Antimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powder
Antimikrobna aktivnost lozengi sa praškom belog luka
2011
Аутори
Kundaković, TatjanaĆirić, Ana D.
Soković, Marina
Milenković, Marina
Nikolić, Vesna D.
Nikolić, Goran
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
According to the tested antimicrobial activity of constituents and their chemical characteristics, a new formulation of oral antiseptic was made based on garlic bulb powder and its active principles with strong antimicrobial activity against a wide range of bacteria and fungi. The antimicrobial activity of garlic bulb powder, allicin and the lozenge with 15% of garlic powder was tested using broth microdilution method. The tested garlic powder, as well the lozenge, have shown very high antimicrobial activity with MIC 1.25-5.00 mg/ml, and 1.87-7.50 mg/ml, respectively. The major compound, allicin, was highly active at a very low concentration. The minimal inhibitory concentration of allicin was from 6.25-12.50 μg/ml for antibacterial activity and 0.4 μg/ml for antifungal activity. Those concentrations are comparable with concentrations of commercially available antibiotics and fungicides. The formulation of an antiseptic with herbal constituents, high antibacterial and antifungal activi...ty and pleasant taste could be an alternative to classical pharmaceutical oral antiseptics.
Na osnovu ispitane antimikrobne aktivnosti komponenata i njihovih hemijskih karakteristika, napravljena je nova formulacija oralnog antiseptika koji kao aktivnu komponentu ima prašak belog luka čiji sastojci pokazuju veoma izraženu aktivnost protiv širokog spektra bakterija i gljive Candida albicans. Antimikrobna aktivnost praška belog luka, alicina i lozengi sa 15% praška belog luka je ispitivana bujon mikrodilucionom metodom. Testiran prašak belog luka, kao i lozenge imaju veoma jaku antimikrobnu aktivnost sa minimalnim inhibitornim koncentracijama (MIC) 1,25-5,00 mg/ml (prašak belog luka) i 1,87-7,50 mg/ml (lozenge). Glavna aktivna komponeta belog luka, alicin, pokazuje antimikrobnu aktivnost u veoma niskim koncentracijama. Minimalne inhibitorne koncentracije alicina se kreću od 6,25-12,5 μg/ml protiv bakterija i 0,4 μg/ml protiv gljivice Candida albicans. Ove koncentracije se mogu uporediti sa koncentracijama komercijalnih antibiotika i fungicida. Naši rezultati su u skladu sa pret...hodnim ispitivanjima alicina i različitih ekstrakta belog luka, i potvrđuju najvažniju ulogu alicina u antimikrobnoj aktivnosti. Veoma je važna visoka aktivnost ovako formulisanog oralnog preparata protiv gljivice C. albicans koja je čest uzročnik infekcija usne duplje. Formulisan proizvod sa antiseptičkim osobinama karakteriše stanje čvrstog rastvora gde su aktivne supstance molekularno-disperzno ugrađene u obliku dobro rastvornog polimernog matriksa (sorbitola) velike specifične površine. Dobra rastvorljivost polimernog matriksa i velika specifična površina omogućuju zadovoljavajuću brzinu otpuštanja aktivnih principa iz belog luka (alicin). Pored visoke antimikrobne aktivnosti, lozenge poseduju prijatan ukus i osvežavaju dah, pa se mogu koristiti kao prirodni antiseptik u prevenciji i terapiji infekcija sluzokože usta i ždrela. Formulacija antiseptika sa biljnim sastojcima i visokom antibakterijskom i antifungalnom aktivnošću može biti alternativa farmaceutskim oralnim antisepticima.
Кључне речи:
Allium sativum / allicin / lozenge / antimicrobial activity / allium sativum / alicin / lozenge / antimikrobna aktivnostИзвор:
Hemijska industrija, 2011, 65, 5, 607-610Издавач:
- Savez hemijskih inženjera, Beograd
Финансирање / пројекти:
- Испитивање лековитог потенцијала биљака: морфолошка, хемијска и фармаколошка карактеризација (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-173021)
- Биљни и синтетички биоактивни производи новије генерације (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-34012)
- Карактеризација и примена метаболита гљива и утврђивање потенцијала нових биофунгицида (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-173032)
DOI: 10.2298/HEMIND110414048K
ISSN: 0367-598X
WoS: 000300029700014
Scopus: 2-s2.0-80755150262
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Kundaković, Tatjana AU - Ćirić, Ana D. AU - Soković, Marina AU - Milenković, Marina AU - Nikolić, Vesna D. AU - Nikolić, Goran PY - 2011 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1595 AB - According to the tested antimicrobial activity of constituents and their chemical characteristics, a new formulation of oral antiseptic was made based on garlic bulb powder and its active principles with strong antimicrobial activity against a wide range of bacteria and fungi. The antimicrobial activity of garlic bulb powder, allicin and the lozenge with 15% of garlic powder was tested using broth microdilution method. The tested garlic powder, as well the lozenge, have shown very high antimicrobial activity with MIC 1.25-5.00 mg/ml, and 1.87-7.50 mg/ml, respectively. The major compound, allicin, was highly active at a very low concentration. The minimal inhibitory concentration of allicin was from 6.25-12.50 μg/ml for antibacterial activity and 0.4 μg/ml for antifungal activity. Those concentrations are comparable with concentrations of commercially available antibiotics and fungicides. The formulation of an antiseptic with herbal constituents, high antibacterial and antifungal activity and pleasant taste could be an alternative to classical pharmaceutical oral antiseptics. AB - Na osnovu ispitane antimikrobne aktivnosti komponenata i njihovih hemijskih karakteristika, napravljena je nova formulacija oralnog antiseptika koji kao aktivnu komponentu ima prašak belog luka čiji sastojci pokazuju veoma izraženu aktivnost protiv širokog spektra bakterija i gljive Candida albicans. Antimikrobna aktivnost praška belog luka, alicina i lozengi sa 15% praška belog luka je ispitivana bujon mikrodilucionom metodom. Testiran prašak belog luka, kao i lozenge imaju veoma jaku antimikrobnu aktivnost sa minimalnim inhibitornim koncentracijama (MIC) 1,25-5,00 mg/ml (prašak belog luka) i 1,87-7,50 mg/ml (lozenge). Glavna aktivna komponeta belog luka, alicin, pokazuje antimikrobnu aktivnost u veoma niskim koncentracijama. Minimalne inhibitorne koncentracije alicina se kreću od 6,25-12,5 μg/ml protiv bakterija i 0,4 μg/ml protiv gljivice Candida albicans. Ove koncentracije se mogu uporediti sa koncentracijama komercijalnih antibiotika i fungicida. Naši rezultati su u skladu sa prethodnim ispitivanjima alicina i različitih ekstrakta belog luka, i potvrđuju najvažniju ulogu alicina u antimikrobnoj aktivnosti. Veoma je važna visoka aktivnost ovako formulisanog oralnog preparata protiv gljivice C. albicans koja je čest uzročnik infekcija usne duplje. Formulisan proizvod sa antiseptičkim osobinama karakteriše stanje čvrstog rastvora gde su aktivne supstance molekularno-disperzno ugrađene u obliku dobro rastvornog polimernog matriksa (sorbitola) velike specifične površine. Dobra rastvorljivost polimernog matriksa i velika specifična površina omogućuju zadovoljavajuću brzinu otpuštanja aktivnih principa iz belog luka (alicin). Pored visoke antimikrobne aktivnosti, lozenge poseduju prijatan ukus i osvežavaju dah, pa se mogu koristiti kao prirodni antiseptik u prevenciji i terapiji infekcija sluzokože usta i ždrela. Formulacija antiseptika sa biljnim sastojcima i visokom antibakterijskom i antifungalnom aktivnošću može biti alternativa farmaceutskim oralnim antisepticima. PB - Savez hemijskih inženjera, Beograd T2 - Hemijska industrija T1 - Antimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powder T1 - Antimikrobna aktivnost lozengi sa praškom belog luka VL - 65 IS - 5 SP - 607 EP - 610 DO - 10.2298/HEMIND110414048K ER -
