Приказ основних података о документу

Antimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stages

dc.contributorMilenković, Marina
dc.contributorSlavkovska, Violeta
dc.creatorHristov, Aleksandar
dc.date.accessioned2022-05-29T15:43:21Z
dc.date.available2022-05-29T15:43:21Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4126
dc.description.abstractУвод: Неоправдана употреба антибиотика довела је до појаве учестале резистенције бактерија на антибиотике која је препозната као глобални проблем. Обећавајућа алтернатива у решавању овог проблема представљају етарска уља. Циљ рада: Испитивање садржаја и хемијског састава етарског уља хербе Satureja montana у фази: пре цветања, цветања и плодоношења и утврђивање његове антимикробне активности. Материјал и методе: Етарско уље је изоловано дестилацијом воденом паром, а квалитативна и квантитативна анализа је извршена методом GC-FID/MS. Евалуација антимикробне активности спроведена је бујон микродилуционом методом, очитавањем минималне инхибиторне концентрације (МИК). Коришћено је 8 стандардних микроорганизама: Грам-позитивне бактерије: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Грам-негативне бактерије: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa и квасница: Candida albicans. Резултати: Доминантна компонента у сва три узорка уља био је тимол. Најбољи антимикробни потенцијал је показало етарско уље хербе из фазе плодоношења и то на Грам-позитивне бактерије (МИК 200 mcg/mL). Висок степен осетљивости на сва три уља утврђен је и за квасницу Candida albicans (MИК 200 mcg/mL). P. aeruginosa је била резистентна на сва три уља, у тестираном опсегу концентрација. Закључак: Резултати ове студије потврђују антимикробни потенцијал етарских уља и чињеницу да биолошка активност уља зависи од хемијског састава.sr
dc.description.abstractIntroduction: Unjustified use of the antibiotics has led to the emergence of increased resistance of bacteria to antibiotics, recognized as a global problem. Essential oils are a promising alternative to solving this problem. The Aim: Investigation of the content and chemical composition of Satureja montana essential oil isolated in stages: before flowering, flowering and fruiting and determination of its antimicrobial activity. Material and Methods: Essential oil content was determined by hydrodistillation, and qualitative and quantitative analysis was performed by GC-FID/MS. Evaluation of antimicrobial activity was performed using the broth microdilution method, by reading the minimum inhibitory concentration (MIC). Eight standard microorganisms were used: Gram-positive bacteria: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus subtilis; Gram-negative bacteria: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella abony, Pseudomonas aeruginosa and yeast: Candida albicans. Results: The dominant compound in all three oil samples was thymol. The best antimicrobial potential was shown by the essential oil of herb from the fruiting phase on Gram-positive bacteria (MIC 200 mcg/mL). A high degree of sensitivity to all three oils was also determined for the yeast Candida albicans (MIC 200 mcg/mL). P. aeruginosa was resistant to all three oils, in the tested concentration range. Conclusion: The results of this study confirm the antimicrobial potential of essential oils and the biological activity of oils depends on the chemical composition.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSatureja montanasr
dc.subjectessential oilsr
dc.subjectantimicrobial activitysr
dc.titleАнтимикробна активност етарског уља изолованог из хербе Satureja montana L. (Lamiaceae) у различитим фенолошким фазамаsr
dc.titleAntimicrobial activity of essential oil isolated from Satureja montana L. herba (Lamiaceae) in different phenological stagessr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.identifier.fulltexthttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/bitstream/id/9705/bitstream_9705.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4126
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу