Приказ основних података о документу

Pasji trn - potencijalni sastojak funkcionalne hrane

dc.creatorCupara, Snežana
dc.creatorArsić, Ivana A.
dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.creatorĐorđević, Sofija
dc.creatorRunjaić-Antić, Dušanka
dc.creatorRistić, Mihailo
dc.creatorPsodorov, Đorđe
dc.date.accessioned2019-09-02T11:12:00Z
dc.date.available2019-09-02T11:12:00Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0352-6542
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1017
dc.description.abstractSince nowadays the link between nutrition and health has been established, the industry of food and pharmaceuticals developed a new category- functional food. Medicinal plants became significant for production of functional food, because the biological activities. Sea buckthorn - Hippophae rhamnoides L., is a shrub with fruits that are false, soft and flashy berries. Fresh ripe fruits are commonly used as a rich source of vitamin C and B and fatty oil from fruits and seeds, which is a significant source of carotenoids, vitamins A, D, E and essential fatty acids (EFA). The aim of this paper is to estimate commercially available sample of sea buckthorn as potential constituent of functional food by quantification of EFA and total tocopherols content. The dominant components are oleic and linoleic acid (22,9% and 35,4%), while total tocopherols were 88,6mg/100g. So, tested oil sample could be used in functional food. .en
dc.description.abstractZbog potvrđene povezanosti ishrane i zdravlja, prehrambena i farmaceutska industrija su razvile novu kategoriju proizvoda - funkcionalnu hranu. Lekovite biljke, kao nosioci bioloških aktivnosti, postale su značajne u proizvodnji funkcionalne hrane. Pasji trn - Hippophae rhamnoides L. (Eleagnaceae) je listopadni žbun sa plodovima u obliku mesnate koštunice. Koristi se svež zreo plod bogat vitaminima B i C i masno ulje iz plodova i semena koje sadrži visok procenat karotenoida, vitamina A, D i E i esencijalnih masnih kiselina. Cilj rada je procena kvaliteta komercijalno dostupnog uzorka masnog ulja pasjeg trna kao potencijalne sirovine za funkcionalnu hranu. Određen je sadržaj esencijalnih masnih kiselina (EMK) i tokoferola. Rezultati su pokazali da su dominantne komponente oleinska i linolna kiselina zastupljene u količini od 22,9%, odnosno 35,4%, dok je količina ukupnih tokoferola 88,6 mg/100g. Zbog visokog sadržaja EMK i značajnog tokoferola, ovo ulje se može koristiti kao dodatak u proizvodnji funkcionalne hrane. .sr
dc.publisherUniverzitet u Nišu - Tehnološki fakultet, Leskovac
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac
dc.subjectfunctional fooden
dc.subjectHippophae rhamnoides L.en
dc.subjectessential fatty acidsen
dc.subjecttocopherolen
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectHippophae rhamnoides L.sr
dc.subjectesencijalne masne kiselinesr
dc.subjecttokoferolsr
dc.titleSea buckthorn as potential constituent of functional fooden
dc.titlePasji trn - potencijalni sastojak funkcionalne hranesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractШобајић, Слађана; Псодоров, Ђорђе; Aрсић, Ивана; Цупара, Снежана; Ристић, Михаило; Руњаић-Aнтић, Душанка; Ђорђевић, Софија; Пасји трн - потенцијални састојак функционалне хране; Пасји трн - потенцијални састојак функционалне хране;
dc.citation.issue16
dc.citation.spage193
dc.citation.epage197
dc.citation.other(16): 193-197
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1017
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу