Приказ основних података о документу

Funkcionalna i nekonvencionalna hrana - zakonska regulativa

dc.creatorStanković, Ivan
dc.creatorĐorđević, Brižita
dc.date.accessioned2019-09-02T10:55:23Z
dc.date.available2019-09-02T10:55:23Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0018-6872
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/373
dc.description.abstractMarket of functional and novel food is constantly growing and consumers are interested in buying safe foods and demand relevant information about ingredients, origin, nutritional and health effect, as well as about eventual risks of consuming such foodstuffs. In EU, as well as in FR Yugoslavia functional food is not particularly regulated category, and production, trade and control of these foodstuffs is regulated as conventional, novel or dietary foods. Novel foods and novel food ingredients are classified in EU in six categories (Regulation EC 258/97). Substantial equivalency concept is introduced for assessment of safety of novel foods. Production, trade, control and ecological aspect of using genetically modified organisms are regulated in EU with particular directives and in our country Law for genetically modified organisms (SI. list SRJ 21/2001) represents framework for future regulations concerning genetically modified foodstuffs.en
dc.description.abstractTržište funkcionalne i nekonvencionalne hrane je sve veće i potrošači su s pravom zainteresovani da kupuju zdravstveno ispravne namirnice i da budu pravilno informisani o sastojcima, poreklu, nutritivnom i zdravstvenom efektu, kao i o eventualnim rizicima upotrebe ovih namirnica. U Evropskoj uniji kao i u SRJ funkcionalna hrana nije zakonski posebno regulisana kategorija, a proizvodnja, promet i kontrola ovih namirnicama regulišu se propisima za konvencionalne, nekonvencionalne ili dijetetske namirnice. Nekonvencionalna hrana i sastojci hrane se prema Evropskoj regulativi (regulativa EC 258/97) klasifikuju u šest kategorija. Za procenu zdravstvene bezbednosti nekonvencionalne hrane uveden je koncept supstancijalne ekvivalencije. Posebnim direktivama regulisani su proizvodnja, promet kontrola i ekološki aspekt korišćenja genetski modifikovanih organizama. U SRJ Zakonom o genetički modifikovanim organizmima (SI, list SRJ 21/2001) stvoreni su uslovi za donošenje posebnih propisa kojima će se detaljnije regulisati korišćenje genetski modifikovanih organizama u proizvodnji hrane.sr
dc.publisherDruštvo za ishranu Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHrana i ishrana
dc.subjectfunctional fooden
dc.subjectnovel fooden
dc.subjectgenetically modified organismsen
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectnekonvencionalna hranasr
dc.subjectgenetski modifikovani organizmisr
dc.titleFunctional and novel food legislatureen
dc.titleFunkcionalna i nekonvencionalna hrana - zakonska regulativasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractСтанковић, Иван; Ђорђевић, Брижита; Функционална и неконвенционална храна - законска регулатива; Функционална и неконвенционална храна - законска регулатива;
dc.citation.volume43
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage60
dc.citation.epage62
dc.citation.other43(1-2): 60-62
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_373
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу