Приказ основних података о документу

dc.creatorZrnić-Ćirić, Milica
dc.creatorDabetić, Nevena
dc.creatorTodorović, Vanja
dc.creatorĐuriš, Jelena
dc.creatorVidović, Bojana
dc.date.accessioned2020-07-08T08:20:53Z
dc.date.available2020-07-08T08:20:53Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn0352-5139
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/3628
dc.description.abstractDue to the presence of numerous bioactive compounds, including polysaccharides and polyphenols, mushroom-based food supplements are claimed to have many beneficial health effects. Despite their popularity, concerns have been raised in recent years over the quality of mushroom products, particularly regarding their non-standardized chemical composition. In this study, the β-glucan and total phenolic contents, as well as the antioxidant potential of mushroom-derived supplements available on the Serbian market were analyzed. The obtained results, revealing considerable differences in β-glucan and total polyphenol contents among these products, reflect variations in mushroom species, forms and recommended dosing regimens. A correlation between the total phenolic content and antioxidant activity was observed. The presence of other active ingredients, such as vitamin C, has contributed to antioxidant variability among the analyzed products. The obtained results indicate the need for the standardization of mushroom-derived food supplements to ensure their claiming effects.en
dc.description.abstractANALYSIS AND ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF MUSHROOM BASED-DIETARY SUPPLEMENTS 449 ИЗВОД АНАЛИЗА САДРЖАЈА БЕТА-ГЛУКАНА И АНТИОКСИДАТИВНА АКТИВНОСТ У ДОДАЦИМА ИСХРАНИ НА БАЗИ ГЉИВА МИЛИЦА ЗРНИЋЋИРИЋ1, НЕВЕНА ДАБЕТИЋ1, ВАЊА ТОДОРОВИЋ1, ЈЕЛЕНА ЂУРИШ2 и БОЈАНА ВИДОВИЋ11 Универзитет у Београду, Фармацеутскифакултет, Катедра за Броматологију, Београд Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет, Катедра за Фармацеутску технологију и козметологију, Београд. Због присуства бројних биоактивних састојака, укључујући полисахариде и поли-феноле, додаци исхрани на бази гљива имају бројне позитивне здравствене ефекте. Поред популарности, последњих година се велика пажња посвећује и квалитету производа од гљива, посебно у погледу њиховог не стандардизованог хемијског састава. У овом раду анализиранје садржајβ-глукана и укупних полифенола, као и антиоксидативни потенцијал додатака исхрани на бази гљива који су доступни на тржишту Србије. Добијени резултати су показали велике разлике у садржају β-глукана и укупних полифенола што се може објаснити различитим врстама гљива, облицима и режимима дозирања. Уочена је корелација између укупног садржаја полифенола и антиоксидативне активности. Присуство других биолошки активних састојака, као што је витамин Ц, допринело је варијабилности антиоксидантне активности између анализираних производа. Добијени резултати указују на потребу за стандардизацијом дoдатака исхрани на бази гљива, како би се осигурао њихов ефекат.
dc.publisherSerbian Chemical Society
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46001/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceJournal of the Serbian Chemical Society
dc.subjectExtracts
dc.subjectPolyphenols
dc.subjectPolysaccharides
dc.subjectPowders
dc.subjectStandardization
dc.titleBeta-glucan content and antioxidant activities of mushroom-derived food supplementsen
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractДабетић, Невена; Зрнић-Ћирић, Милица; Видовић, Бојана; Ђуриш, Јелена; Тодоровић, Вања;
dc.citation.volume85
dc.citation.issue4
dc.citation.spage439
dc.citation.epage451
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000529068400002
dc.identifier.doi10.2298/JSC190701121Z
dc.identifier.scopus2-s2.0-85086837728
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/bitstream/id/7864/Beta-glucan_content_and_pub_2020.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу