@conference{
author = "Marčetić, Mirjana and Dobrosavljević, Maja and Stojilković, Kristina and Vidović, Bojana",
year = "2018",
abstract = "Воћни чајеви су мешавине биљних чајева који садрже најмање 50% уситњених сувих делова дивљег или гајеног воћа. Због антиоксидативних својстава воћа, као и пријатног мириса и укуса, конзумирање воћних чајева је у сталном порасту.
Циљ рада је био анализа полифенолног састава и антиоксидативних својстава инфуза одабраних трговачких узорака различитих врста воћних чајева, од којих су припремљени инфузи према упутствима произвођача. Садржај укупних полифенола и укупних флавоноида одређен је спектрофотометријски. Присуство појединачних полифенолних једињења анализирано је применом HPLC методе. Процена антиоксидативног потенцијала припремљених инфуза воћних чајева извршена је на основу резултата ABTS, DPPH и FRAP анализе, поређењем вредности антиоксидативног композитног индекса (АCI), одређеног рачунским путем. Садржај укупних полифенолних једињења анализираних инфуза воћних чајева је био у распону од 2,35 до 59,74 mg GAE/100 mL, док је садржај укупних флавоноида био од 5,42 до 585,95 mg CE/100 mL. У зависности од врсте воћног чаја, утврђено је присуство различитих полифенолних једињења, попут хлорогенске киселине, изокверцитрина, хетерозида кверцетина и флавоноидних хетерозида. У погледу антиоксидативног потенцијала, највећа вредност АCI утврђена је за инфуз плода шипурка (96,1%), затим следе плод ароније (62,7%), комбинација плода шипурка и цвета хибискуса (51,6%), док је најмања вредност добијена за инфуз припремљен од сушених плодова нонија (35,7%). На основу добијених резултата може се закључити да воћни чајеви представљају значајан извор полифенолних једињења. Врста плода и начин припреме имају значајан утицај на антиоксидативна својства и садржај најважнијих једињења у инфузима воћних чајева., Fruit teas are herbal tea mixtures containing at least 50% of crushed dry parts from wild or cultivated fruits. Due to the antioxidant properties, pleasant smell and taste, fruit teas consumption is raising.
The aim was to analyse polyphenol content and antioxidant properties of selected commercial samples of fruit teas infusion, prepared according to the manufacturer's instructions. The content of total phenolic compounds and total flavonoids was determined by spectrophotometry. Individual phenolic compounds were identified using HPLC method. Antioxidant potential of prepared fruit teas infusions was evaluated by comparison of the values of calculated antioxidant composite index (ACI) based on the results of ABTS, DPPH and FRAP analysis.
The content of total phenolic was in a range from 2.35 to 59.74 mg GAE/100 mL, while the content of total flavonoids was from 5.42 to 585.95 mg CE/100 mL. Depending on the fruit tea type, the presence of various phenolic compounds was determined, such as chlorogenic acid, isoquercitrin, quercetin glycoside and flavonoid glycoside. In terms of antioxidant potential, the greatest value of ACI was determined for rose-hips infusion (96.1%), followed by the fruit of aronia (62.7%), a combination of fruit of rose-hips and hibiscus flower (51.6%), while the lowest value was obtained for infusion prepared from dried noni fruit (35.7%).
Based on these results it can be concluded that fruit teas are a significant source of phenolic compounds. Types of fruit and methods of preparation have the significant",
publisher = "Univerzitet u Beogradu",
journal = "UNIFOOD Konferencija, Beograd, 5-6 oktobar 2018, Program i zbornik radova",
title = "Садржај полифенола и антиоксидативна активност воћних чајева, The phenolic content and antioxidant activity of fruit teas",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_5276"
}