Zelena ekstrakcija sa antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus iz semenki grožđa
Апстракт
Semenke predstavljaju najvredniji deo ploda vinove loze. Polifenolna jedinjenja se primarno
koncentrišu tamo, zbog čega semenke poseduju jaku antioksidativnu aktivnost. Zahvaljujući tome,
ekstrakti semenki mogu delovati kao antimikrobni agensi. Ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja se
obično vrši pomoću isparljivih, organskih rastvarača. Poslednjih godina, zajedno sa povećanjem
svesti o značaju zaštite životne sredine, različiti „zeleni“ rastvarači su se pojavili kao alternativa
konvencionalnim.
Ova studija je imala za cilj ispitivanje razlika između semenki različitih sorti grožđa u pogledu
njihove antimikrobne aktivnosti prema Staphylococcus aureus. Takođe je procenjen afinitet
eutektičkog rastvarača za ekstrakciju polifenola iz semenki grožđa. Kao referentni rastvarač
korišćen je etanol.
Semenke su izolovane iz pet različitih sorti crvenog grožđa koje se široko gaje u Srbiji.
Ultrazvučna ekstrakcija izvedena je korišćenjem eutektičkog rastvarača (holin hlorid:limunska
k...iselina, 2:1, 30 % vode; ChCit) i 70 % etanola. Ukupan sadržaj polifenola (eng. Total Phenolic
Content; TPC) je određen Folin-Ciocalteu metodom. Antimikrobna aktivnost uzoraka je ispitivana
je na standardnom soju Staphylococcus aureus ATCC 6538 bujon-mikrodilucionim testom.
TPC vrednosti su se kretale od 91,75 do 116,71 i od 84,79 do 135,5 mg GAE/g suve mase (za
ChCit i etanolne ekstrakte, respektivno). Semenke sorte Prokupac imale su najveći sadržaj ukupnih
polifenola, bez obzira na upotrebljeni rastvarač. Vrednosti minimalnih inhibitornih koncentracija
(MIK) su se kretale između 0,04 i 0,15 mg/ml. ChCit ekstrakti su bili slični ili čak efikasniji protiv
ove Gram-pozitivne bakterije u poređenju sa etanolnim ekstraktima. Ovo bi moglo biti delimično
objašnjeno antimikrobnom aktivnošću samog rastvarača, pošto je primećeno da ChCit inhibira rast
Staphylococcus aureus (MIK=0,3 mg/ml).
Imajući u vidu da su ekstrakti pokazali znatno jaču aktivnost u odnosu na rastvarač i da su
rezultati ispitivanja antimikrobne aktivnosti bili u značajnoj korelaciji sa sadržajem polifenola,
može se zaključiti da je sinergizam između prisutnih polifenola i ChCit rezultirao snažnom
antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus u ekološki prihvatljivijim ekstraktima.
Кључне речи:
ekstrakt semenki grožđa / polifenoli / Staphylococcus aureus / MIK vrednosti / sinergizamИзвор:
SKKM 2023 - 1. srpski kongres kliničke mikrobiologije sa međunarodnim učešćem, 10-12 maj 2023, Beograd - Knjiga apstrakata, 2023, 56-56Издавач:
- Srpsko udruženje za kliničku mikrobiologiju (SUKM)
Институција/група
PharmacyTY - CONF AU - Dabetić, Nevena AU - Todorović, Vanja AU - Božić, Dragana AU - Antić-Stanković, Jelena AU - Šobajić, Slađana PY - 2023 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/5140 AB - Semenke predstavljaju najvredniji deo ploda vinove loze. Polifenolna jedinjenja se primarno koncentrišu tamo, zbog čega semenke poseduju jaku antioksidativnu aktivnost. Zahvaljujući tome, ekstrakti semenki mogu delovati kao antimikrobni agensi. Ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja se obično vrši pomoću isparljivih, organskih rastvarača. Poslednjih godina, zajedno sa povećanjem svesti o značaju zaštite životne sredine, različiti „zeleni“ rastvarači su se pojavili kao alternativa konvencionalnim. Ova studija je imala za cilj ispitivanje razlika između semenki različitih sorti grožđa u pogledu njihove antimikrobne aktivnosti prema Staphylococcus aureus. Takođe je procenjen afinitet eutektičkog rastvarača za ekstrakciju polifenola iz semenki grožđa. Kao referentni rastvarač korišćen je etanol. Semenke su izolovane iz pet različitih sorti crvenog grožđa koje se široko gaje u Srbiji. Ultrazvučna ekstrakcija izvedena je korišćenjem eutektičkog rastvarača (holin hlorid:limunska kiselina, 2:1, 30 % vode; ChCit) i 70 % etanola. Ukupan sadržaj polifenola (eng. Total Phenolic Content; TPC) je određen Folin-Ciocalteu metodom. Antimikrobna aktivnost uzoraka je ispitivana je na standardnom soju Staphylococcus aureus ATCC 6538 bujon-mikrodilucionim testom. TPC vrednosti su se kretale od 91,75 do 116,71 i od 84,79 do 135,5 mg GAE/g suve mase (za ChCit i etanolne ekstrakte, respektivno). Semenke sorte Prokupac imale su najveći sadržaj ukupnih polifenola, bez obzira na upotrebljeni rastvarač. Vrednosti minimalnih inhibitornih koncentracija (MIK) su se kretale između 0,04 i 0,15 mg/ml. ChCit ekstrakti su bili slični ili čak efikasniji protiv ove Gram-pozitivne bakterije u poređenju sa etanolnim ekstraktima. Ovo bi moglo biti delimično objašnjeno antimikrobnom aktivnošću samog rastvarača, pošto je primećeno da ChCit inhibira rast Staphylococcus aureus (MIK=0,3 mg/ml). Imajući u vidu da su ekstrakti pokazali znatno jaču aktivnost u odnosu na rastvarač i da su rezultati ispitivanja antimikrobne aktivnosti bili u značajnoj korelaciji sa sadržajem polifenola, može se zaključiti da je sinergizam između prisutnih polifenola i ChCit rezultirao snažnom antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus u ekološki prihvatljivijim ekstraktima. PB - Srpsko udruženje za kliničku mikrobiologiju (SUKM) C3 - SKKM 2023 - 1. srpski kongres kliničke mikrobiologije sa međunarodnim učešćem, 10-12 maj 2023, Beograd - Knjiga apstrakata T1 - Zelena ekstrakcija sa antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus iz semenki grožđa SP - 56 EP - 56 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5140 ER -
@conference{ author = "Dabetić, Nevena and Todorović, Vanja and Božić, Dragana and Antić-Stanković, Jelena and Šobajić, Slađana", year = "2023", abstract = "Semenke predstavljaju najvredniji deo ploda vinove loze. Polifenolna jedinjenja se primarno koncentrišu tamo, zbog čega semenke poseduju jaku antioksidativnu aktivnost. Zahvaljujući tome, ekstrakti semenki mogu delovati kao antimikrobni agensi. Ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja se obično vrši pomoću isparljivih, organskih rastvarača. Poslednjih godina, zajedno sa povećanjem svesti o značaju zaštite životne sredine, različiti „zeleni“ rastvarači su se pojavili kao alternativa konvencionalnim. Ova studija je imala za cilj ispitivanje razlika između semenki različitih sorti grožđa u pogledu njihove antimikrobne aktivnosti prema Staphylococcus aureus. Takođe je procenjen afinitet eutektičkog rastvarača za ekstrakciju polifenola iz semenki grožđa. Kao referentni rastvarač korišćen je etanol. Semenke su izolovane iz pet različitih sorti crvenog grožđa koje se široko gaje u Srbiji. Ultrazvučna ekstrakcija izvedena je korišćenjem eutektičkog rastvarača (holin hlorid:limunska kiselina, 2:1, 30 % vode; ChCit) i 70 % etanola. Ukupan sadržaj polifenola (eng. Total Phenolic Content; TPC) je određen Folin-Ciocalteu metodom. Antimikrobna aktivnost uzoraka je ispitivana je na standardnom soju Staphylococcus aureus ATCC 6538 bujon-mikrodilucionim testom. TPC vrednosti su se kretale od 91,75 do 116,71 i od 84,79 do 135,5 mg GAE/g suve mase (za ChCit i etanolne ekstrakte, respektivno). Semenke sorte Prokupac imale su najveći sadržaj ukupnih polifenola, bez obzira na upotrebljeni rastvarač. Vrednosti minimalnih inhibitornih koncentracija (MIK) su se kretale između 0,04 i 0,15 mg/ml. ChCit ekstrakti su bili slični ili čak efikasniji protiv ove Gram-pozitivne bakterije u poređenju sa etanolnim ekstraktima. Ovo bi moglo biti delimično objašnjeno antimikrobnom aktivnošću samog rastvarača, pošto je primećeno da ChCit inhibira rast Staphylococcus aureus (MIK=0,3 mg/ml). Imajući u vidu da su ekstrakti pokazali znatno jaču aktivnost u odnosu na rastvarač i da su rezultati ispitivanja antimikrobne aktivnosti bili u značajnoj korelaciji sa sadržajem polifenola, može se zaključiti da je sinergizam između prisutnih polifenola i ChCit rezultirao snažnom antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus u ekološki prihvatljivijim ekstraktima.", publisher = "Srpsko udruženje za kliničku mikrobiologiju (SUKM)", journal = "SKKM 2023 - 1. srpski kongres kliničke mikrobiologije sa međunarodnim učešćem, 10-12 maj 2023, Beograd - Knjiga apstrakata", title = "Zelena ekstrakcija sa antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus iz semenki grožđa", pages = "56-56", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5140" }
Dabetić, N., Todorović, V., Božić, D., Antić-Stanković, J.,& Šobajić, S.. (2023). Zelena ekstrakcija sa antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus iz semenki grožđa. in SKKM 2023 - 1. srpski kongres kliničke mikrobiologije sa međunarodnim učešćem, 10-12 maj 2023, Beograd - Knjiga apstrakata Srpsko udruženje za kliničku mikrobiologiju (SUKM)., 56-56. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5140
Dabetić N, Todorović V, Božić D, Antić-Stanković J, Šobajić S. Zelena ekstrakcija sa antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus iz semenki grožđa. in SKKM 2023 - 1. srpski kongres kliničke mikrobiologije sa međunarodnim učešćem, 10-12 maj 2023, Beograd - Knjiga apstrakata. 2023;:56-56. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5140 .
Dabetić, Nevena, Todorović, Vanja, Božić, Dragana, Antić-Stanković, Jelena, Šobajić, Slađana, "Zelena ekstrakcija sa antimikrobnom aktivnošću protiv Staphylococcus aureus iz semenki grožđa" in SKKM 2023 - 1. srpski kongres kliničke mikrobiologije sa međunarodnim učešćem, 10-12 maj 2023, Beograd - Knjiga apstrakata (2023):56-56, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5140 .