost za stanje i potrebe pojedinca. PB - Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd T2 - Arhiv za farmaciju T1 - Dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds T1 - Dijetarne intervencije suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima VL - 5 VL - 73 IS - 4 SP - 292 EP - 305 DO - 10.5937/arhfarm73-45141 ER -
@article{ author = "Todorović, Vanja and Đorđević, Brižita", year = "2023", abstract = "Dietary supplements (DS) are manufactured products consisting of one or more dietary ingredients; they are intended to supplement the diet and provide additional nutrients or other beneficial compounds that are lacking or insufficient in a regular diet. Dietary supplements containing antioxidant compounds have been shown to have positive effects in various (pato)physiological processes, i.e., any condition that is fundamentally redox imbalanced (cardiovascular diseases, cancer, aging, intense exercise). The most common antioxidants in dietary supplements are clearly antioxidant micronutrients such as vitamin C, vitamin E, zinc, and selenium, but also various secondary plant compounds, including polyphenols and carotenoids. The dosage of antioxidants administered through dietary supplements may not always be optimal, so some dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds have been shown to have an effect that it is limited, or completely absent. Therefore, any dietary supplementation should be done only under appropriate guidance from health care professionals to ensure that it is safe, effective, and appropriate for the individual's condition and needs., Dijetetski suplementi (DS) ili dodaci ishrani su proizvodi koji sadrže jedan ili više sastojaka i primenjuju se kao dopuna ishrani, odnosno imaju posebnu nutritivnu namenu. Brojni su naučni dokazi koji sugerišu da DS koji sadrže antioksidativna jedinjenja imaju blagotvorno dejstvo u različitim (pato)fiziološkim procesima, odnosno bilo kom stanju koje u osnovi ima narušenu redoks ravnotežu (kardiovaskularne bolesti, rak, starenje, intenzivno vežbanje). Najčešći antioksidansi u dodacima ishrani su antioksidativni mikronutrijenti kao što su vitamin C, vitamin E, selen, i cink, ali i različiti sekundarni biljni metaboliti, uključujući polifenole i karotenoide. Posebna pažnja mora biti usmerena na doze i dužinu suplementacije. Neadekvatna primena antioksidanasa putem dijetetskih suplemenata često ishoduje time da dijetarne intervencije suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima imaju ograničen efekat ili on kompletno izostane. Stoga ove ali i sve druge dijetarne suplementacije treba sprovoditi isključivo u skladu sa uputstvima zdravstvenih radnika kako bi se osigurali njihova efikasnost i bezbednost, ali i prikladnost za stanje i potrebe pojedinca.", publisher = "Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd", journal = "Arhiv za farmaciju", title = "Dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds, Dijetarne intervencije suplementacijom antioksidativnim jedinjenjima", volume = "5, 73", number = "4", pages = "292-305", doi = "10.5937/arhfarm73-45141" }
Todorović, V.,& Đorđević, B.. (2023). Dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds. in Arhiv za farmaciju Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd., 5(4), 292-305. https://doi.org/10.5937/arhfarm73-45141
Todorović V, Đorđević B. Dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds. in Arhiv za farmaciju. 2023;5(4):292-305. doi:10.5937/arhfarm73-45141 .
Todorović, Vanja, Đorđević, Brižita, "Dietary interventions through supplementation with antioxidant compounds" in Arhiv za farmaciju, 5, no. 4 (2023):292-305, https://doi.org/10.5937/arhfarm73-45141 . .