Приказ основних података о документу
Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама
Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages
dc.contributor | Milenković, Marina | |
dc.contributor | Slavkovska, Violeta | |
dc.creator | Hristov, Aleksandar | |
dc.date.accessioned | 2022-05-29T15:43:21Z | |
dc.date.available | 2022-05-29T15:43:21Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4126 | |
dc.description.abstract | Увод: Неоправдана употреба антибиотика довела је до појаве учестале резистенције бактерија на антибиотике која је препозната као глобални проблем. Обећавајућа алтернатива у решавању овог проблема представљају етарска уља. Циљ рада: Испитивање садржаја и хемијског састава етарског уља хербе Satureja montana у фази: пре цветања, цветања и плодоношења и утврђивање његове антимикробне активности. Материјал и методе: Етарско уље је изоловано дестилацијом воденом паром, а квалитативна и квантитативна анализа је извршена методом GC-FID/MS. Евалуација антимикробне активности спроведена је бујон микродилуционом методом, очитавањем минималне инхибиторне концентрације (МИК). Коришћено је 8 стандардних микроорганизама: Грам-позитивне бактерије: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Грам-негативне бактерије: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa и квасница: Candida albicans. Резултати: Доминантна компонента у сва три узорка уља био је тимол. Најбољи антимикробни потенцијал је показало етарско уље хербе из фазе плодоношења и то на Грам-позитивне бактерије (МИК 200 mcg/mL). Висок степен осетљивости на сва три уља утврђен је и за квасницу Candida albicans (MИК 200 mcg/mL). P. aeruginosa је била резистентна на сва три уља, у тестираном опсегу концентрација. Закључак: Резултати ове студије потврђују антимикробни потенцијал етарских уља и чињеницу да биолошка активност уља зависи од хемијског састава. | sr |
dc.description.abstract | Introduction: Unjustified use of the antibiotics has led to the emergence of increased resistance of bacteria to antibiotics, recognized as a global problem. Essential oils are a promising alternative to solving this problem. The Aim: Investigation of the content and chemical composition of Satureja montana essential oil isolated in stages: before flowering, flowering and fruiting and determination of its antimicrobial activity. Material and Methods: Essential oil content was determined by hydrodistillation, and qualitative and quantitative analysis was performed by GC-FID/MS. Evaluation of antimicrobial activity was performed using the broth microdilution method, by reading the minimum inhibitory concentration (MIC). Eight standard microorganisms were used: Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa and yeast: Candida albicans. Results: The dominant compound in all three oil samples was thymol. The best antimicrobial potential was shown by the essential oil of herb from the fruiting phase on Gram-positive bacteria (MIC 200 mcg/mL). A high degree of sensitivity to all three oils was also determined for the yeast Candida albicans (MIC 200 mcg/mL). P. aeruginosa was resistant to all three oils, in the tested concentration range. Conclusion: The results of this study confirm the antimicrobial potential of essential oils and the biological activity of oils depends on the chemical composition. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.language.iso | en | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Satureja montana | sr |
dc.subject | essential oil | sr |
dc.subject | antimicrobial activity | sr |
dc.title | Антимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазама | sr |
dc.title | Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.identifier.fulltext | http://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/bitstream/id/9705/bitstream_9705.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |