@article{
author = "Rajković, Katarina and Drobac, Milica and Milić, Petar and Vučić, Vesna and Arsić, Aleksandra and Perić, Mirjana and Radunović, Milena and Jeremić, Sanja and Arsenijević, Jelena",
year = "2023",
abstract = "Juglans nigra (Black walnut) is a source of health-supporting biologically active compounds used in traditional medicine. The investigation of bioactive compounds in black walnut could lead to its broader application, as well as to the application of its by-products. Therefore, this study aimed to characterize J. nigra nut and green husk based on chemical analysis of their petroleum ether and ethanol extracts obtained by ultrasonic and reflux extraction methods, respectively. Different extract fractions were tested for their antimicrobial activities using Gram-negative bacteria (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa), Gram-positive bacteria (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus) and yeast (reference strain and clinical isolates of Candida albicans). The ethanol extracts analysis, performed by high performance liquid chromatography, singled out the ellagic acid as the most dominant compound in nut ((55.0±1.3)×10-3 kg m-3) and green husk ((114.1±0.5)×10-3 kg m-3) extracts. Non-polar compounds were evaluated using gas chromatography analysis of petroleum ether extracts. Juglans nigra nut and green husk contained two saturated fatty acids, palmitic acid (C16:0) and stearic acid (C18:0), then, monounsaturated fatty acids, palmitoleic (C16:1n-7), oleic (C18:1n-9) and vaccenic acid (C18:1n-7), as well as polyunsaturated fatty acids, linoleic (C18:2n-6), γ-linolenic (C18:3n-6) and α-linolenic (C18:3n-3) acids. Ethanol extracts of both J. nigra nut and green husk showed antimicrobial activity against C. albicans, which is the most common cause of yeast infections., Juglans nigra (црниорах) каоизворбиолошкиактивнихједињењасекористиутра-диционалнојмедицини. Истраживањебиоактивнихједињењаприсутнихуцрноморахуможедовестидоширеприменењеговихпроизвода. ЗатоовастудијаимазациљдаокарактеришеорашастплодизеленуљускуЈ. nigra наосновухемијскеанализењиховихпетролетарскихиетанолнихекстраката, добијенихултразвучнимирефлуксметодамаекстракције. Антимикробнаактивностразличитихфракцијаекстрактајетестиранако-ришћењемГрам-негативнихбактерија (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa), Грам- -позитивнихбактерија (Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus) иквасница (рефе-рентнисојиклиничкиизолатиCandida albicans). Анализатечномхроматографијомвисокихперформанси, издвојилајеелагинскукиселинукаонајдоминантнијеједињењеуетанолнимекстрактимаорашастогплода ((55,0±1,3)×10-3 kg m-3) изеленељуске((114,1±0,5)×10-3 g m-3). Неполарнаједињењасуодређенаприменомгаснехроматогра-фскеанализепетролетарскихекстракта. Орашастплодизеленаљускасадржедвезаси-ћенемаснекиселине, палмитинску (C16:0) истеаринскукиселину (C18:0), затиммоно-незасићенемаснекиселине, палмитолеинску (C16:1n-7), олеинску (C18:1n-9) ивак-ценскукиселину (C18:1n-7), каоиполинезасићенемаснекиселине, линолну (C18:2n-6), γ-линоленску (C18:3n-6) иα-линоленску (C18: 3n-3) киселину. Етанолниекстрактиора-шастогплодаизеленељускепоказалисуантимикробнуактивностнa сојевимаC. albi-cansкојајенајчешћиузрочникгљивичнихинфекција.",
publisher = "Serbian Chemical Society",
journal = "Journal of the Serbian Chemical Society",
title = "Chemical characterization and antimicrobial activity of Juglans nigra L. nut and green husk, Хемијска карактеризација и антимикробна активност орашастог плода и зелене љуске Juglans nigra L.",
volume = "88",
number = "6",
pages = "603-614",
doi = "10.2298/JSC230210024R"
}