@article{ author = "Kundaković, Tatjana and Ćirić, Ana D. and Soković, Marina and Milenković, Marina and Nikolić, Vesna D. and Nikolić, Goran", year = "2011", abstract = "According to the tested antimicrobial activity of constituents and their chemical characteristics, a new formulation of oral antiseptic was made based on garlic bulb powder and its active principles with strong antimicrobial activity against a wide range of bacteria and fungi. The antimicrobial activity of garlic bulb powder, allicin and the lozenge with 15% of garlic powder was tested using broth microdilution method. The tested garlic powder, as well the lozenge, have shown very high antimicrobial activity with MIC 1.25-5.00 mg/ml, and 1.87-7.50 mg/ml, respectively. The major compound, allicin, was highly active at a very low concentration. The minimal inhibitory concentration of allicin was from 6.25-12.50 μg/ml for antibacterial activity and 0.4 μg/ml for antifungal activity. Those concentrations are comparable with concentrations of commercially available antibiotics and fungicides. The formulation of an antiseptic with herbal constituents, high antibacterial and antifungal activity and pleasant taste could be an alternative to classical pharmaceutical oral antiseptics., Na osnovu ispitane antimikrobne aktivnosti komponenata i njihovih hemijskih karakteristika, napravljena je nova formulacija oralnog antiseptika koji kao aktivnu komponentu ima prašak belog luka čiji sastojci pokazuju veoma izraženu aktivnost protiv širokog spektra bakterija i gljive Candida albicans. Antimikrobna aktivnost praška belog luka, alicina i lozengi sa 15% praška belog luka je ispitivana bujon mikrodilucionom metodom. Testiran prašak belog luka, kao i lozenge imaju veoma jaku antimikrobnu aktivnost sa minimalnim inhibitornim koncentracijama (MIC) 1,25-5,00 mg/ml (prašak belog luka) i 1,87-7,50 mg/ml (lozenge). Glavna aktivna komponeta belog luka, alicin, pokazuje antimikrobnu aktivnost u veoma niskim koncentracijama. Minimalne inhibitorne koncentracije alicina se kreću od 6,25-12,5 μg/ml protiv bakterija i 0,4 μg/ml protiv gljivice Candida albicans. Ove koncentracije se mogu uporediti sa koncentracijama komercijalnih antibiotika i fungicida. Naši rezultati su u skladu sa prethodnim ispitivanjima alicina i različitih ekstrakta belog luka, i potvrđuju najvažniju ulogu alicina u antimikrobnoj aktivnosti. Veoma je važna visoka aktivnost ovako formulisanog oralnog preparata protiv gljivice C. albicans koja je čest uzročnik infekcija usne duplje. Formulisan proizvod sa antiseptičkim osobinama karakteriše stanje čvrstog rastvora gde su aktivne supstance molekularno-disperzno ugrađene u obliku dobro rastvornog polimernog matriksa (sorbitola) velike specifične površine. Dobra rastvorljivost polimernog matriksa i velika specifična površina omogućuju zadovoljavajuću brzinu otpuštanja aktivnih principa iz belog luka (alicin). Pored visoke antimikrobne aktivnosti, lozenge poseduju prijatan ukus i osvežavaju dah, pa se mogu koristiti kao prirodni antiseptik u prevenciji i terapiji infekcija sluzokože usta i ždrela. Formulacija antiseptika sa biljnim sastojcima i visokom antibakterijskom i antifungalnom aktivnošću može biti alternativa farmaceutskim oralnim antisepticima.", publisher = "Savez hemijskih inženjera, Beograd", journal = "Hemijska industrija", title = "Antimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powder, Antimikrobna aktivnost lozengi sa praškom belog luka", volume = "65", number = "5", pages = "607-610", doi = "10.2298/HEMIND110414048K" }
Kundaković, T., Ćirić, A. D., Soković, M., Milenković, M., Nikolić, V. D.,& Nikolić, G.. (2011). Antimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powder. in Hemijska industrija Savez hemijskih inženjera, Beograd., 65(5), 607-610. https://doi.org/10.2298/HEMIND110414048K
Kundaković T, Ćirić AD, Soković M, Milenković M, Nikolić VD, Nikolić G. Antimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powder. in Hemijska industrija. 2011;65(5):607-610. doi:10.2298/HEMIND110414048K .
Kundaković, Tatjana, Ćirić, Ana D., Soković, Marina, Milenković, Marina, Nikolić, Vesna D., Nikolić, Goran, "Antimicrobial activity of lozenge with garlic bulb powder" in Hemijska industrija, 65, no. 5 (2011):607-610, https://doi.org/10.2298/HEMIND110414048K . .