Zinc-quercetin complex – from determination to bioactivity
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
A B S T R A C T
Flavonoids are a group of polyphenolic compounds widely present in the herbal world and playing an important role in the
human diet. The flavanol quercetin makes up 70% of the total daily intake of flavonoids. Quercetin is able to complex with many
metal ions, and it exhibits potent antioxidative ability. Using the equimolar solution variation method, it was confirmed that
quercetin makes a complex with the zinc(II) ion at pH 5.25, in a stoichiometric ratio quercetin:zinc(II) ion = 2:1, with the
absorption maximum λ=363 nm. This fact was used to develop a simple, precise and accurate assay to determine the content of
quercetin in various samples of heterogeneous composition. The proposed indirect spectrophotometric method can selectively
determine quercetin in concentrations ranging from 0.1 to 6.0 mgL-1, with LOD and LOQ estimated as 0.03 mgL-1 and 0.1 mgL-1,
respectively. The reliability of the proposed method was confirmed by a previously developed RP-HPLC/UV... method. The
proposed method was successfully used to determine the quercetin content in dietary supplement tablets, capsules and two
onion extracts, with high reproducibility. The antioxidative ability of quercetin and the zinc(II)-quercetin complex was
determined using DPPH and FRAP methods. The same samples were tested for antimicrobial activity against seven laboratory
control strains of bacteria and one strain of yeast. As a result of those tests, there are no obstacles to combine quercetin and zinc
in the same supplement formulation..
И З В О Д
Флавоноиди су група полифенолних једињења широко распрострањена у биљном свету, која има значајну улогу у
људској исхрани. Флаванол кверцетин представља око 70% укупног дневног уноса флавоноида. Кверцетин гради
комплексе са бројним металним јонима и поседује значајну антиоксидативну способност. Применом методе варијација
еквимоларних односа, утврђено је да кверцетин гради комплекс са цинк (II) јоном на pH = 5,25, у стехиометријском
односу кверцетин : цинк(II)-јон = 2:1, са апсорпционим максимумом λmax=363 nm. Ова чињеница је искоришћена за
развијање једноставне, прецизне и тачне методе за одређивање кверцетина у различитим узорцима хетерогеног
састава. Предложеним индиректним спектрофотометријским поступком може се селективно одредити кверцетин у
концентрационом опсегу од 0,1 до 6,0 mg L-1, при чему је LOD = 0,03 mg L-1 a LOQ = 0,1 mgL-1. Поузданост предложеног
поступка потврђена је претходно развијеном RP-HPLC / UV методом за метанолне растворе кверцетина и капсула....
Предложена спектрофотометријска метода је успешно примењена за одређивање садржаја кверцетина у дијететским
суплементима, као и у два екстракта лука. Антиоксидативна способност кверцетина и комплекса цинк (II) - кверцетина
одређена је помоћу DPPH и FRAP метода. Такође је испитано антимикробно деловање кверцетина и одговарајућег
комплекса цинка на седам лабораторијских сојева бактерија и један сој квасца. Као резултат ових тестова, нема препрека
да се кверцетин и цинк комбинују у истој дијететској формулацији.
Кључне речи:
quercetin / zinc(II)-ion complex / antioxidative activity / antimicrobial activity / spectrophotometry / onion extracts / кверцетин / комплекс цинк(II)-јона / антиоксидативна активност / антимикробна активност / спектрофотометрија / екстракти лукаИзвор:
Acta Agriculturae Serbica, 2020, 25, 50, 113-120Издавач:
- Faculty of Agronomy Čačak
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200161 (Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет) (RS-MESTD-inst-2020-200161)
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Uskoković-Marković, Snežana AU - Milenković, Marina AU - Pavun, Leposava PY - 2020 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/5061 AB - A B S T R A C T Flavonoids are a group of polyphenolic compounds widely present in the herbal world and playing an important role in the human diet. The flavanol quercetin makes up 70% of the total daily intake of flavonoids. Quercetin is able to complex with many metal ions, and it exhibits potent antioxidative ability. Using the equimolar solution variation method, it was confirmed that quercetin makes a complex with the zinc(II) ion at pH 5.25, in a stoichiometric ratio quercetin:zinc(II) ion = 2:1, with the absorption maximum λ=363 nm. This fact was used to develop a simple, precise and accurate assay to determine the content of quercetin in various samples of heterogeneous composition. The proposed indirect spectrophotometric method can selectively determine quercetin in concentrations ranging from 0.1 to 6.0 mgL-1, with LOD and LOQ estimated as 0.03 mgL-1 and 0.1 mgL-1, respectively. The reliability of the proposed method was confirmed by a previously developed RP-HPLC/UV method. The proposed method was successfully used to determine the quercetin content in dietary supplement tablets, capsules and two onion extracts, with high reproducibility. The antioxidative ability of quercetin and the zinc(II)-quercetin complex was determined using DPPH and FRAP methods. The same samples were tested for antimicrobial activity against seven laboratory control strains of bacteria and one strain of yeast. As a result of those tests, there are no obstacles to combine quercetin and zinc in the same supplement formulation.. AB - И З В О Д Флавоноиди су група полифенолних једињења широко распрострањена у биљном свету, која има значајну улогу у људској исхрани. Флаванол кверцетин представља око 70% укупног дневног уноса флавоноида. Кверцетин гради комплексе са бројним металним јонима и поседује значајну антиоксидативну способност. Применом методе варијација еквимоларних односа, утврђено је да кверцетин гради комплекс са цинк (II) јоном на pH = 5,25, у стехиометријском односу кверцетин : цинк(II)-јон = 2:1, са апсорпционим максимумом λmax=363 nm. Ова чињеница је искоришћена за развијање једноставне, прецизне и тачне методе за одређивање кверцетина у различитим узорцима хетерогеног састава. Предложеним индиректним спектрофотометријским поступком може се селективно одредити кверцетин у концентрационом опсегу од 0,1 до 6,0 mg L-1, при чему је LOD = 0,03 mg L-1 a LOQ = 0,1 mgL-1. Поузданост предложеног поступка потврђена је претходно развијеном RP-HPLC / UV методом за метанолне растворе кверцетина и капсула. Предложена спектрофотометријска метода је успешно примењена за одређивање садржаја кверцетина у дијететским суплементима, као и у два екстракта лука. Антиоксидативна способност кверцетина и комплекса цинк (II) - кверцетина одређена је помоћу DPPH и FRAP метода. Такође је испитано антимикробно деловање кверцетина и одговарајућег комплекса цинка на седам лабораторијских сојева бактерија и један сој квасца. Као резултат ових тестова, нема препрека да се кверцетин и цинк комбинују у истој дијететској формулацији. PB - Faculty of Agronomy Čačak T2 - Acta Agriculturae Serbica T1 - Zinc-quercetin complex – from determination to bioactivity VL - 25 IS - 50 SP - 113 EP - 120 DO - 10.5937/AASer2050113U ER -
@article{ author = "Uskoković-Marković, Snežana and Milenković, Marina and Pavun, Leposava", year = "2020", abstract = "A B S T R A C T Flavonoids are a group of polyphenolic compounds widely present in the herbal world and playing an important role in the human diet. The flavanol quercetin makes up 70% of the total daily intake of flavonoids. Quercetin is able to complex with many metal ions, and it exhibits potent antioxidative ability. Using the equimolar solution variation method, it was confirmed that quercetin makes a complex with the zinc(II) ion at pH 5.25, in a stoichiometric ratio quercetin:zinc(II) ion = 2:1, with the absorption maximum λ=363 nm. This fact was used to develop a simple, precise and accurate assay to determine the content of quercetin in various samples of heterogeneous composition. The proposed indirect spectrophotometric method can selectively determine quercetin in concentrations ranging from 0.1 to 6.0 mgL-1, with LOD and LOQ estimated as 0.03 mgL-1 and 0.1 mgL-1, respectively. The reliability of the proposed method was confirmed by a previously developed RP-HPLC/UV method. The proposed method was successfully used to determine the quercetin content in dietary supplement tablets, capsules and two onion extracts, with high reproducibility. The antioxidative ability of quercetin and the zinc(II)-quercetin complex was determined using DPPH and FRAP methods. The same samples were tested for antimicrobial activity against seven laboratory control strains of bacteria and one strain of yeast. As a result of those tests, there are no obstacles to combine quercetin and zinc in the same supplement formulation.., И З В О Д Флавоноиди су група полифенолних једињења широко распрострањена у биљном свету, која има значајну улогу у људској исхрани. Флаванол кверцетин представља око 70% укупног дневног уноса флавоноида. Кверцетин гради комплексе са бројним металним јонима и поседује значајну антиоксидативну способност. Применом методе варијација еквимоларних односа, утврђено је да кверцетин гради комплекс са цинк (II) јоном на pH = 5,25, у стехиометријском односу кверцетин : цинк(II)-јон = 2:1, са апсорпционим максимумом λmax=363 nm. Ова чињеница је искоришћена за развијање једноставне, прецизне и тачне методе за одређивање кверцетина у различитим узорцима хетерогеног састава. Предложеним индиректним спектрофотометријским поступком може се селективно одредити кверцетин у концентрационом опсегу од 0,1 до 6,0 mg L-1, при чему је LOD = 0,03 mg L-1 a LOQ = 0,1 mgL-1. Поузданост предложеног поступка потврђена је претходно развијеном RP-HPLC / UV методом за метанолне растворе кверцетина и капсула. Предложена спектрофотометријска метода је успешно примењена за одређивање садржаја кверцетина у дијететским суплементима, као и у два екстракта лука. Антиоксидативна способност кверцетина и комплекса цинк (II) - кверцетина одређена је помоћу DPPH и FRAP метода. Такође је испитано антимикробно деловање кверцетина и одговарајућег комплекса цинка на седам лабораторијских сојева бактерија и један сој квасца. Као резултат ових тестова, нема препрека да се кверцетин и цинк комбинују у истој дијететској формулацији.", publisher = "Faculty of Agronomy Čačak", journal = "Acta Agriculturae Serbica", title = "Zinc-quercetin complex – from determination to bioactivity", volume = "25", number = "50", pages = "113-120", doi = "10.5937/AASer2050113U" }
Uskoković-Marković, S., Milenković, M.,& Pavun, L.. (2020). Zinc-quercetin complex – from determination to bioactivity. in Acta Agriculturae Serbica Faculty of Agronomy Čačak., 25(50), 113-120. https://doi.org/10.5937/AASer2050113U
Uskoković-Marković S, Milenković M, Pavun L. Zinc-quercetin complex – from determination to bioactivity. in Acta Agriculturae Serbica. 2020;25(50):113-120. doi:10.5937/AASer2050113U .
Uskoković-Marković, Snežana, Milenković, Marina, Pavun, Leposava, "Zinc-quercetin complex – from determination to bioactivity" in Acta Agriculturae Serbica, 25, no. 50 (2020):113-120, https://doi.org/10.5937/AASer2050113U . .