Show simple item record

Funkcionalna hrana u prevenciji bolesti i terapiji

dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.date.accessioned2019-09-02T10:53:48Z
dc.date.available2019-09-02T10:53:48Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0004-1963
dc.identifier.urihttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/309
dc.description.abstractBeyond meeting nutritional needs, diet may modulate numerous body functions and have significant role in decreasing the risk of some diseases. Functional foods (or Foods foe Special Dietary Use or Foods for Specified Health Use) are foods that are satisfactorily demonstrated to affect beneficially one or more target functions in the body, beyond adequate nutritional effects in a way which is relevant to either the state of well-being and health or the reduction of the risk of a disease. A functional component in such a food can be micro- or macronutrient non-essential nutrient, and even a substance of no nutritive value (microorganisms, phytochemicals).en
dc.description.abstractFunkcionalna hrana ne predstavlja samo novu seriju prehrambenih proizvoda ili novi trend u prehrambenoj industriji već je to koncept koji obuhvata marketing proizvoda, uspostavljanje novih veza između ishrane i zdravlja mogućnost korišćenja hrane u prevenciji bolesti i smanjenju rizika od pojave pojedinih oboljenja, pa čak i u terapiji nekih bolesti. Funkcionalnom se smatra namirnica ukoliko sadrži sastojke koji povoljno deluju na ciljne funkcije organizma i to izvan okvira uobičajenih nutritivnih efekata ili namirnica iz koje je uklonjen neki potencijalno štetni sastojak.sr
dc.publisherSavez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceArhiv za farmaciju
dc.subjectfunctional foodsen
dc.subjectbiologically active ingredientsen
dc.subjecthealth claimsen
dc.subjectFunkcionalna hranasr
dc.subjectbiološki aktivni sastojcisr
dc.titleFunctional food in prevention and nutrition therapyen
dc.titleFunkcionalna hrana u prevenciji bolesti i terapijisr
dc.typeconferenceObject
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractШобајић, Слађана; Функционална храна у превенцији болести и терапији; Функционална храна у превенцији болести и терапији;
dc.citation.volume52
dc.citation.issue3
dc.citation.spage369
dc.citation.epage375
dc.citation.other52(3): 369-375
dc.identifier.rcubconv_20
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record