Hristov, Aleksandar

Link to this page

Authority KeyName Variants
46d65962-d71c-4ec4-bf4f-171598bdc20f
  • Hristov, Aleksandar (2)
Projects

Author's Bibliography

Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама

Hristov, Aleksandar

(2022)

TY  - CONF
AU  - Hristov, Aleksandar
PY  - 2022
UR  - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4126
AB  - Увод: Неоправдана употреба антибиотика довела је до појаве учестале резистенције бактерија на антибиотике која је препозната као глобални проблем. Обећавајућа алтернатива у решавању овог проблема представљају етарска уља.
Циљ рада: Испитивање садржаја и хемијског састава етарског уља хербе Satureja montana у фази: пре цветања, цветања и плодоношења и утврђивање његове антимикробне активности.
Материјал и методе: Етарско уље је изоловано дестилацијом воденом паром, а квалитативна и квантитативна анализа је извршена методом GC-FID/MS. Евалуација антимикробне активности спроведена је бујон микродилуционом методом, очитавањем минималне инхибиторне концентрације (МИК). Коришћено је 8 стандардних микроорганизама: Грам-позитивне бактерије: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Грам-негативне бактерије: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa и квасница: Candida albicans.
Резултати: Доминантна компонента у сва три узорка уља био је тимол. Најбољи антимикробни потенцијал је показало етарско уље хербе из фазе плодоношења и то на Грам-позитивне бактерије (МИК 200 mcg/mL). Висок степен осетљивости на сва три уља утврђен је и за квасницу Candida albicans (MИК 200 mcg/mL). P. aeruginosa је била резистентна на сва три уља, у тестираном опсегу концентрација.
Закључак: Резултати ове студије потврђују антимикробни потенцијал етарских уља и чињеницу да биолошка активност уља зависи од хемијског састава.
AB  - Introduction: Unjustified use of the antibiotics has led to the emergence of increased resistance of bacteria to antibiotics, recognized as a global problem. Essential oils are a promising alternative to solving this problem.
The Aim: Investigation of the content and chemical composition of Satureja montana essential oil isolated in stages: before flowering, flowering and fruiting and determination of its antimicrobial activity.
Material and Methods: Essential oil content was determined by hydrodistillation, and qualitative and quantitative analysis was performed by GC-FID/MS. Evaluation of antimicrobial activity was performed using the broth microdilution method, by reading the minimum inhibitory concentration (MIC). Eight standard microorganisms were used: Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa and yeast: Candida albicans.
Results: The dominant compound in all three oil samples was thymol. The best antimicrobial potential was shown by the essential oil of herb from the fruiting phase on Gram-positive bacteria (MIC 200 mcg/mL). A high degree of sensitivity to all three oils was also determined for the yeast Candida albicans (MIC 200 mcg/mL). P. aeruginosa was resistant to all three oils, in the tested concentration range.
Conclusion: The results of this study confirm the antimicrobial potential of essential oils and the biological activity of oils depends on the chemical composition.
T1  - Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама
T1  - Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126
ER  - 
@conference{
author = "Hristov, Aleksandar",
year = "2022",
abstract = "Увод: Неоправдана употреба антибиотика довела је до појаве учестале резистенције бактерија на антибиотике која је препозната као глобални проблем. Обећавајућа алтернатива у решавању овог проблема представљају етарска уља.
Циљ рада: Испитивање садржаја и хемијског састава етарског уља хербе Satureja montana у фази: пре цветања, цветања и плодоношења и утврђивање његове антимикробне активности.
Материјал и методе: Етарско уље је изоловано дестилацијом воденом паром, а квалитативна и квантитативна анализа је извршена методом GC-FID/MS. Евалуација антимикробне активности спроведена је бујон микродилуционом методом, очитавањем минималне инхибиторне концентрације (МИК). Коришћено је 8 стандардних микроорганизама: Грам-позитивне бактерије: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Грам-негативне бактерије: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa и квасница: Candida albicans.
Резултати: Доминантна компонента у сва три узорка уља био је тимол. Најбољи антимикробни потенцијал је показало етарско уље хербе из фазе плодоношења и то на Грам-позитивне бактерије (МИК 200 mcg/mL). Висок степен осетљивости на сва три уља утврђен је и за квасницу Candida albicans (MИК 200 mcg/mL). P. aeruginosa је била резистентна на сва три уља, у тестираном опсегу концентрација.
Закључак: Резултати ове студије потврђују антимикробни потенцијал етарских уља и чињеницу да биолошка активност уља зависи од хемијског састава., Introduction: Unjustified use of the antibiotics has led to the emergence of increased resistance of bacteria to antibiotics, recognized as a global problem. Essential oils are a promising alternative to solving this problem.
The Aim: Investigation of the content and chemical composition of Satureja montana essential oil isolated in stages: before flowering, flowering and fruiting and determination of its antimicrobial activity.
Material and Methods: Essential oil content was determined by hydrodistillation, and qualitative and quantitative analysis was performed by GC-FID/MS. Evaluation of antimicrobial activity was performed using the broth microdilution method, by reading the minimum inhibitory concentration (MIC). Eight standard microorganisms were used: Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa and yeast: Candida albicans.
Results: The dominant compound in all three oil samples was thymol. The best antimicrobial potential was shown by the essential oil of herb from the fruiting phase on Gram-positive bacteria (MIC 200 mcg/mL). A high degree of sensitivity to all three oils was also determined for the yeast Candida albicans (MIC 200 mcg/mL). P. aeruginosa was resistant to all three oils, in the tested concentration range.
Conclusion: The results of this study confirm the antimicrobial potential of essential oils and the biological activity of oils depends on the chemical composition.",
title = "Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама, Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126"
}
Hristov, A.. (2022). Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама. .
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126
Hristov A. Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126 .
Hristov, Aleksandar, "Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама" (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126 .

