Приказ основних података о документу

Dodaci hrani - potreba ili moda

dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.date.accessioned2019-09-02T11:11:44Z
dc.date.available2019-09-02T11:11:44Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0018-6872
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1005
dc.description.abstractIn Europe food supplements are defined as foodstuffs the purpose of which is to supplement the normal diet and which are concentrated sources of nutrients or other substances with a nutritional or physiological effect, alone or in combination, marketed in dose form, designed to be taken in measured small unit quantities. There is an increasing number of these products and their popularity is growing steadily. Products that are used to supplement regular diet patterns improve so-called 'nutritive density' of diet. The use of supplements for medical reasons is based on the increasing evidence that there is a link between the ingestion of certain nutrients or dietary supplements and the prevention of chronic diseases. Rational use of dietary supplements needs good cooperation between user/patient and health worker. Previous to starting supplemental regimen the advice for healthy and adequate dietary pattern should be given, as well as to make an evaluation of individual's dietary and life habits, physiological and health status. .en
dc.description.abstractSuplementi se u Evropi definišu kao namirnice čija je svrha da dopunjuju normalnu ishranu, a predstavljaju koncentrisane izvore nutrimenata ili drugih supstanci sa nutritivnim ili fiziološkim efektima, proizvedene u doziranim oblicima i namenjene da se koriste u merljivim malim količinama. U većini razvijenih zemalja suplementi predstavljaju veoma popularnu grupu proizvoda, čija prodaja i promet beleže porast iz godine u godinu. Suplementi koji se koriste kao dopuna svakodnevnoj ishrani imaju za cilj da povećaju nutritivnu gustinu ishrane. Korišćenje suplemenata (ili obogaćenih/fortifikovanih namirnica) omogućuje pojedincima da zadovolje svoje individualne nutritivne potrebe ukoliko one nisu zadovoljene uobičajenom ishranom. Korišćenje suplemenata u medicinske svrhe povezano je sa različitim fiziološkim stanjima i bolestima, a zasnovano je na brojnim rezultatima naučnih ispitivanja, prema kojima pojedini sastojci hrane i druge fiziološki aktivne supstance, unete u organizam u adekvatnim količinama, pokazuju povoljne zdravstvene efekte. Pre uvođenja suplemenata u ishranu racionalno je proceniti da li je suplementacija opravdana. Za ovakvu procenu neophodna je saradnja pacijenta/korisnika sa zdravstvenim radnikom, koji u svim situacijama mora posebnu pažnju da posveti, pre svega, savetima o kvalitetnom i pravilnom načinu ishrane, nakon čega je moguće doneti odluku o eventualnom započinjanju suplementacije, a u cilju da postizanja maksimuma pozitivnih efekata i smanjenja eventualnih negativnih efekata do kojih može doći nekontrolisanom i neracionalnom upotrebom ovih proizvoda. .sr
dc.publisherDruštvo za ishranu Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHrana i ishrana
dc.subjectfood supplementsen
dc.subjectdietary supplementationen
dc.subjectmedical reasonsen
dc.subjecthealth workersen
dc.subjectsuplementisr
dc.subjectdopuna ishranisr
dc.subjectracionalno korišćenjesr
dc.subjectzdravstveni radnicisr
dc.titleDietary supplements: Need or fashionen
dc.titleDodaci hrani - potreba ili modasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractШобајић, Слађана; Додаци храни - потреба или мода; Додаци храни - потреба или мода;
dc.citation.volume48
dc.citation.issue1-4
dc.citation.spage36
dc.citation.epage41
dc.citation.other48(1-4): 36-41
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/4/1003.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1005
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу