Приказ основних података о документу

Fluorometrijsko određivanje hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije

dc.creatorPavun, Leposava
dc.creatorJelikić-Stankov, Milena
dc.creatorMalešev, Dušan
dc.creatorUskoković-Marković, Snežana
dc.creatorDimitrić-Marković, Jasmina
dc.creatorĐurđević, Predrag
dc.creatorĐikanović, Daniela
dc.date.accessioned2019-09-02T11:31:58Z
dc.date.available2019-09-02T11:31:58Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn0354-9542
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1824
dc.description.abstractThe spectrofluorometric method based on fluorescence ability of aluminium - hesperidin complex for the determination of hesperidin in orange juice is proposed. The linearity range of hesperidin in methanolicaqueous solution was 0.08 - 18.0 μg/mL with LOD and LOQ values as 0.023 μg/mL and 0.070 μg/mL, respectively, and recovery values in the range 97.8 - 99.7 %. Method was simplified by omitting any of surphactant agents usually applied in similar procedures, and successfully applied for the determination of hesperidin in orange juices commercially available on the Serbian market.en
dc.description.abstractU radu je predložena spektrofluorimetrijska metoda za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže zasnovana na sposobnosti fluorescencije kompleksa aluminijum - hesperidin. Utvrđena je oblast linearnosti za određivanje hesperidina u metanolno-vodenim rastvora od 0.08 do 18.0 μg/mL, pri čemu je LOD= 0.023 μg/mL i LOQ= 0.070 μg/mL, a recovery vrednost 97.8 - 99.7 %. Metoda je pojednostavljena izostavljanjem često korišćenih površinski aktivnih materija koje se koriste u sličnim procedurama i uspešno je primenjena za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije.sr
dc.publisherUniverzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172016/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/173017/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172043/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceActa agriculturae Serbica
dc.subjecthesperidinen
dc.subjectorange juiceen
dc.subjectspectrofluorometryen
dc.subjecthesperidinsr
dc.subjectsok od pomorandžesr
dc.subjectspektrofluorometrijasr
dc.titleFluorometric determination of hesperidin in orange juices available on Serbian marketen
dc.titleFluorometrijsko određivanje hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractЂикановић, Даниела; Павун, Лепосава; Јеликић-Станков, Милена; Ђурђевић, Предраг; Малешев, Душан; Ускоковић-Марковић, Снежана; Димитрић-Марковић, Јасмина; Флуорометријско одређивање хесперидина у соковима од поморандже присутним на тржишту Србије; Флуорометријско одређивање хесперидина у соковима од поморандже присутним на тржишту Србије;
dc.citation.volume17
dc.citation.issue34
dc.citation.spage93
dc.citation.epage103
dc.citation.other17(34): 93-103
dc.citation.rankM52
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/624/1822.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1824
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу