Приказ основних података о документу

In vitro antioksidantna aktivnost šumskog i livadskog meda iz Srbije

dc.creatorMaksimović, Zoran
dc.creatorNedić, Nebojša
dc.date.accessioned2019-09-02T11:34:25Z
dc.date.available2019-09-02T11:34:25Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.issn1450-7188
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1923
dc.description.abstractAntioxidant properties of fifteen multifloral and honeydew types of honey from Serbia were assessed by determination of ferric-reducing antioxidant power (FRAP assay) and 2,2- diphenyl-1-picrylhydrazyl free radical scavenging ability (DPPH assay), with respect to their total polyphenol content and colour intensity. The results of this study showed that total polyphenol content, antioxidant activity and colour intensity varied widely among different samples, even within the same type of honey. All investigated parameters were strongly dependent on geographic origin of samples, further emphasizing the importance of their detailed chemical characterisation. In general, polyphenolic content in investigated samples of honey, expressed as catechin equivalents, ranged from 480.2 to 1861.1 mg/kg. The ferric-reducing antioxidant power of honey tended to be lower in brighter and higher in darker samples, varying between 489.6 and 3089.8 μmol Fe(II) per 100 g of honey. The correlation between the colour and antioxidant activity never reached statistical significance in the case of honeydew type of honey, which was opposed to a trend observed in the case of multifloral honey.en
dc.description.abstractU ovom radu, ispitivana su antioksidantna svojstva petnaest uzoraka livadskog i šumskog meda, primenom Ferric-Reducing/Antioxidant Power i DPPH-free radical scavenging ability testa, u odnosu na sadržaj ukupnih polifenolnih sastojaka i intenzitet boje meda. Rezultati ovog ispitivanja su pokazali da su sadržaj ukupnih polifenola, antioksidantna aktivnost i intenzitet boje izrazito varirali od jednog uzorka do drugog, čak i u okviru svake vrste meda ponaosob. Svi ispitivani parametri su bili vrlo zavisni od geografskog porekla uzoraka, naglašavajući važnost detaljne hemijske karakterizacije meda. Generalno, sadržaj ukupnih polifenola u ispitivanim uzorcima meda, izražen u ekvivalentima katehina, kretao se u intervalu od 480,2 mg/kg do 1861,1 mg/kg. Sposobnost redukcije gvožđa bila je niža u svetlijim vrstama meda, a viša u tamnijim, varirajući između 489,6 i 3089,8 μmol Fe(II) na 100 g meda. Korelacija između intenziteta boje i antioksidantne aktivnosti nije imala statističku značajnost kod uzoraka šumskog meda, nasuprot trendu koji je uočen u slučaju livadskog meda.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/143012/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceActa periodica technologica
dc.subjecthoneydew honeyen
dc.subjectmultifloral honeyen
dc.subjectantioxidant activityen
dc.subjectpolyphenol contenten
dc.subjectcolour intensityen
dc.subjectlivadski medsr
dc.subjectšumski medsr
dc.subjectantioksidantna aktivnostsr
dc.subjectsadržaj polifenolasr
dc.subjectintenzitet bojesr
dc.titleIn vitro antioxidant activity of honeydew and multifloral types of honey from Serbiaen
dc.titleIn vitro antioksidantna aktivnost šumskog i livadskog meda iz Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractНедић, Небојша; Максимовић, Зоран; Ин витро антиоксидантна активност шумског и ливадског меда из Србије; Ин витро антиоксидантна активност шумског и ливадског меда из Србије;
dc.citation.issue44
dc.citation.spage269
dc.citation.epage277
dc.citation.other(44): 269-277
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.2298/APT1344269M
dc.identifier.scopus2-s2.0-84891776211
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/695/1921.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу