Приказ основних података о документу

Sastav mikro i makroelemenata i nutritivna vrednost u tri jestive pečurke iz Srbije

dc.creatorKolundžić, Marina
dc.creatorRadović, Jelena
dc.creatorTačić, Ana
dc.creatorNikolić, Vesna D.
dc.creatorKundaković, Tatjana
dc.date.accessioned2019-09-02T12:05:02Z
dc.date.available2019-09-02T12:05:02Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn0351-9465
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/3112
dc.description.abstractNutrition value, as well as macro- and microconstituents of three edible mushrooms (Pleurotus ostreatus, Lentinula edodes, Macrolepiota procera) collected in Serbia were tested. It has been determined that all three mushroom samples were low in energy, fat and carbohydrates, but rich in β-glucans content. The most abundant elements in these three mushrooms were essential marcroelements Ca, K and P, but also there is a significant amount of Li, Se and Zn. On the other hand, toxic elements, such as Pb, As and Cd were also detected in level higher than allowed.en
dc.description.abstractNutritivna vrednost, kao i sadržaj makro- i mikroelemenata testirana je u uzorcima tri jestive pečurke, sakupljene u Srbiji (Pleurotus ostreatus, Lentinula edodes, Macrolepiota procera). Pokazano je da su sve tri gljive bile siromašne energijom, mastima i ugljenimhidratima, ali bogate β-glukanima. Najzastupljeniji elementi u sva tri uzorka bili su esencijalni makroelementi Ca, K i P, ali je takođe je detektovana značajna količina Li, Se i Zn. Sa druge strane, koncentracija toksičnih metala, Pb, As i Cd, bila je iznad dozvoljenih granica.sr
dc.publisherInženjersko društvo za koroziju, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/173021/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/34012/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceZaštita materijala
dc.subjectPleurotus ostreatusen
dc.subjectLentinula edodesen
dc.subjectMacrolepiota proceraen
dc.subjectnutrition valueen
dc.subjectelemental analysisen
dc.subjectPleurotus ostreatussr
dc.subjectLentinula edodessr
dc.subjectMacrolepiota procerasr
dc.subjectnutritivna vrednostsr
dc.subjectanaliza hemijskih elemenatasr
dc.titleElemental composition and nutritional value of three edible mushrooms from Serbiaen
dc.titleSastav mikro i makroelemenata i nutritivna vrednost u tri jestive pečurke iz Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractРадовић, Јелена; Тачић, Aна; Кундаковић, Татјана; Колунджић, Марија; Николић, Весна Д.; Састав микро и макроелемената и нутритивна вредност у три јестиве печурке из Србије; Састав микро и макроелемената и нутритивна вредност у три јестиве печурке из Србије;
dc.citation.volume59
dc.citation.issue1
dc.citation.spage45
dc.citation.epage50
dc.citation.other59(1): 45-50
dc.citation.rankM24
dc.identifier.doi10.5937/ZasMat1801045K
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/1706/3110.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу