Приказ основних података о документу

Uticaj hrane na resorpciju lekova - osnovna razmatranja i mogućnost in vitro simulacije

dc.creatorParojčić, Jelena
dc.creatorCvijić, Sandra
dc.creatorKnežević, Marijana
dc.creatorKrsmanović, Svetlana
dc.creatorIbrić, Svetlana
dc.creatorĐurić, Zorica
dc.date.accessioned2019-09-02T11:09:34Z
dc.date.available2019-09-02T11:09:34Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0004-1963
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/923
dc.description.abstractOral drug absorption is, generally, influenced by a number of factors related to drug substance/dosage form characteristics and gastrointestinal (GIT) conditions. Administration of a drug product with food, sometimes suggested in order to achieve better patient's compliance, may result in altered bioavailability as well as impaired therapeutic efficacy of the administered drug due to the significant postprandial changes in the gastrointestinal environment. Drug absorption may be accelerated, delayed, decreased, increased or not affected by the concomitant food intake. Although a number of factors with complex interrelationships may be responsible for the observed effect, they can be classified as physiologically and/or physicochemically based. Furthermore, they may be drug substance or dosage form (i.e. formulation) related. Although data obtained from the in vivo studies performed in volunteers represent a basis for further investigations, there is a great interest for in vitro simulation of such an interactions as the in vitro predictive methodology would considerably contribute drug development process and shorten the time and expenses for bringing drug products to the market. Such tests would be a useful tool in the development of formulations that would not be susceptible to the influence of co-administered meal and, furthermore, facilitate regulatory decision on the necessity to conduct food effect studies in vivo.en
dc.description.abstractResorpcija lekova posle peroralne primene rezultat je brojnih i složenih interakcija koje zavise od karakteristika lekovite supstance, primenjenog lekovitog oblika i uslova koji vladaju u gastrointestinalnom traktu (GIT). S obzirom da se lekovi često uzimaju uz obrok sa ciljem poboljšanja komplijanse, promene u GIT-u, nastale kao posledica prisustva hrane, mogu uticati na biološku raspoloživost lekovite supstance i dovesti do varijacija u terapijskoj efikasnosti. Resorpcija lekova uzetih uz obrok može biti ubrzana, odložena, smanjena ili povećana usled fizioloških promena, kao i usled fizičkih i/ili hemijskih interakcija, kako lekovite supstance, tako i lekovitog oblika sa komponentama hrane. Mada je in vivo ispitivanje uticaja hrane najpouzdaniji način da se utvrdi mogućnost ispoljavanja lek-hrana interakcija, činjenica da se radi o dugotrajnim i skupim ispitivanjima, dovela je do intenzivnog rada na razvoju metodologije koja bi omogućila procenu uticaja hrane na osnovu podataka dobijenih in vitro. Identifikacija i procena uticaja pojedinačnih faktora koji mogu dovesti do promena u bioraspoloživosti lekova datih uz obrok predstavlja osnov za razvoj formulacija koje bi u manjoj meri bile podložne uticaju hrane. Razvoj odgovarajućih in vitro metoda bi, takođe, omogućio da se identifikuju preparati kod kojih postoji rizik od ispoljavanja lek - hrana interakcija odnosno, potreba za izvođenjem in vivo ispitivanja uticaja hrane.sr
dc.publisherSavez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceArhiv za farmaciju
dc.subjectfood-drug interactionsen
dc.subjectbioavailabilityen
dc.subjectbioequivalenceen
dc.subjectbiopharmaceutics classification systemen
dc.subjectdissolution testen
dc.subjectlek-hrana interakcijesr
dc.subjectbioraspoloživostsr
dc.subjectbioekvivalentnostsr
dc.subjectbiofarmaceutski sistem klasifikacije lekovasr
dc.subjectbrzina rastvaranja lekovite supstancesr
dc.titleFood effect on oral drug absorption: Basic considerations and in vitro simulationen
dc.titleUticaj hrane na resorpciju lekova - osnovna razmatranja i mogućnost in vitro simulacijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractКрсмановић, Светлана; Кнежевић, Маријана; Паројчић, Јелена; Ибрић, Светлана; Ђурић, Зорица; Цвијић, Сандра; Утицај хране на ресорпцију лекова - основна разматрања и могућност ин витро симулације; Утицај хране на ресорпцију лекова - основна разматрања и могућност ин витро симулације;
dc.citation.volume57
dc.citation.issue3
dc.citation.spage149
dc.citation.epage163
dc.citation.other57(3): 149-163
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/2270/921.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_923
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу