Приказ основних података о документу
Хелатни реагенси ферозин и 1,10-фенантролин у испитивању антиоксидативне активности за узорке хитозана
Chelating reagents ferrozine and 1,10-phenanthroline in antioxidant activity assay for chitosan samples
dc.contributor | Karljiković Rajić, Katarina | |
dc.contributor | Radulović, Valentina | |
dc.creator | Aćin, Nevena | |
dc.date.accessioned | 2021-05-21T12:18:43Z | |
dc.date.available | 2021-05-21T12:18:43Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/3858 | |
dc.description.abstract | Поступком деацетилације у алкалној средини природни полимер хитин преводи се у хитозан. Хитозан има примене у: фармацеутској и прехрамбеној индустрији, медицини и козметичким препаратима. Степен деацетиловања (DDA-број слободних амино-група) и молекулска маса (Мw) су карактеристични параметри од којих зависи антиоксидативна активност – од DDA директно, а од Мw обрнуто пропорционално. | sr |
dc.description.abstract | Natural polymer chitin is converted into chitosan by alkaline deacetylation. Chitosan is used in the pharmaceutical, food industry, medicine and cosmetics. Degree of deacetylation (DDA-number of free amino groups) and molecular weight (Мw) are characteristic parameters for antioxidant activity depending on DDA directly, on Мw inversely. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.language.iso | en | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | chitosan’s antioxidant activity | sr |
dc.subject | spectrophotometric analysis | sr |
dc.subject | chelating reagent ferrozine for Fe2+ ion | sr |
dc.title | Хелатни реагенси ферозин и 1,10-фенантролин у испитивању антиоксидативне активности за узорке хитозана | sr |
dc.title | Chelating reagents ferrozine and 1,10-phenanthroline in antioxidant activity assay for chitosan samples | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Aћин, Невена; Helatni reagensi ferozin i 1,10-fenantrolin u ispitivanju antioksidativne aktivnosti za uzorke hitozana; | |
dc.rights.holder | Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_3858 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |