Show simple item record

Termodinamika micelizacije heksadeciltrimetilamonijum-bromida u smeši propilen-glikol-voda - konduktometrijsko ispitivanje

dc.creatorJanošević-Ležaić, Aleksandra
dc.creatorPaunović, Nikola
dc.creatorPejić, Nataša
dc.date.accessioned2019-09-02T11:44:05Z
dc.date.available2019-09-02T11:44:05Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.issn0354-4656
dc.identifier.urihttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/2294
dc.description.abstractMicellization of hexadecyltrimethylammonium bromide (syn. cetyltrimethylammonium bromide, CTAB) in propylene glycol-water (30% v/v) binary mixture, as well as the thermodynamic properties of the resulting micelles, were investigated by electrical conductivity measurements. The conductivity data were used to determine both the critical micellar concentration (CMC) and the micellar ionization degree (∞) of CTAB in the temperature range 298.2-310.2 K. The equilibrium model of micelle formation was applied in order to obtain the thermodynamic parameters (the standard molar Gibbs free energy, ∆Gmº, enthalpy, ∆Hm0 and entropy, ∆Smº) of the micellization process. The values of ∆Gmº and ∆Hmº were found to be negative at all investigated temperatures, while the values of ∆Smº were positive and became more positive as temperature increased. A linear dependence between ∆Smº and ∆Hmº, i.e. an enthalpy-entropy compensation effect, was observed.en
dc.description.abstractKonduktometrijski je ispitivana micelizacija heksadeciltrimetilamonijum-bromida (sinonim cetiltrimetilamonijum-bromid, CTAB) u binarnoj smeši propilen-glikol-voda (30%, v/v), kao i termodinamičke osobine nastalih micela. Merenjem specifične provodljivosti određeni su kritična micelarna koncentracija (KMK) i stepen jonizacije micele (∞) CTAB u opsegu temperatura 298,2-310,2 K određeni su. Primenom ravnotežnog modela za proces micelizacije izračunati su termodinamički parametri: promena standardne molarne Džibsove slobodne energije, (∆Gmº), entalpije (∆Hmº) i entropije (∆Smº) micelizacije. Vrednosti ∆Gmº i ∆Hmº su bile negativne na svakoj od ispitivanih temperatura, dok su vrednosti ∆Smº bile pozitivne i povećavale su se sa porastom temperature. Na osnovu linearne zavisnosti između ∆Hmº i ∆Smº utvrđen je tzv. entalpijsko-entropijski kompenzacioni efekat.sr
dc.publisherUniverzitet u Nišu, Niš
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172015/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceFacta universitatis - series: Physics, Chemistry and Technology
dc.subjecthexadecyltrimethylammonium bromideen
dc.subjectcritical micellar concentrationen
dc.subjectpropylene glycol-water mixtureen
dc.subjectthermodynamics of micellizationen
dc.subjectenthalpy-entropy compensationen
dc.subjectheksadeciltrimetilamonijum-bromidsr
dc.subjectsmeša propilen-glikol-vodasr
dc.subjecttermodinamika micelizacijesr
dc.subjectkritična micelarna koncentracijasr
dc.subjecttermodinamika micelizacijesr
dc.subjectentalpijsko-entropijska kompenzacijasr
dc.titleThermodynamics of micellization of hexadecyltrimethylammonium bromide in propylene glycol-water mixture: A conductivity studyen
dc.titleTermodinamika micelizacije heksadeciltrimetilamonijum-bromida u smeši propilen-glikol-voda - konduktometrijsko ispitivanjesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractПауновић, Никола; Пејић, Наташа; Јаношевић-Лежаић, Aлександра; Термодинамика мицелизације хексадецилтриметиламонијум-бромида у смеши пропилен-гликол-вода - кондуктометријско испитивање; Термодинамика мицелизације хексадецилтриметиламонијум-бромида у смеши пропилен-гликол-вода - кондуктометријско испитивање;
dc.citation.volume12
dc.citation.issue1
dc.citation.spage17
dc.citation.epage26
dc.citation.other12(1): 17-26
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.2298/FUPCT1401017J
dc.identifier.fulltexthttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/1008/2292.pdf
dc.identifier.rcubconv_870
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record