Приказ основних података о документу

Funkcionalne namirnice i termički tretman

dc.creatorĐorđević, Brižita
dc.creatorMiletić, Ivanka
dc.creatorStanković, Ivan
dc.date.accessioned2019-09-02T10:54:42Z
dc.date.available2019-09-02T10:54:42Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0004-1963
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/346
dc.description.abstractWidespread interest in the possibility that selected foods might promote health has resulted in the coining of the term functional food, although agreement what is and what is not a functional food is lacking. The market for functional food is growing rapidly, estimated on 5 % of the world food market. There is no doubt that this trend will go in the future. The manufacturers have to overcome many difficulties, among them being processing. While being processed, many interactions could occur among nutrients. (browning reaction, oxidation, Maillard reaction..). The processing of food could influence the availability of nutrients ether positively or negatively.en
dc.description.abstractKoncept funkcionalne hrane se razvijao sa saznanjima o gubicima nutrimenata prilikom tretmana hrane i potrebe da se vrši obogaćivanje namirnica u smislu prevencije njihovog deficita. Vremenom, funkcija pojedinih nutrimenata postaje preventivna u smislu smanjenja rizika od određenih bolesti (rak kardiovaskularne bolesti, dijabetes, hipertenzija, gojaznost..). Tržište funkcionalne hrane je u velikoj ekspanziji. Za povoljan efekat funkcionalnih namirnica odgovorne su aktivne komponente. Različiti postupci termičke obrade mogu uticati pozitivno i negativno na bioiskoristljivost aktivnih komponenti funkcionalne hrane.sr
dc.publisherSavez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceArhiv za farmaciju
dc.subjectThermal processingen
dc.subjectfunctional fooden
dc.subjectTermički tretmansr
dc.subjectfunkcionalne hranasr
dc.titleFunctional food and processingen
dc.titleFunkcionalne namirnice i termički tretmansr
dc.typeconferenceObject
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractМилетић, Иванка; Станковић, Иван; Ђорђевић, Брижита; Функционалне намирнице и термички третман; Функционалне намирнице и термички третман;
dc.citation.volume52
dc.citation.issue3
dc.citation.spage377
dc.citation.epage383
dc.citation.other52(3): 377-383
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_346
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу