ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед рада
  •   ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Pancreatic Elastase Levels in Feces As A Marker of Exocrine Pancreatic Function in Patients With Diabetes Mellitus

Thumbnail
2016
2544.pdf (287.2Kb)
Аутори
Kangrga, Ranka
Ignjatović, Svetlana
Dragasević, Mirjana M.
Jovičić, Snežana
Majkić-Singh, Nada
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Objective: The measurement of pancreatic elastase (PE) in feces is used widely to screen for pancreatic exocrine insufficiency. The aim of our study was to evaluate the relationship of PE with residual beta cell secretion and metabolic control in patients with diabetes mellitus. Method: We determined the presence of PE in specimens via enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), whereas serum fasting glucose, C-peptide, amylase, lipase, triglycerides, total 25(OH)-vitamin D, C-reactive protein (CRP), and hemoglobin A(1c) (HbA(1c)) concentrations were assayed using routine laboratory tests. Results: PE values in 48 patients with diabetes were significantly lower than in 24 healthy volunteers (P = .001). In one-third of participants with diabetes mellitus, PE were less than 200 mu g per g, indicating pancreatic functional insufficiency. Among the patients in the cohort, PE correlated positively with C-peptide levels (P = .04), lipase (P = .009), CRP (P = .04), sex (P = .03), and BMI (P = ....02) but not significantly with duration of diabetes (P = .81) or levels of HbA(1c) (P = .87), amylase (P = .06), total 25(OH)-vitamin D (P = .16), or triglycerides (P = .52). Conclusion: Our results demonstrated a strong association of diabetes with low PE levels.

Извор:
Labmedicine, 2016, 47, 2, 140-148
Издавач:
  • Oxford Univ Press, Oxford
Пројекти:
  • Биомаркери оштећења и дисфункције органа (RS-175036)

DOI: 10.1093/labmed/lmw015

ISSN: 0007-5027

PubMed: 27069032

WoS: 000376651200011

Scopus: 2-s2.0-85018334937
[ Google Scholar ]
6
6
URI
http://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/2546
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Институција
Pharmacy

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ФарФаР-у | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ФарФаР-у | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB