Валидација и примена RP-HPLC методе за паралелно одређивање натријум бензоата и калијум сорбата у мајонезу
Validation and application of the RP-HPLC method for simultaneous determination of sodium benzoate and potassium sorbate in mayonnaise samples
Samo za registrovane korisnike
2021
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
,
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Мајонез је један од најпопуларнијих прилога јелима, а да би се током комерцијалне употребе омогућила микробиолошкa исправност ове намирнице, додају се конзерванси, у првом реду калијум сорбат и натријум бензоат. Њихову употребу је, међутим, потребно строго контролисати, а као метода се у рутинским лабораторијским анализама најчешће користи HPLC методa.
Mayonnaise is a well-known side dish, and in order to ensure microbiological safety of mayonnaise for commercial use, different preservatives are added, among which are potassium sorbate and sodium benzoate. Their utilization requires strict control, and the HPLC is the most often used method in routine laboratory analysis.
Ključne reči:
validation / HPLC / linearity / accuracy / limit of quantification / precisionIzvor:
2021Institucija/grupa
PharmacyTY - CONF AU - Stojanović, Sofija AU - Ivanović, Nina PY - 2021 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/3897 AB - Мајонез је један од најпопуларнијих прилога јелима, а да би се током комерцијалне употребе омогућила микробиолошкa исправност ове намирнице, додају се конзерванси, у првом реду калијум сорбат и натријум бензоат. Њихову употребу је, међутим, потребно строго контролисати, а као метода се у рутинским лабораторијским анализама најчешће користи HPLC методa. AB - Mayonnaise is a well-known side dish, and in order to ensure microbiological safety of mayonnaise for commercial use, different preservatives are added, among which are potassium sorbate and sodium benzoate. Their utilization requires strict control, and the HPLC is the most often used method in routine laboratory analysis. T1 - Валидација и примена RP-HPLC методе за паралелно одређивање натријум бензоата и калијум сорбата у мајонезу T1 - Validation and application of the RP-HPLC method for simultaneous determination of sodium benzoate and potassium sorbate in mayonnaise samples UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_3897 ER -
@conference{ author = "Stojanović, Sofija and Ivanović, Nina", year = "2021", abstract = "Мајонез је један од најпопуларнијих прилога јелима, а да би се током комерцијалне употребе омогућила микробиолошкa исправност ове намирнице, додају се конзерванси, у првом реду калијум сорбат и натријум бензоат. Њихову употребу је, међутим, потребно строго контролисати, а као метода се у рутинским лабораторијским анализама најчешће користи HPLC методa., Mayonnaise is a well-known side dish, and in order to ensure microbiological safety of mayonnaise for commercial use, different preservatives are added, among which are potassium sorbate and sodium benzoate. Their utilization requires strict control, and the HPLC is the most often used method in routine laboratory analysis.", title = "Валидација и примена RP-HPLC методе за паралелно одређивање натријум бензоата и калијум сорбата у мајонезу, Validation and application of the RP-HPLC method for simultaneous determination of sodium benzoate and potassium sorbate in mayonnaise samples", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_3897" }
Stojanović, S.,& Ivanović, N.. (2021). Валидација и примена RP-HPLC методе за паралелно одређивање натријум бензоата и калијум сорбата у мајонезу. . https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_3897
Stojanović S, Ivanović N. Валидација и примена RP-HPLC методе за паралелно одређивање натријум бензоата и калијум сорбата у мајонезу. 2021;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_3897 .
Stojanović, Sofija, Ivanović, Nina, "Валидација и примена RP-HPLC методе за паралелно одређивање натријум бензоата и калијум сорбата у мајонезу" (2021), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_3897 .