Evaluation of antioxidant potential of cordyceps sinensis in vitro

Živković, Lada; Borozan, Sunčica; Bajić, Vladan; Đorđević, Stefana; Hristov, Aleksandar; Spremo-Potparević, Biljana

(Serbian Medical Society, 2019)

TY  - JOUR
AU  - Živković, Lada
AU  - Borozan, Sunčica
AU  - Bajić, Vladan
AU  - Đorđević, Stefana
AU  - Hristov, Aleksandar
AU  - Spremo-Potparević, Biljana
PY  - 2019
UR  - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/3595
AB  - Objective. Prooxidants and antioxidants affect the oxidative balance at the intracellular level. Oxidative stress is a consequence of the overproduction of prooxidants and is caused by disturbances in the balance of oxidative reduction processes. Non-enzymatic low molecular weight antioxidants can be introduced into the body through food. Cordyceps sinensis (C. sinensis) is a medicinal fungus used in traditional Chinese medicine, with rich content of vitamins, various polysaccharides, and many nucleosides. The aim of this study is to evaluate the antioxidant capacity of the dietary supplement C. sinensis. Methods. The capacity of the hydroxyl radical scavenger activity, the total antioxidant activity of FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) and the DPPH (2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl) scavenger activity were measured. Results. C. sinensis at the tested concentrations of 0.0078–2.00 mg/mL had a pronounced ability to remove hydroxyl radicals with IC50 of 0.5 mg/mL, while at concentrations (0.0078–10.00 mg / mL) it showed a moderate reducing ability. C sinensis showed no ability to remove DPPH radicals. Conclusion. C. sinensis effectively removes hydroxyl radicals, for which the body does not have adequate antioxidant protection, so we can include it in the group of free radical scavengers.
AB  - Cilj. Prooksidansi i antioksidansi utiču na oksidativnu ravnotežu na intracelularnom nivou. Oksidativni stres je posledica prekomerne produkcije prooksidanasa i nastaje usled poremećaja u ravnoteži oksido-redukcionih procesa. Neenzimski antioksidansi male molekulske mase mogu se uneti u organizam preko hrane. Cordyceps sinensis (C. sinensis) lekovita je gljiva koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, ima bogat sadržaj vitamina, raznih polisaharida, kao i mnogih nukleozida. Cilj istraživanja ove studije bila je evaluacija antioksidativnog kapaciteta dijetetskog suplementa C. sinensis. Metode. Mereni su kapacitet „skevindžer“ aktivnosti hidroksil radikala, ukupna antioksidativna aktivnost primenom FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metode i DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) – skevindžer aktivnost. Rezultati. C. sinensis je u ispitivanim koncentracijama 0,0078–2,00 mg/mL imao izraženu sposobnost uklanjanja hidroskil radikala, čija je IC50 iznosila 0,5 mg/mL, dok je u koncentracijama 0,0078–10,00 mg/mL pokazao umerenu redukcionu sposobnost. C. sinensis nije pokazao sposobnost uklanjanja DPPH radikala. Zaključak. C. sinensis efikasno neutrališe hidroksilne radikale, za koje organizam nema adekvatnu antioksidativnu zaštitu pa ga možemo uvrstiti u grupu potencijalnih protektora od slobodnih radikala.
PB  - Serbian Medical Society
T2  - Medicinski Casopis
T1  - Evaluation of antioxidant potential of cordyceps sinensis in vitro
T1  - Evaluacija antioksidativnog potencijala gljive Cordyceps sinensis in vitro
VL  - 53
IS  - 4
SP  - 129
EP  - 134
DO  - 10.5937/mckg53-24450
ER  - 
@article{
author = "Živković, Lada and Borozan, Sunčica and Bajić, Vladan and Đorđević, Stefana and Hristov, Aleksandar and Spremo-Potparević, Biljana",
year = "2019",
abstract = "Objective. Prooxidants and antioxidants affect the oxidative balance at the intracellular level. Oxidative stress is a consequence of the overproduction of prooxidants and is caused by disturbances in the balance of oxidative reduction processes. Non-enzymatic low molecular weight antioxidants can be introduced into the body through food. Cordyceps sinensis (C. sinensis) is a medicinal fungus used in traditional Chinese medicine, with rich content of vitamins, various polysaccharides, and many nucleosides. The aim of this study is to evaluate the antioxidant capacity of the dietary supplement C. sinensis. Methods. The capacity of the hydroxyl radical scavenger activity, the total antioxidant activity of FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) and the DPPH (2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl) scavenger activity were measured. Results. C. sinensis at the tested concentrations of 0.0078–2.00 mg/mL had a pronounced ability to remove hydroxyl radicals with IC50 of 0.5 mg/mL, while at concentrations (0.0078–10.00 mg / mL) it showed a moderate reducing ability. C sinensis showed no ability to remove DPPH radicals. Conclusion. C. sinensis effectively removes hydroxyl radicals, for which the body does not have adequate antioxidant protection, so we can include it in the group of free radical scavengers., Cilj. Prooksidansi i antioksidansi utiču na oksidativnu ravnotežu na intracelularnom nivou. Oksidativni stres je posledica prekomerne produkcije prooksidanasa i nastaje usled poremećaja u ravnoteži oksido-redukcionih procesa. Neenzimski antioksidansi male molekulske mase mogu se uneti u organizam preko hrane. Cordyceps sinensis (C. sinensis) lekovita je gljiva koja se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, ima bogat sadržaj vitamina, raznih polisaharida, kao i mnogih nukleozida. Cilj istraživanja ove studije bila je evaluacija antioksidativnog kapaciteta dijetetskog suplementa C. sinensis. Metode. Mereni su kapacitet „skevindžer“ aktivnosti hidroksil radikala, ukupna antioksidativna aktivnost primenom FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metode i DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) – skevindžer aktivnost. Rezultati. C. sinensis je u ispitivanim koncentracijama 0,0078–2,00 mg/mL imao izraženu sposobnost uklanjanja hidroskil radikala, čija je IC50 iznosila 0,5 mg/mL, dok je u koncentracijama 0,0078–10,00 mg/mL pokazao umerenu redukcionu sposobnost. C. sinensis nije pokazao sposobnost uklanjanja DPPH radikala. Zaključak. C. sinensis efikasno neutrališe hidroksilne radikale, za koje organizam nema adekvatnu antioksidativnu zaštitu pa ga možemo uvrstiti u grupu potencijalnih protektora od slobodnih radikala.",
publisher = "Serbian Medical Society",
journal = "Medicinski Casopis",
title = "Evaluation of antioxidant potential of cordyceps sinensis in vitro, Evaluacija antioksidativnog potencijala gljive Cordyceps sinensis in vitro",
volume = "53",
number = "4",
pages = "129-134",
doi = "10.5937/mckg53-24450"
}
Živković, L., Borozan, S., Bajić, V., Đorđević, S., Hristov, A.,& Spremo-Potparević, B.. (2019). Evaluation of antioxidant potential of cordyceps sinensis in vitro. in Medicinski Casopis
Serbian Medical Society., 53(4), 129-134.
https://doi.org/10.5937/mckg53-24450
Živković L, Borozan S, Bajić V, Đorđević S, Hristov A, Spremo-Potparević B. Evaluation of antioxidant potential of cordyceps sinensis in vitro. in Medicinski Casopis. 2019;53(4):129-134.
doi:10.5937/mckg53-24450 .
Živković, Lada, Borozan, Sunčica, Bajić, Vladan, Đorđević, Stefana, Hristov, Aleksandar, Spremo-Potparević, Biljana, "Evaluation of antioxidant potential of cordyceps sinensis in vitro" in Medicinski Casopis, 53, no. 4 (2019):129-134,
https://doi.org/10.5937/mckg53-24450 . .