Приказ основних података о документу

Ispitivanje stabilnosti biljnih preparata

dc.creatorĆujić, Nada
dc.creatorIbrić, Svetlana
dc.creatorBigović, Dubravka
dc.creatorNoveski, Nebojša
dc.creatorŠavikin, Katarina
dc.date.accessioned2019-09-02T11:49:08Z
dc.date.available2019-09-02T11:49:08Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0455-6224
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/2482
dc.description.abstractNowdays, the use of products based on medicinal herbs (phytopreparates) are in scientific focus, both in prevention or in treatment of various diseases. Herbal products have been recognized as an excellent source of bioactive compounds which have positive effects on human health. Beside teas, as standard herbal products, phytopreparations are much more represented as final pharmaceutical form on the market today. Phytopreparations must satisfy standard quality, which means that they must be physically, chemically and microbiological stable and have a high degree of purity. In order to determine the stability, storage conditions, shelf-life of the products, stability tests are conducted, which involving tests of environmental factors influence: temperature, relative humidity, light. Stability tests are performed at different stages of development and production. In accordance with the EMEA (European Agency for Drugs and Medical Devices) for a variety of herbal preparations different specific stability tests are conducted.en
dc.description.abstractDanas, sve je veći akcenat na upotrebi preparata na bazi lekovitog bilja (fitopreparata), kako u prevenciji tako i u lečenju različitih oboljenja. Biljni preparati su prepoznati kao odličan izvor bioaktivnih komponenti, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje ljudi. Pored čajeva, kao standardnih biljnih proizvoda, danas su na tržištu mnogo više zastupljeni fitopreparati kao finalne farmaceutske forme. Fitopreparati moraju biti standardnog kvaliteta, što podrazumeva da moraju biti fizički, hemijski i mikrobilološki stabilni, da su standardizovanog sastava i da su visokog stepena čistoće. U cilju utvrđivanja koliko je jedan proizvod stabilan, definisanja uslova čuvanja, određivanja roka trajanja, sprovode se ispitivanja stabilnosti, koja podrazumevaju ispitivanja uticaja faktora okoline: temperature, relativne vlažnosti vazduha, svetlosti na promenu kvaliteta gotovog proizvoda. Ispitivanja stabilnosti se izvode u različitim fazama razvoja i proizvodnje. U skladu sa zahtevima EMEA (Evropska agencija za lekove i medicinska sredstva) za različite biljne preparate postavljaju se različiti specifični testovi stabilnosti.sr
dc.publisherInstitut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceLekovite sirovine
dc.subjectstabilityen
dc.subjectherbal medicineen
dc.subjectphytopreparationen
dc.subjectplant extracten
dc.subjectstabilnostsr
dc.subjectbiljni leksr
dc.subjectfitopreparatsr
dc.subjectekstraktsr
dc.titleStability testing of herbal medicinesen
dc.titleIspitivanje stabilnosti biljnih preparatasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dcterms.abstractИбрић, Светлана; Новески, Небојша; Шавикин, Катарина; Ћујић, Нада; Биговић, Дубравка; Испитивање стабилности биљних препарата; Испитивање стабилности биљних препарата;
dc.citation.issue35
dc.citation.spage53
dc.citation.epage60
dc.citation.other(35): 53-60
dc.citation.rankM52
dc.identifier.doi10.5937/leksir1535053C
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/1161/2480.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу