Resistance to antibiotics in lacid acid bacteria: Strain Lactococcus
Rezistencija na antibiotike kod bakterija mlečne kiseline - rod Lactococcus

2015
Authors
Filipić, Brankica
Golić, Nataša

Jovčić, Branko

Ćupić-Miladinović, Dejana

Soković, Svetlana
Popović, Dušanka
Kojić, Milan

Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Lactic acid bacteria (LAB) are widely used in the food industry, especially in the production of fermented dairy products and meat. The most studied species among LAB is Lactococcus lactis. L. lactis strains are of great importance in the production of fermented dairy products such as yogurt, butter, fresh cheese and some kind of semi-hard cheese. Although L. lactis acquired the 'Generally Regarded As Safe' (GRAS) status, many investigations indicated that lactococci may act as reservoirs of antibiotic resistance genes, which could be transferred to other bacterial species in human gastrointestinal tract including pathogens. The genome analysis of L. lactis indicated the presence of at least 40 putative drug transporter genes, and only four multidrug resistance (MDR) transporters are functionally characterized: LmrA, LmrP, LmrCD i CmbT. LmrA is the first described MDR transporter in prokaryotes. LmrCD is responsible for resistance to cholate, which is an integral part of human bile... and LmrCD is important for intestinal survival of lactococci that are used as probiotics. Secondary multidrug transporter LmrP confers resistance to lincosamides, macrolides, streptogramins and tetracyclines. CmbT protein has an effect on the host cell resistance to lincomycin, sulfadiazine, streptomycin, rifampicin, puromycin and sulfametoxazole. Since the food chain is an important way of transmitting resistance genes in human and animal population, it is of great importance to study the mechanisms of resistance in lactococci and other LAB, intended for the food industry.
Bakterije mlečne kiseline (BMK) imaju veliku primenu u prehrambenoj industriji, posebno u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda i mesa. Najviše izučavana vrsta u okviru BMK je Lactococcus lactis. Sojevi koji pripadaju vrsti L. lactis su od izuzetnog značaja u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda poput kiselog mleka, maslaca, svežih sireva i nekih vrsta polutvrdih sireva. Iako se generalno laktokoke smatraju bezbednim mikroorganizmima, istraživanja ukazuju da mogu biti rezervoari gena za rezistenciju na antibiotike, koji se horizontalnim transferom mogu preneti na druge bakterijske vrste, uključujući i patogene. Pokazano je da se u membrani bakterija vrste L. lactis nalaze efluksne pumpe koje obezbeđuju rezistenciju na strukturno različite supstrate (eng. multidrug resistance transporters-MDR). Analizom genoma L. lactis detektovano je prisustvo 40 potencijalnih gena koji kodiraju MDR transportere, od čega su do danas svega četiri funkcionalno okarakterisana: LmrA, LmrP, Lmr...CD i CmbT. LmrA je prvi uopšte opisan primarni transporter kod prokariota. LmrCD obezbeđuje rezistenciju na holat koji ulazi u sastav žuči, što je značajno za preživljavanje laktokoka koje se primenjuju kao probiotici u digestivnom traktu ljudi i životinja. LmrP je sekundarni transporter i obezbeđuje rezistenciju na neke linkozamide, makrolide, streptogramine I tetracikline. CmbT je poslednji okarakterisan MDR transporter kod L. lactis i doprinosi rezistenciji na linkomicin, sulfonamidne antibiotike, sulfametoksazol i sulfadiazin, aminoglikozidni antibiotik streptomicin, aminonukleozidni antibiotik puromicin i semisintetski antibiotik rifampicin. Kako lanac hrane predstavlja važan put prenosa gena za rezistenciju u okviru ljudske i životinjske populacije, neophodno je intenzivno izučavanje mehanizama rezistencije kod laktokoka i drugih BMK namenjenih za upotrebu u prehrambenoj industriji.
Keywords:
lactic acid bacteria / Lactococcus lactis / MDR transporters / bakterije mlečne kiseline / Lactococcus lactis / MDR transporteriSource:
Veterinarski glasnik, 2015, 69, 3-4, 271-281Publisher:
- Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
Funding / projects:
- Genes and molecular mechanisms promoting probiotic activity of lactic acid bacteria from Western Balkan (RS-173019)
Collections
Institution/Community
PharmacyTY - JOUR AU - Filipić, Brankica AU - Golić, Nataša AU - Jovčić, Branko AU - Ćupić-Miladinović, Dejana AU - Soković, Svetlana AU - Popović, Dušanka AU - Kojić, Milan PY - 2015 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/2483 AB - Lactic acid bacteria (LAB) are widely used in the food industry, especially in the production of fermented dairy products and meat. The most studied species among LAB is Lactococcus lactis. L. lactis strains are of great importance in the production of fermented dairy products such as yogurt, butter, fresh cheese and some kind of semi-hard cheese. Although L. lactis acquired the 'Generally Regarded As Safe' (GRAS) status, many investigations indicated that lactococci may act as reservoirs of antibiotic resistance genes, which could be transferred to other bacterial species in human gastrointestinal tract including pathogens. The genome analysis of L. lactis indicated the presence of at least 40 putative drug transporter genes, and only four multidrug resistance (MDR) transporters are functionally characterized: LmrA, LmrP, LmrCD i CmbT. LmrA is the first described MDR transporter in prokaryotes. LmrCD is responsible for resistance to cholate, which is an integral part of human bile and LmrCD is important for intestinal survival of lactococci that are used as probiotics. Secondary multidrug transporter LmrP confers resistance to lincosamides, macrolides, streptogramins and tetracyclines. CmbT protein has an effect on the host cell resistance to lincomycin, sulfadiazine, streptomycin, rifampicin, puromycin and sulfametoxazole. Since the food chain is an important way of transmitting resistance genes in human and animal population, it is of great importance to study the mechanisms of resistance in lactococci and other LAB, intended for the food industry. AB - Bakterije mlečne kiseline (BMK) imaju veliku primenu u prehrambenoj industriji, posebno u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda i mesa. Najviše izučavana vrsta u okviru BMK je Lactococcus lactis. Sojevi koji pripadaju vrsti L. lactis su od izuzetnog značaja u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda poput kiselog mleka, maslaca, svežih sireva i nekih vrsta polutvrdih sireva. Iako se generalno laktokoke smatraju bezbednim mikroorganizmima, istraživanja ukazuju da mogu biti rezervoari gena za rezistenciju na antibiotike, koji se horizontalnim transferom mogu preneti na druge bakterijske vrste, uključujući i patogene. Pokazano je da se u membrani bakterija vrste L. lactis nalaze efluksne pumpe koje obezbeđuju rezistenciju na strukturno različite supstrate (eng. multidrug resistance transporters-MDR). Analizom genoma L. lactis detektovano je prisustvo 40 potencijalnih gena koji kodiraju MDR transportere, od čega su do danas svega četiri funkcionalno okarakterisana: LmrA, LmrP, LmrCD i CmbT. LmrA je prvi uopšte opisan primarni transporter kod prokariota. LmrCD obezbeđuje rezistenciju na holat koji ulazi u sastav žuči, što je značajno za preživljavanje laktokoka koje se primenjuju kao probiotici u digestivnom traktu ljudi i životinja. LmrP je sekundarni transporter i obezbeđuje rezistenciju na neke linkozamide, makrolide, streptogramine I tetracikline. CmbT je poslednji okarakterisan MDR transporter kod L. lactis i doprinosi rezistenciji na linkomicin, sulfonamidne antibiotike, sulfametoksazol i sulfadiazin, aminoglikozidni antibiotik streptomicin, aminonukleozidni antibiotik puromicin i semisintetski antibiotik rifampicin. Kako lanac hrane predstavlja važan put prenosa gena za rezistenciju u okviru ljudske i životinjske populacije, neophodno je intenzivno izučavanje mehanizama rezistencije kod laktokoka i drugih BMK namenjenih za upotrebu u prehrambenoj industriji. PB - Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd T2 - Veterinarski glasnik T1 - Resistance to antibiotics in lacid acid bacteria: Strain Lactococcus T1 - Rezistencija na antibiotike kod bakterija mlečne kiseline - rod Lactococcus VL - 69 IS - 3-4 SP - 271 EP - 281 DO - 10.2298/VETGL1504271F ER -
@article{ author = "Filipić, Brankica and Golić, Nataša and Jovčić, Branko and Ćupić-Miladinović, Dejana and Soković, Svetlana and Popović, Dušanka and Kojić, Milan", year = "2015", abstract = "Lactic acid bacteria (LAB) are widely used in the food industry, especially in the production of fermented dairy products and meat. The most studied species among LAB is Lactococcus lactis. L. lactis strains are of great importance in the production of fermented dairy products such as yogurt, butter, fresh cheese and some kind of semi-hard cheese. Although L. lactis acquired the 'Generally Regarded As Safe' (GRAS) status, many investigations indicated that lactococci may act as reservoirs of antibiotic resistance genes, which could be transferred to other bacterial species in human gastrointestinal tract including pathogens. The genome analysis of L. lactis indicated the presence of at least 40 putative drug transporter genes, and only four multidrug resistance (MDR) transporters are functionally characterized: LmrA, LmrP, LmrCD i CmbT. LmrA is the first described MDR transporter in prokaryotes. LmrCD is responsible for resistance to cholate, which is an integral part of human bile and LmrCD is important for intestinal survival of lactococci that are used as probiotics. Secondary multidrug transporter LmrP confers resistance to lincosamides, macrolides, streptogramins and tetracyclines. CmbT protein has an effect on the host cell resistance to lincomycin, sulfadiazine, streptomycin, rifampicin, puromycin and sulfametoxazole. Since the food chain is an important way of transmitting resistance genes in human and animal population, it is of great importance to study the mechanisms of resistance in lactococci and other LAB, intended for the food industry., Bakterije mlečne kiseline (BMK) imaju veliku primenu u prehrambenoj industriji, posebno u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda i mesa. Najviše izučavana vrsta u okviru BMK je Lactococcus lactis. Sojevi koji pripadaju vrsti L. lactis su od izuzetnog značaja u proizvodnji fermentisanih mlečnih proizvoda poput kiselog mleka, maslaca, svežih sireva i nekih vrsta polutvrdih sireva. Iako se generalno laktokoke smatraju bezbednim mikroorganizmima, istraživanja ukazuju da mogu biti rezervoari gena za rezistenciju na antibiotike, koji se horizontalnim transferom mogu preneti na druge bakterijske vrste, uključujući i patogene. Pokazano je da se u membrani bakterija vrste L. lactis nalaze efluksne pumpe koje obezbeđuju rezistenciju na strukturno različite supstrate (eng. multidrug resistance transporters-MDR). Analizom genoma L. lactis detektovano je prisustvo 40 potencijalnih gena koji kodiraju MDR transportere, od čega su do danas svega četiri funkcionalno okarakterisana: LmrA, LmrP, LmrCD i CmbT. LmrA je prvi uopšte opisan primarni transporter kod prokariota. LmrCD obezbeđuje rezistenciju na holat koji ulazi u sastav žuči, što je značajno za preživljavanje laktokoka koje se primenjuju kao probiotici u digestivnom traktu ljudi i životinja. LmrP je sekundarni transporter i obezbeđuje rezistenciju na neke linkozamide, makrolide, streptogramine I tetracikline. CmbT je poslednji okarakterisan MDR transporter kod L. lactis i doprinosi rezistenciji na linkomicin, sulfonamidne antibiotike, sulfametoksazol i sulfadiazin, aminoglikozidni antibiotik streptomicin, aminonukleozidni antibiotik puromicin i semisintetski antibiotik rifampicin. Kako lanac hrane predstavlja važan put prenosa gena za rezistenciju u okviru ljudske i životinjske populacije, neophodno je intenzivno izučavanje mehanizama rezistencije kod laktokoka i drugih BMK namenjenih za upotrebu u prehrambenoj industriji.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd", journal = "Veterinarski glasnik", title = "Resistance to antibiotics in lacid acid bacteria: Strain Lactococcus, Rezistencija na antibiotike kod bakterija mlečne kiseline - rod Lactococcus", volume = "69", number = "3-4", pages = "271-281", doi = "10.2298/VETGL1504271F" }
Filipić, B., Golić, N., Jovčić, B., Ćupić-Miladinović, D., Soković, S., Popović, D.,& Kojić, M.. (2015). Resistance to antibiotics in lacid acid bacteria: Strain Lactococcus. in Veterinarski glasnik Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd., 69(3-4), 271-281. https://doi.org/10.2298/VETGL1504271F
Filipić B, Golić N, Jovčić B, Ćupić-Miladinović D, Soković S, Popović D, Kojić M. Resistance to antibiotics in lacid acid bacteria: Strain Lactococcus. in Veterinarski glasnik. 2015;69(3-4):271-281. doi:10.2298/VETGL1504271F .
Filipić, Brankica, Golić, Nataša, Jovčić, Branko, Ćupić-Miladinović, Dejana, Soković, Svetlana, Popović, Dušanka, Kojić, Milan, "Resistance to antibiotics in lacid acid bacteria: Strain Lactococcus" in Veterinarski glasnik, 69, no. 3-4 (2015):271-281, https://doi.org/10.2298/VETGL1504271F . .