Sea buckthorn as potential constituent of functional food
Pasji trn - potencijalni sastojak funkcionalne hrane
rcub.bitstream.none
Authors
Cupara, SnežanaArsić, Ivana A.
Šobajić, Slađana

Đorđević, Sofija
Runjaić-Antić, Dušanka
Ristić, Mihailo
Psodorov, Đorđe
Article (Published version)

Metadata
Show full item recordAbstract
Since nowadays the link between nutrition and health has been established, the industry of food and pharmaceuticals developed a new category- functional food. Medicinal plants became significant for production of functional food, because the biological activities. Sea buckthorn - Hippophae rhamnoides L., is a shrub with fruits that are false, soft and flashy berries. Fresh ripe fruits are commonly used as a rich source of vitamin C and B and fatty oil from fruits and seeds, which is a significant source of carotenoids, vitamins A, D, E and essential fatty acids (EFA). The aim of this paper is to estimate commercially available sample of sea buckthorn as potential constituent of functional food by quantification of EFA and total tocopherols content. The dominant components are oleic and linoleic acid (22,9% and 35,4%), while total tocopherols were 88,6mg/100g. So, tested oil sample could be used in functional food. .
Zbog potvrđene povezanosti ishrane i zdravlja, prehrambena i farmaceutska industrija su razvile novu kategoriju proizvoda - funkcionalnu hranu. Lekovite biljke, kao nosioci bioloških aktivnosti, postale su značajne u proizvodnji funkcionalne hrane. Pasji trn - Hippophae rhamnoides L. (Eleagnaceae) je listopadni žbun sa plodovima u obliku mesnate koštunice. Koristi se svež zreo plod bogat vitaminima B i C i masno ulje iz plodova i semena koje sadrži visok procenat karotenoida, vitamina A, D i E i esencijalnih masnih kiselina. Cilj rada je procena kvaliteta komercijalno dostupnog uzorka masnog ulja pasjeg trna kao potencijalne sirovine za funkcionalnu hranu. Određen je sadržaj esencijalnih masnih kiselina (EMK) i tokoferola. Rezultati su pokazali da su dominantne komponente oleinska i linolna kiselina zastupljene u količini od 22,9%, odnosno 35,4%, dok je količina ukupnih tokoferola 88,6 mg/100g. Zbog visokog sadržaja EMK i značajnog tokoferola, ovo ulje se može koristiti kao dodatak u p...roizvodnji funkcionalne hrane. .
Keywords:
functional food / Hippophae rhamnoides L. / essential fatty acids / tocopherol / funkcionalna hrana / Hippophae rhamnoides L. / esencijalne masne kiseline / tokoferolSource:
Zbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac, 2007, 16, 193-197Publisher:
- Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet, Leskovac
Collections
Institution/Community
PharmacyTY - JOUR AU - Cupara, Snežana AU - Arsić, Ivana A. AU - Šobajić, Slađana AU - Đorđević, Sofija AU - Runjaić-Antić, Dušanka AU - Ristić, Mihailo AU - Psodorov, Đorđe PY - 2007 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1017 AB - Since nowadays the link between nutrition and health has been established, the industry of food and pharmaceuticals developed a new category- functional food. Medicinal plants became significant for production of functional food, because the biological activities. Sea buckthorn - Hippophae rhamnoides L., is a shrub with fruits that are false, soft and flashy berries. Fresh ripe fruits are commonly used as a rich source of vitamin C and B and fatty oil from fruits and seeds, which is a significant source of carotenoids, vitamins A, D, E and essential fatty acids (EFA). The aim of this paper is to estimate commercially available sample of sea buckthorn as potential constituent of functional food by quantification of EFA and total tocopherols content. The dominant components are oleic and linoleic acid (22,9% and 35,4%), while total tocopherols were 88,6mg/100g. So, tested oil sample could be used in functional food. . AB - Zbog potvrđene povezanosti ishrane i zdravlja, prehrambena i farmaceutska industrija su razvile novu kategoriju proizvoda - funkcionalnu hranu. Lekovite biljke, kao nosioci bioloških aktivnosti, postale su značajne u proizvodnji funkcionalne hrane. Pasji trn - Hippophae rhamnoides L. (Eleagnaceae) je listopadni žbun sa plodovima u obliku mesnate koštunice. Koristi se svež zreo plod bogat vitaminima B i C i masno ulje iz plodova i semena koje sadrži visok procenat karotenoida, vitamina A, D i E i esencijalnih masnih kiselina. Cilj rada je procena kvaliteta komercijalno dostupnog uzorka masnog ulja pasjeg trna kao potencijalne sirovine za funkcionalnu hranu. Određen je sadržaj esencijalnih masnih kiselina (EMK) i tokoferola. Rezultati su pokazali da su dominantne komponente oleinska i linolna kiselina zastupljene u količini od 22,9%, odnosno 35,4%, dok je količina ukupnih tokoferola 88,6 mg/100g. Zbog visokog sadržaja EMK i značajnog tokoferola, ovo ulje se može koristiti kao dodatak u proizvodnji funkcionalne hrane. . PB - Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet, Leskovac T2 - Zbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac T1 - Sea buckthorn as potential constituent of functional food T1 - Pasji trn - potencijalni sastojak funkcionalne hrane IS - 16 SP - 193 EP - 197 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1017 ER -
@article{ author = "Cupara, Snežana and Arsić, Ivana A. and Šobajić, Slađana and Đorđević, Sofija and Runjaić-Antić, Dušanka and Ristić, Mihailo and Psodorov, Đorđe", year = "2007", abstract = "Since nowadays the link between nutrition and health has been established, the industry of food and pharmaceuticals developed a new category- functional food. Medicinal plants became significant for production of functional food, because the biological activities. Sea buckthorn - Hippophae rhamnoides L., is a shrub with fruits that are false, soft and flashy berries. Fresh ripe fruits are commonly used as a rich source of vitamin C and B and fatty oil from fruits and seeds, which is a significant source of carotenoids, vitamins A, D, E and essential fatty acids (EFA). The aim of this paper is to estimate commercially available sample of sea buckthorn as potential constituent of functional food by quantification of EFA and total tocopherols content. The dominant components are oleic and linoleic acid (22,9% and 35,4%), while total tocopherols were 88,6mg/100g. So, tested oil sample could be used in functional food. ., Zbog potvrđene povezanosti ishrane i zdravlja, prehrambena i farmaceutska industrija su razvile novu kategoriju proizvoda - funkcionalnu hranu. Lekovite biljke, kao nosioci bioloških aktivnosti, postale su značajne u proizvodnji funkcionalne hrane. Pasji trn - Hippophae rhamnoides L. (Eleagnaceae) je listopadni žbun sa plodovima u obliku mesnate koštunice. Koristi se svež zreo plod bogat vitaminima B i C i masno ulje iz plodova i semena koje sadrži visok procenat karotenoida, vitamina A, D i E i esencijalnih masnih kiselina. Cilj rada je procena kvaliteta komercijalno dostupnog uzorka masnog ulja pasjeg trna kao potencijalne sirovine za funkcionalnu hranu. Određen je sadržaj esencijalnih masnih kiselina (EMK) i tokoferola. Rezultati su pokazali da su dominantne komponente oleinska i linolna kiselina zastupljene u količini od 22,9%, odnosno 35,4%, dok je količina ukupnih tokoferola 88,6 mg/100g. Zbog visokog sadržaja EMK i značajnog tokoferola, ovo ulje se može koristiti kao dodatak u proizvodnji funkcionalne hrane. .", publisher = "Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet, Leskovac", journal = "Zbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac", title = "Sea buckthorn as potential constituent of functional food, Pasji trn - potencijalni sastojak funkcionalne hrane", number = "16", pages = "193-197", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1017" }
Cupara, S., Arsić, I. A., Šobajić, S., Đorđević, S., Runjaić-Antić, D., Ristić, M.,& Psodorov, Đ.. (2007). Sea buckthorn as potential constituent of functional food. in Zbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet, Leskovac.(16), 193-197. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1017
Cupara S, Arsić IA, Šobajić S, Đorđević S, Runjaić-Antić D, Ristić M, Psodorov Đ. Sea buckthorn as potential constituent of functional food. in Zbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac. 2007;(16):193-197. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1017 .
Cupara, Snežana, Arsić, Ivana A., Šobajić, Slađana, Đorđević, Sofija, Runjaić-Antić, Dušanka, Ristić, Mihailo, Psodorov, Đorđe, "Sea buckthorn as potential constituent of functional food" in Zbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac, no. 16 (2007):193-197, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1017 .