Dietary supplements: Need or fashion
Dodaci hrani - potreba ili moda
Апстракт
In Europe food supplements are defined as foodstuffs the purpose of which is to supplement the normal diet and which are concentrated sources of nutrients or other substances with a nutritional or physiological effect, alone or in combination, marketed in dose form, designed to be taken in measured small unit quantities. There is an increasing number of these products and their popularity is growing steadily. Products that are used to supplement regular diet patterns improve so-called 'nutritive density' of diet. The use of supplements for medical reasons is based on the increasing evidence that there is a link between the ingestion of certain nutrients or dietary supplements and the prevention of chronic diseases. Rational use of dietary supplements needs good cooperation between user/patient and health worker. Previous to starting supplemental regimen the advice for healthy and adequate dietary pattern should be given, as well as to make an evaluation of individual's dietary and life... habits, physiological and health status. .
Suplementi se u Evropi definišu kao namirnice čija je svrha da dopunjuju normalnu ishranu, a predstavljaju koncentrisane izvore nutrimenata ili drugih supstanci sa nutritivnim ili fiziološkim efektima, proizvedene u doziranim oblicima i namenjene da se koriste u merljivim malim količinama. U većini razvijenih zemalja suplementi predstavljaju veoma popularnu grupu proizvoda, čija prodaja i promet beleže porast iz godine u godinu. Suplementi koji se koriste kao dopuna svakodnevnoj ishrani imaju za cilj da povećaju nutritivnu gustinu ishrane. Korišćenje suplemenata (ili obogaćenih/fortifikovanih namirnica) omogućuje pojedincima da zadovolje svoje individualne nutritivne potrebe ukoliko one nisu zadovoljene uobičajenom ishranom. Korišćenje suplemenata u medicinske svrhe povezano je sa različitim fiziološkim stanjima i bolestima, a zasnovano je na brojnim rezultatima naučnih ispitivanja, prema kojima pojedini sastojci hrane i druge fiziološki aktivne supstance, unete u organizam u adekvatni...m količinama, pokazuju povoljne zdravstvene efekte. Pre uvođenja suplemenata u ishranu racionalno je proceniti da li je suplementacija opravdana. Za ovakvu procenu neophodna je saradnja pacijenta/korisnika sa zdravstvenim radnikom, koji u svim situacijama mora posebnu pažnju da posveti, pre svega, savetima o kvalitetnom i pravilnom načinu ishrane, nakon čega je moguće doneti odluku o eventualnom započinjanju suplementacije, a u cilju da postizanja maksimuma pozitivnih efekata i smanjenja eventualnih negativnih efekata do kojih može doći nekontrolisanom i neracionalnom upotrebom ovih proizvoda. .
Кључне речи:
food supplements / dietary supplementation / medical reasons / health workers / suplementi / dopuna ishrani / racionalno korišćenje / zdravstveni radniciИзвор:
Hrana i ishrana, 2007, 48, 1-4, 36-41Издавач:
- Društvo za ishranu Srbije, Beograd
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Šobajić, Slađana PY - 2007 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1005 AB - In Europe food supplements are defined as foodstuffs the purpose of which is to supplement the normal diet and which are concentrated sources of nutrients or other substances with a nutritional or physiological effect, alone or in combination, marketed in dose form, designed to be taken in measured small unit quantities. There is an increasing number of these products and their popularity is growing steadily. Products that are used to supplement regular diet patterns improve so-called 'nutritive density' of diet. The use of supplements for medical reasons is based on the increasing evidence that there is a link between the ingestion of certain nutrients or dietary supplements and the prevention of chronic diseases. Rational use of dietary supplements needs good cooperation between user/patient and health worker. Previous to starting supplemental regimen the advice for healthy and adequate dietary pattern should be given, as well as to make an evaluation of individual's dietary and life habits, physiological and health status. . AB - Suplementi se u Evropi definišu kao namirnice čija je svrha da dopunjuju normalnu ishranu, a predstavljaju koncentrisane izvore nutrimenata ili drugih supstanci sa nutritivnim ili fiziološkim efektima, proizvedene u doziranim oblicima i namenjene da se koriste u merljivim malim količinama. U većini razvijenih zemalja suplementi predstavljaju veoma popularnu grupu proizvoda, čija prodaja i promet beleže porast iz godine u godinu. Suplementi koji se koriste kao dopuna svakodnevnoj ishrani imaju za cilj da povećaju nutritivnu gustinu ishrane. Korišćenje suplemenata (ili obogaćenih/fortifikovanih namirnica) omogućuje pojedincima da zadovolje svoje individualne nutritivne potrebe ukoliko one nisu zadovoljene uobičajenom ishranom. Korišćenje suplemenata u medicinske svrhe povezano je sa različitim fiziološkim stanjima i bolestima, a zasnovano je na brojnim rezultatima naučnih ispitivanja, prema kojima pojedini sastojci hrane i druge fiziološki aktivne supstance, unete u organizam u adekvatnim količinama, pokazuju povoljne zdravstvene efekte. Pre uvođenja suplemenata u ishranu racionalno je proceniti da li je suplementacija opravdana. Za ovakvu procenu neophodna je saradnja pacijenta/korisnika sa zdravstvenim radnikom, koji u svim situacijama mora posebnu pažnju da posveti, pre svega, savetima o kvalitetnom i pravilnom načinu ishrane, nakon čega je moguće doneti odluku o eventualnom započinjanju suplementacije, a u cilju da postizanja maksimuma pozitivnih efekata i smanjenja eventualnih negativnih efekata do kojih može doći nekontrolisanom i neracionalnom upotrebom ovih proizvoda. . PB - Društvo za ishranu Srbije, Beograd T2 - Hrana i ishrana T1 - Dietary supplements: Need or fashion T1 - Dodaci hrani - potreba ili moda VL - 48 IS - 1-4 SP - 36 EP - 41 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1005 ER -
@article{ author = "Šobajić, Slađana", year = "2007", abstract = "In Europe food supplements are defined as foodstuffs the purpose of which is to supplement the normal diet and which are concentrated sources of nutrients or other substances with a nutritional or physiological effect, alone or in combination, marketed in dose form, designed to be taken in measured small unit quantities. There is an increasing number of these products and their popularity is growing steadily. Products that are used to supplement regular diet patterns improve so-called 'nutritive density' of diet. The use of supplements for medical reasons is based on the increasing evidence that there is a link between the ingestion of certain nutrients or dietary supplements and the prevention of chronic diseases. Rational use of dietary supplements needs good cooperation between user/patient and health worker. Previous to starting supplemental regimen the advice for healthy and adequate dietary pattern should be given, as well as to make an evaluation of individual's dietary and life habits, physiological and health status. ., Suplementi se u Evropi definišu kao namirnice čija je svrha da dopunjuju normalnu ishranu, a predstavljaju koncentrisane izvore nutrimenata ili drugih supstanci sa nutritivnim ili fiziološkim efektima, proizvedene u doziranim oblicima i namenjene da se koriste u merljivim malim količinama. U većini razvijenih zemalja suplementi predstavljaju veoma popularnu grupu proizvoda, čija prodaja i promet beleže porast iz godine u godinu. Suplementi koji se koriste kao dopuna svakodnevnoj ishrani imaju za cilj da povećaju nutritivnu gustinu ishrane. Korišćenje suplemenata (ili obogaćenih/fortifikovanih namirnica) omogućuje pojedincima da zadovolje svoje individualne nutritivne potrebe ukoliko one nisu zadovoljene uobičajenom ishranom. Korišćenje suplemenata u medicinske svrhe povezano je sa različitim fiziološkim stanjima i bolestima, a zasnovano je na brojnim rezultatima naučnih ispitivanja, prema kojima pojedini sastojci hrane i druge fiziološki aktivne supstance, unete u organizam u adekvatnim količinama, pokazuju povoljne zdravstvene efekte. Pre uvođenja suplemenata u ishranu racionalno je proceniti da li je suplementacija opravdana. Za ovakvu procenu neophodna je saradnja pacijenta/korisnika sa zdravstvenim radnikom, koji u svim situacijama mora posebnu pažnju da posveti, pre svega, savetima o kvalitetnom i pravilnom načinu ishrane, nakon čega je moguće doneti odluku o eventualnom započinjanju suplementacije, a u cilju da postizanja maksimuma pozitivnih efekata i smanjenja eventualnih negativnih efekata do kojih može doći nekontrolisanom i neracionalnom upotrebom ovih proizvoda. .", publisher = "Društvo za ishranu Srbije, Beograd", journal = "Hrana i ishrana", title = "Dietary supplements: Need or fashion, Dodaci hrani - potreba ili moda", volume = "48", number = "1-4", pages = "36-41", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1005" }
Šobajić, S.. (2007). Dietary supplements: Need or fashion. in Hrana i ishrana Društvo za ishranu Srbije, Beograd., 48(1-4), 36-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1005
Šobajić S. Dietary supplements: Need or fashion. in Hrana i ishrana. 2007;48(1-4):36-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1005 .
Šobajić, Slađana, "Dietary supplements: Need or fashion" in Hrana i ishrana, 48, no. 1-4 (2007):36-41, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1005 .