Приказ основних података о документу

Termička inaktivacija izoenzima lipoksigenaze u sojinom zrnu

dc.creatorŽilić, Slađana
dc.creatorBožović, Irina
dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorSavić, Stojan
dc.creatorJovanović, Rade
dc.date.accessioned2019-09-02T10:56:25Z
dc.date.available2019-09-02T10:56:25Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/411
dc.description.abstractEffects of increased temperatures on the lipoxygenase activity and qualitative changes of soya bean oil were observed in the present study. Grain of soya bean cultivars ZPS 015 and ZPS Bosa was subjected to treatments of micronisation, wet extrusion and microwave roasting. Depending on a technological processing procedure, grain was exposed to temperatures of 60 to 150oC for 25 to 30 seconds during extrusion and for 5 minutes during microwave roasting. The loss in polyunsaturated fatty acids was essentially over increased temperatures. Depending on a genotype, the total lipoxygenase activity decreased over increased temperatures and duration of heating.en
dc.description.abstractU ovom radu proučavan je uticaj temperature na aktivnost izoenzima lipoksigenaze i promene kvaliteta sojinog ulja. Zrno soje sorti ZPS Bosa i ZPS 015 podvrgnuto je tretmanima mikronizacije, vlažne ekstruzije i mikrotalasnog prženja. U zavisnosti od termičkog tretmana prerade, zrno je izlagano temperaturi od 60 do 150oC u trajanju od 25 do 30 sekundi tokom ekstruzije, do 5 minuta tokom mikrotalasnog prženja. Gubitak polinezasićenih masnih kiselina bio je značajan sa povećanjem temperature, dok je, u zavisnosti od genotipa, ukupna aktivnost lipoksigenaze opadala sa povećanjem temperature i dužine vremena zagrevanja.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectLipoksigenazasr
dc.subjectmasne kiselinesr
dc.subjecttoplotni tretmansr
dc.titleThermal inactivation of the isoenzyme lipoxygenase in soya bean grainen
dc.titleTermička inaktivacija izoenzima lipoksigenaze u sojinom zrnusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБожовић, Ирина; Шобајић, Слађана; Жилић, Слађана; Јовановић, Раде; Савић, Стојан; Радосављевић, Милица; Термичка инактивација изоензима липоксигеназе у сојином зрну; Термичка инактивација изоензима липоксигеназе у сојином зрну;
dc.citation.volume63
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage29
dc.citation.epage36
dc.citation.other63(3-4): 29-36
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_411
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу