Приказ основних података о документу

Hemijska stabilnost lekova - uticaj svetlosti i temperature na stabilnost montelukasta u rastvoru

dc.creatorIvković, Branka
dc.creatorCrevar-Sakač, Milkica
dc.creatorVujić, Zorica
dc.date.accessioned2019-09-02T11:43:42Z
dc.date.available2019-09-02T11:43:42Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0004-1963
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/2280
dc.description.abstractIn this paper, influence of temperature and light on stability of montelukast in solutions (standard substance, chewable tablets and film coated tablets) which were prepared during routine analysis of related substances was investigated. The content of montelukast and degradation products was determined by HPLC method at defined time intervals (influence of temperature was tested at the beginning, after 24 hours, and after 48 hours, and influence of light was tested at the beginning of the experiment and after 12 hours). Stability of montelukast in tested solutions under influence of temperature was acceptable. The content of montelukast ranged from 98 % to100 %, which meets the pharmacopoeia requirements and specifications. Individual and total impurities were within acceptable limits. Presence of photosensitive functional groups in structure of montelukast led to significant photodegradation. Individual and total impurities in samples which were under influence of light were above acceptable limits. Photodegradation occured during first 12 hours. Content of MOK-3 sulphoxide and unknown impurity on RRT 0.76 was above limits in all examined samples. Over a period of 12 h the content of those impurities grew 8-40 fold compared to time zero values.en
dc.description.abstractU radu je dat prikaz ispitivanja uticaja temperature i svetlosti na stabilnost montelukasta u rastvorima (standardne supstance, tabletama za žvakanje i filmom obloženih tableta) koji se pripremaju u rutinskoj analizi u toku postupka ispitivanja prisustva srodnih supstanci. Sadržaj montelukasta i nastalih degradacionih proizvoda praćen je primenom RP-HPLC metode u definisanim vremenskim intervalima (0, 24 i 48h kada je u pitanju temperatura, odnosno 0 i 12h kada je u pitanju svetlost). Rezultati ispitivanja uticaja temperature, kao spoljašnjeg faktora nestabilnosti, ukazuju da su analizirani rastvori standarda montelukasta, tableta za žvakanje i filmom obloženih tableta stabilni u prihvatljivim granicama. Sadržaj montelukasta se kreće od 98 % - 100 % što zadovoljava farmakopejske zahteve, kao i zahteve specifikacije proizvoda. Pojedinačne i ukupne nečistoće su u dozvoljenim granicama. Prisustvo fotoreaktivnih funkcionalnih grupa u strukturi montelukasta uslovilo je nastanak fotodegradacionih proizvoda u količinama koje su izvan granica definisanih u monografiji montelukasta, kao i granica definisanih u specifikaciji gotovog proizvoda. Do fotodegradacije dolazi već u toku prvih 12 h. Porast sadržaja MOK-3 sulfoksida i nečistoće sa relativnim retencionim vremenom oko 0,76 zabeležen je u sva tri ispitivana uzorka. U vremenskom intervalu od 12 h uočen je porast sadržaja navedenih nečistoća 8-40 puta u poređenju sa vrednostima u početnom vremenu ispitivanja.sr
dc.publisherSavez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceArhiv za farmaciju
dc.subjectmontelukasten
dc.subjectstability testingen
dc.subjectimpuritiesen
dc.subjectreverse-phase liquid chromatographyen
dc.subjectmontelukastsr
dc.subjectstudija stabilnostisr
dc.subjectnečistoćesr
dc.subjectreverzno-fazna tečna hromatografijasr
dc.titleChemical stability of drugs: Influence of light and temperature on montelukast stability in solutionen
dc.titleHemijska stabilnost lekova - uticaj svetlosti i temperature na stabilnost montelukasta u rastvorusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractВујић, Зорица; Ивковић, Бранка; Цревар-Сакач, Милкица; Хемијска стабилност лекова - утицај светлости и температуре на стабилност монтелукаста у раствору; Хемијска стабилност лекова - утицај светлости и температуре на стабилност монтелукаста у раствору;
dc.citation.volume64
dc.citation.issue2
dc.citation.spage144
dc.citation.epage163
dc.citation.other64(2): 144-163
dc.citation.rankM53
dc.identifier.doi10.5937/arhfarm1402144I
dc.identifier.scopus2-s2.0-84943631855
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/993/2278.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу