Sastav lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka pšenice, kukuruza i suncokreta
Composition of lipid extract of wheat, corn and sunflower harvest residues
Апстракт
Usled stalnog porasta broja stanovnika raste i potreba za hranom u svetu, što dovodi do povećavanja obradivih površine pod žitaricama i uljaricama. Raste i količina žetvenih ostataka koji se najčešće spaljuju. Spaljivanje žetvenih ostataka predstavlja veliki ekološki rizik, sa jedne strane, jer je čest uzročnik požara, dok sa druge strane predstavlja vrednu biomasu koja ostaje neiskorišćena. U poslednjih nekoliko godina je primećen trend spaljivanja ostataka na polju što dovodi do zagađenja vazduha i predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva. Žetveni ostaci sadrže različite komponente koje bi mogle naći svoju primenu u prehramebnoj i farmaceutskoj industriji. Analizom sastava lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka utvrđeno je prisustvo biološki vrednih komponenata koje dalje mogu naći svoju primenu u proizvodnji mesnih prerađevina sa poboljšanom oksidativnom stabilnošću, boljom održivošću, poboljšanim sastavom masnih kiselina, kao i novim formulama prirodne kozmetike.
Кључне речи:
žetveni ostaci / pšenica / kukuruz / suncokret / lipidni ekstrakti / harvest residues / wheat / corn / sunflowerИзвор:
Uljarstvo, 2022, 53, 1, 67-74Финансирање / пројекти:
- PhAgroWaste - Value-Added Products from Maize, Wheat and Sunflower Waste as Raw Materials for Pharmaceutical and Food Industry (RS-ScienceFundRS-Ideje-7752847)
Напомена:
- Rad u istaknutom nacionalnom časopisu (M52)
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Romanić, Ranko AU - Lužaić, Tanja AU - Samardžić, Stevan AU - Maksimović, Zoran PY - 2022 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/5252 AB - Usled stalnog porasta broja stanovnika raste i potreba za hranom u svetu, što dovodi do povećavanja obradivih površine pod žitaricama i uljaricama. Raste i količina žetvenih ostataka koji se najčešće spaljuju. Spaljivanje žetvenih ostataka predstavlja veliki ekološki rizik, sa jedne strane, jer je čest uzročnik požara, dok sa druge strane predstavlja vrednu biomasu koja ostaje neiskorišćena. U poslednjih nekoliko godina je primećen trend spaljivanja ostataka na polju što dovodi do zagađenja vazduha i predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva. Žetveni ostaci sadrže različite komponente koje bi mogle naći svoju primenu u prehramebnoj i farmaceutskoj industriji. Analizom sastava lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka utvrđeno je prisustvo biološki vrednih komponenata koje dalje mogu naći svoju primenu u proizvodnji mesnih prerađevina sa poboljšanom oksidativnom stabilnošću, boljom održivošću, poboljšanim sastavom masnih kiselina, kao i novim formulama prirodne kozmetike. T2 - Uljarstvo T1 - Sastav lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka pšenice, kukuruza i suncokreta T1 - Composition of lipid extract of wheat, corn and sunflower harvest residues VL - 53 IS - 1 SP - 67 EP - 74 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5252 ER -
@article{ author = "Romanić, Ranko and Lužaić, Tanja and Samardžić, Stevan and Maksimović, Zoran", year = "2022", abstract = "Usled stalnog porasta broja stanovnika raste i potreba za hranom u svetu, što dovodi do povećavanja obradivih površine pod žitaricama i uljaricama. Raste i količina žetvenih ostataka koji se najčešće spaljuju. Spaljivanje žetvenih ostataka predstavlja veliki ekološki rizik, sa jedne strane, jer je čest uzročnik požara, dok sa druge strane predstavlja vrednu biomasu koja ostaje neiskorišćena. U poslednjih nekoliko godina je primećen trend spaljivanja ostataka na polju što dovodi do zagađenja vazduha i predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva. Žetveni ostaci sadrže različite komponente koje bi mogle naći svoju primenu u prehramebnoj i farmaceutskoj industriji. Analizom sastava lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka utvrđeno je prisustvo biološki vrednih komponenata koje dalje mogu naći svoju primenu u proizvodnji mesnih prerađevina sa poboljšanom oksidativnom stabilnošću, boljom održivošću, poboljšanim sastavom masnih kiselina, kao i novim formulama prirodne kozmetike.", journal = "Uljarstvo", title = "Sastav lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka pšenice, kukuruza i suncokreta, Composition of lipid extract of wheat, corn and sunflower harvest residues", volume = "53", number = "1", pages = "67-74", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5252" }
Romanić, R., Lužaić, T., Samardžić, S.,& Maksimović, Z.. (2022). Sastav lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka pšenice, kukuruza i suncokreta. in Uljarstvo, 53(1), 67-74. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5252
Romanić R, Lužaić T, Samardžić S, Maksimović Z. Sastav lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka pšenice, kukuruza i suncokreta. in Uljarstvo. 2022;53(1):67-74. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5252 .
Romanić, Ranko, Lužaić, Tanja, Samardžić, Stevan, Maksimović, Zoran, "Sastav lipidnog ekstrakta žetvenih ostataka pšenice, kukuruza i suncokreta" in Uljarstvo, 53, no. 1 (2022):67-74, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5252 .