Beta-glucan content and antioxidant activities of mushroom-derived food supplements
Abstract
Due to the presence of numerous bioactive compounds, including polysaccharides and polyphenols, mushroom-based food supplements are claimed to have many beneficial health effects. Despite their popularity, concerns have been raised in recent years over the quality of mushroom products, particularly regarding their non-standardized chemical composition. In this study, the β-glucan and total phenolic contents, as well as the antioxidant potential of mushroom-derived supplements available on the Serbian market were analyzed. The obtained results, revealing considerable differences in β-glucan and total polyphenol contents among these products, reflect variations in mushroom species, forms and recommended dosing regimens. A correlation between the total phenolic content and antioxidant activity was observed. The presence of other active ingredients, such as vitamin C, has contributed to antioxidant variability among the analyzed products. The obtained results indicate the need for the stan...dardization of mushroom-derived food supplements to ensure their claiming effects.
ANALYSIS AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF MUSHROOM BASED-DIETARY SUPPLEMENTS 449
ИЗВОД АНАЛИЗА САДРЖАЈА
БЕТА-ГЛУКАНА И АНТИОКСИДАТИВНА АКТИВНОСТ У ДОДАЦИМА ИСХРАНИ НА БАЗИ ГЉИВА
МИЛИЦА ЗРНИЋЋИРИЋ1, НЕВЕНА ДАБЕТИЋ1, ВАЊА ТОДОРОВИЋ1, ЈЕЛЕНА ЂУРИШ2 и БОЈАНА ВИДОВИЋ11 Универзитет у Београду, Фармацеутскифакултет, Катедра за Броматологију, Београд Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, Катедра за Фармацеутску технологију и козметологију, Београд. Због присуства бројних биоактивних састојака, укључујући полисахариде и поли-феноле, додаци исхрани на бази гљива имају бројне позитивне здравствене ефекте. Поред популарности, последњих година се велика пажња посвећује и квалитету производа од гљива, посебно у погледу њиховог не стандардизованог хемијског састава. У овом раду анализиранје садржајβ-глукана и укупних полифенола, као и антиоксидативни потенцијал додатака исхрани на бази гљива који су доступни на тржишту Србије. Добијени резултати су показали велике разлике у садржају β-глу...кана и укупних полифенола што се може објаснити различитим врстама гљива, облицима и режимима дозирања. Уочена је корелација између укупног садржаја полифенола и антиоксидативне активности. Присуство других биолошки активних састојака, као што је витамин Ц, допринело је варијабилности антиоксидантне активности између анализираних производа. Добијени резултати указују на потребу за стандардизацијом дoдатака исхрани на бази гљива, како би се осигурао њихов ефекат.
Keywords:
Extracts / Polyphenols / Polysaccharides / Powders / StandardizationSource:
Journal of the Serbian Chemical Society, 2020, 85, 4, 439-451Publisher:
- Serbian Chemical Society
Funding / projects:
- Develooment and utilization of novel and traditional technologies in production of competitive food products with added valued for national and global market - CREATING WEALTH FROM THE WEALTH OF SERBIA (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46001)
DOI: 10.2298/JSC190701121Z
ISSN: 0352-5139
WoS: 000529068400002
Scopus: 2-s2.0-85086837728
Collections
Institution/Community
PharmacyTY - JOUR AU - Zrnić-Ćirić, Milica AU - Dabetić, Nevena AU - Todorović, Vanja AU - Đuriš, Jelena AU - Vidović, Bojana PY - 2020 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/3628 AB - Due to the presence of numerous bioactive compounds, including polysaccharides and polyphenols, mushroom-based food supplements are claimed to have many beneficial health effects. Despite their popularity, concerns have been raised in recent years over the quality of mushroom products, particularly regarding their non-standardized chemical composition. In this study, the β-glucan and total phenolic contents, as well as the antioxidant potential of mushroom-derived supplements available on the Serbian market were analyzed. The obtained results, revealing considerable differences in β-glucan and total polyphenol contents among these products, reflect variations in mushroom species, forms and recommended dosing regimens. A correlation between the total phenolic content and antioxidant activity was observed. The presence of other active ingredients, such as vitamin C, has contributed to antioxidant variability among the analyzed products. The obtained results indicate the need for the standardization of mushroom-derived food supplements to ensure their claiming effects. AB - ANALYSIS AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF MUSHROOM BASED-DIETARY SUPPLEMENTS 449 ИЗВОД АНАЛИЗА САДРЖАЈА БЕТА-ГЛУКАНА И АНТИОКСИДАТИВНА АКТИВНОСТ У ДОДАЦИМА ИСХРАНИ НА БАЗИ ГЉИВА МИЛИЦА ЗРНИЋЋИРИЋ1, НЕВЕНА ДАБЕТИЋ1, ВАЊА ТОДОРОВИЋ1, ЈЕЛЕНА ЂУРИШ2 и БОЈАНА ВИДОВИЋ11 Универзитет у Београду, Фармацеутскифакултет, Катедра за Броматологију, Београд Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, Катедра за Фармацеутску технологију и козметологију, Београд. Због присуства бројних биоактивних састојака, укључујући полисахариде и поли-феноле, додаци исхрани на бази гљива имају бројне позитивне здравствене ефекте. Поред популарности, последњих година се велика пажња посвећује и квалитету производа од гљива, посебно у погледу њиховог не стандардизованог хемијског састава. У овом раду анализиранје садржајβ-глукана и укупних полифенола, као и антиоксидативни потенцијал додатака исхрани на бази гљива који су доступни на тржишту Србије. Добијени резултати су показали велике разлике у садржају β-глукана и укупних полифенола што се може објаснити различитим врстама гљива, облицима и режимима дозирања. Уочена је корелација између укупног садржаја полифенола и антиоксидативне активности. Присуство других биолошки активних састојака, као што је витамин Ц, допринело је варијабилности антиоксидантне активности између анализираних производа. Добијени резултати указују на потребу за стандардизацијом дoдатака исхрани на бази гљива, како би се осигурао њихов ефекат. PB - Serbian Chemical Society T2 - Journal of the Serbian Chemical Society T1 - Beta-glucan content and antioxidant activities of mushroom-derived food supplements VL - 85 IS - 4 SP - 439 EP - 451 DO - 10.2298/JSC190701121Z ER -
@article{ author = "Zrnić-Ćirić, Milica and Dabetić, Nevena and Todorović, Vanja and Đuriš, Jelena and Vidović, Bojana", year = "2020", abstract = "Due to the presence of numerous bioactive compounds, including polysaccharides and polyphenols, mushroom-based food supplements are claimed to have many beneficial health effects. Despite their popularity, concerns have been raised in recent years over the quality of mushroom products, particularly regarding their non-standardized chemical composition. In this study, the β-glucan and total phenolic contents, as well as the antioxidant potential of mushroom-derived supplements available on the Serbian market were analyzed. The obtained results, revealing considerable differences in β-glucan and total polyphenol contents among these products, reflect variations in mushroom species, forms and recommended dosing regimens. A correlation between the total phenolic content and antioxidant activity was observed. The presence of other active ingredients, such as vitamin C, has contributed to antioxidant variability among the analyzed products. The obtained results indicate the need for the standardization of mushroom-derived food supplements to ensure their claiming effects., ANALYSIS AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF MUSHROOM BASED-DIETARY SUPPLEMENTS 449 ИЗВОД АНАЛИЗА САДРЖАЈА БЕТА-ГЛУКАНА И АНТИОКСИДАТИВНА АКТИВНОСТ У ДОДАЦИМА ИСХРАНИ НА БАЗИ ГЉИВА МИЛИЦА ЗРНИЋЋИРИЋ1, НЕВЕНА ДАБЕТИЋ1, ВАЊА ТОДОРОВИЋ1, ЈЕЛЕНА ЂУРИШ2 и БОЈАНА ВИДОВИЋ11 Универзитет у Београду, Фармацеутскифакултет, Катедра за Броматологију, Београд Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, Катедра за Фармацеутску технологију и козметологију, Београд. Због присуства бројних биоактивних састојака, укључујући полисахариде и поли-феноле, додаци исхрани на бази гљива имају бројне позитивне здравствене ефекте. Поред популарности, последњих година се велика пажња посвећује и квалитету производа од гљива, посебно у погледу њиховог не стандардизованог хемијског састава. У овом раду анализиранје садржајβ-глукана и укупних полифенола, као и антиоксидативни потенцијал додатака исхрани на бази гљива који су доступни на тржишту Србије. Добијени резултати су показали велике разлике у садржају β-глукана и укупних полифенола што се може објаснити различитим врстама гљива, облицима и режимима дозирања. Уочена је корелација између укупног садржаја полифенола и антиоксидативне активности. Присуство других биолошки активних састојака, као што је витамин Ц, допринело је варијабилности антиоксидантне активности између анализираних производа. Добијени резултати указују на потребу за стандардизацијом дoдатака исхрани на бази гљива, како би се осигурао њихов ефекат.", publisher = "Serbian Chemical Society", journal = "Journal of the Serbian Chemical Society", title = "Beta-glucan content and antioxidant activities of mushroom-derived food supplements", volume = "85", number = "4", pages = "439-451", doi = "10.2298/JSC190701121Z" }
Zrnić-Ćirić, M., Dabetić, N., Todorović, V., Đuriš, J.,& Vidović, B.. (2020). Beta-glucan content and antioxidant activities of mushroom-derived food supplements. in Journal of the Serbian Chemical Society Serbian Chemical Society., 85(4), 439-451. https://doi.org/10.2298/JSC190701121Z
Zrnić-Ćirić M, Dabetić N, Todorović V, Đuriš J, Vidović B. Beta-glucan content and antioxidant activities of mushroom-derived food supplements. in Journal of the Serbian Chemical Society. 2020;85(4):439-451. doi:10.2298/JSC190701121Z .
Zrnić-Ćirić, Milica, Dabetić, Nevena, Todorović, Vanja, Đuriš, Jelena, Vidović, Bojana, "Beta-glucan content and antioxidant activities of mushroom-derived food supplements" in Journal of the Serbian Chemical Society, 85, no. 4 (2020):439-451, https://doi.org/10.2298/JSC190701121Z . .