Nutraceuticals in prevention and management of COVID-19
Nutraceutici u prevenciji i tretmanu COVID-19
Аутори
Đuričić, IvanaZrnić-Ćirić, Milica
Vidović, Bojana
Todorović, Vanja
Dabetić, Nevena
Ivanović, Nevena
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
The immune system defends the host from many pathogen-
ic microorganisms such as viruses, bacteria, parasites and
fungi, including a large number of specific cell types, inter-
related molecules, and biological responses. Due to infec-
tions, heightened immune system activity is accompanied
by expanded metabolic activities, requiring appropriate
energy supply, precursors for biosynthesis and regulatory
molecules. Numerous vitamins and minerals play a crucial
role in supporting body’s immunity and fighting against
viral infections. Other bioactive compounds like omega-3
fatty acids, probiotics and antioxidants (alpha-lipoic acid,
quercetin) are also important in the immune response. CO-
VID-19 may develop mild symptoms to severe damage of
the respiratory epithelium followed by a cytokine storm.
Many studies show that vitamin C, vitamin D, zinc and selenium are critical in defending against SARS-CoV-2 infection.
Intestinal dysbiosis is a feature of many infectious diseases..., including COVID-19, so dietary approaches to establishing a
healthy microbiota are essential for improving immune function. This paper reviews the data on the roles and potential
effectiveness of selected nutraceuticals in the prevention and treatment of COVID-19.
Imunski sistem štiti organizam od brojnih patogena (bakterija, virusa, gljivica, parazita) uključujući veliki broj specijalizovanih tipova ćelija, komunikacionih molekula i
funkcionalnih odgovora. Pojačana aktivnost imunskog si
stema usled infekcija praćena je povećanim metaboličkim
aktivnostima, što zahteva izvore energije, supstrate za biosintezu i regulatorne molekule. Brojni vitamini i minerali
imaju ključnu ulogu u podršci imunskom sistemu i smanjenju rizika od infekcija. Ostale bioaktivne komponente kao omega-3 masne kiseline, probiotici i antioksidansi (alfa-lipoinska kiselina, kvercetin) takođe su od značaja u imunološkom
odgovoru. COVID-19 karakterišu kliničke slike od blagih simptoma do teške infekcije respiratornog epitela praćene citokinskom olujom. Pokazano je da starije osobe sa hroničnim bolestima imaju smanjenu aktivnost odbrambenog sistema
i neadekvatan nutritivni status, zbog čega postoji veći rizik za pojavu fatalnih ishoda. Ispitivanja ukazuju da su vitamin...
C, vitamin D, cink i selen posebno važni u odbrani od infekcije SARS-CoV-2. Disbioza creva je karakteristika mnogih zaraznih bolesti uključujući COVID-19, zato su dijetetski pristupi za uspostavljanje zdrave mikrobiote važni u poboljšanju
imunoloških funkcija. U ovom radu prikazan je pregled literature o ulozi i potencijalnoj primeni odabranih nutraceutika u
prevenciji i tretmanu COVID-19.
Кључне речи:
COVID-19 / SARS-CoV-2 / immunity / micronutrients / biologically active compounds / imuni sistem / mikronutrijenti / biološki aktivni sastojciИзвор:
Hrana i ishrana, 2021, 62, 2, 7-14Издавач:
- Društvo za ishranu Srbije, Beograd
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Đuričić, Ivana AU - Zrnić-Ćirić, Milica AU - Vidović, Bojana AU - Todorović, Vanja AU - Dabetić, Nevena AU - Ivanović, Nevena PY - 2021 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/5375 AB - The immune system defends the host from many pathogen- ic microorganisms such as viruses, bacteria, parasites and fungi, including a large number of specific cell types, inter- related molecules, and biological responses. Due to infec- tions, heightened immune system activity is accompanied by expanded metabolic activities, requiring appropriate energy supply, precursors for biosynthesis and regulatory molecules. Numerous vitamins and minerals play a crucial role in supporting body’s immunity and fighting against viral infections. Other bioactive compounds like omega-3 fatty acids, probiotics and antioxidants (alpha-lipoic acid, quercetin) are also important in the immune response. CO- VID-19 may develop mild symptoms to severe damage of the respiratory epithelium followed by a cytokine storm. Many studies show that vitamin C, vitamin D, zinc and selenium are critical in defending against SARS-CoV-2 infection. Intestinal dysbiosis is a feature of many infectious diseases, including COVID-19, so dietary approaches to establishing a healthy microbiota are essential for improving immune function. This paper reviews the data on the roles and potential effectiveness of selected nutraceuticals in the prevention and treatment of COVID-19. AB - Imunski sistem štiti organizam od brojnih patogena (bakterija, virusa, gljivica, parazita) uključujući veliki broj specijalizovanih tipova ćelija, komunikacionih molekula i funkcionalnih odgovora. Pojačana aktivnost imunskog si stema usled infekcija praćena je povećanim metaboličkim aktivnostima, što zahteva izvore energije, supstrate za biosintezu i regulatorne molekule. Brojni vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u podršci imunskom sistemu i smanjenju rizika od infekcija. Ostale bioaktivne komponente kao omega-3 masne kiseline, probiotici i antioksidansi (alfa-lipoinska kiselina, kvercetin) takođe su od značaja u imunološkom odgovoru. COVID-19 karakterišu kliničke slike od blagih simptoma do teške infekcije respiratornog epitela praćene citokinskom olujom. Pokazano je da starije osobe sa hroničnim bolestima imaju smanjenu aktivnost odbrambenog sistema i neadekvatan nutritivni status, zbog čega postoji veći rizik za pojavu fatalnih ishoda. Ispitivanja ukazuju da su vitamin C, vitamin D, cink i selen posebno važni u odbrani od infekcije SARS-CoV-2. Disbioza creva je karakteristika mnogih zaraznih bolesti uključujući COVID-19, zato su dijetetski pristupi za uspostavljanje zdrave mikrobiote važni u poboljšanju imunoloških funkcija. U ovom radu prikazan je pregled literature o ulozi i potencijalnoj primeni odabranih nutraceutika u prevenciji i tretmanu COVID-19. PB - Društvo za ishranu Srbije, Beograd T2 - Hrana i ishrana T1 - Nutraceuticals in prevention and management of COVID-19 T1 - Nutraceutici u prevenciji i tretmanu COVID-19 VL - 62 IS - 2 SP - 7 EP - 14 DO - 10.5937/hraIsh2102007D ER -
@article{ author = "Đuričić, Ivana and Zrnić-Ćirić, Milica and Vidović, Bojana and Todorović, Vanja and Dabetić, Nevena and Ivanović, Nevena", year = "2021", abstract = "The immune system defends the host from many pathogen- ic microorganisms such as viruses, bacteria, parasites and fungi, including a large number of specific cell types, inter- related molecules, and biological responses. Due to infec- tions, heightened immune system activity is accompanied by expanded metabolic activities, requiring appropriate energy supply, precursors for biosynthesis and regulatory molecules. Numerous vitamins and minerals play a crucial role in supporting body’s immunity and fighting against viral infections. Other bioactive compounds like omega-3 fatty acids, probiotics and antioxidants (alpha-lipoic acid, quercetin) are also important in the immune response. CO- VID-19 may develop mild symptoms to severe damage of the respiratory epithelium followed by a cytokine storm. Many studies show that vitamin C, vitamin D, zinc and selenium are critical in defending against SARS-CoV-2 infection. Intestinal dysbiosis is a feature of many infectious diseases, including COVID-19, so dietary approaches to establishing a healthy microbiota are essential for improving immune function. This paper reviews the data on the roles and potential effectiveness of selected nutraceuticals in the prevention and treatment of COVID-19., Imunski sistem štiti organizam od brojnih patogena (bakterija, virusa, gljivica, parazita) uključujući veliki broj specijalizovanih tipova ćelija, komunikacionih molekula i funkcionalnih odgovora. Pojačana aktivnost imunskog si stema usled infekcija praćena je povećanim metaboličkim aktivnostima, što zahteva izvore energije, supstrate za biosintezu i regulatorne molekule. Brojni vitamini i minerali imaju ključnu ulogu u podršci imunskom sistemu i smanjenju rizika od infekcija. Ostale bioaktivne komponente kao omega-3 masne kiseline, probiotici i antioksidansi (alfa-lipoinska kiselina, kvercetin) takođe su od značaja u imunološkom odgovoru. COVID-19 karakterišu kliničke slike od blagih simptoma do teške infekcije respiratornog epitela praćene citokinskom olujom. Pokazano je da starije osobe sa hroničnim bolestima imaju smanjenu aktivnost odbrambenog sistema i neadekvatan nutritivni status, zbog čega postoji veći rizik za pojavu fatalnih ishoda. Ispitivanja ukazuju da su vitamin C, vitamin D, cink i selen posebno važni u odbrani od infekcije SARS-CoV-2. Disbioza creva je karakteristika mnogih zaraznih bolesti uključujući COVID-19, zato su dijetetski pristupi za uspostavljanje zdrave mikrobiote važni u poboljšanju imunoloških funkcija. U ovom radu prikazan je pregled literature o ulozi i potencijalnoj primeni odabranih nutraceutika u prevenciji i tretmanu COVID-19.", publisher = "Društvo za ishranu Srbije, Beograd", journal = "Hrana i ishrana", title = "Nutraceuticals in prevention and management of COVID-19, Nutraceutici u prevenciji i tretmanu COVID-19", volume = "62", number = "2", pages = "7-14", doi = "10.5937/hraIsh2102007D" }
Đuričić, I., Zrnić-Ćirić, M., Vidović, B., Todorović, V., Dabetić, N.,& Ivanović, N.. (2021). Nutraceuticals in prevention and management of COVID-19. in Hrana i ishrana Društvo za ishranu Srbije, Beograd., 62(2), 7-14. https://doi.org/10.5937/hraIsh2102007D
Đuričić I, Zrnić-Ćirić M, Vidović B, Todorović V, Dabetić N, Ivanović N. Nutraceuticals in prevention and management of COVID-19. in Hrana i ishrana. 2021;62(2):7-14. doi:10.5937/hraIsh2102007D .
Đuričić, Ivana, Zrnić-Ćirić, Milica, Vidović, Bojana, Todorović, Vanja, Dabetić, Nevena, Ivanović, Nevena, "Nutraceuticals in prevention and management of COVID-19" in Hrana i ishrana, 62, no. 2 (2021):7-14, https://doi.org/10.5937/hraIsh2102007D . .