FarFaR - Pharmacy Repository
University of Belgrade, Faculty of Pharmacy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   FarFaR
  • Pharmacy
  • Apstrakti studentskih radova
  • XV Mini-kongres studenata Farmaceutskog fakulteta "U svetu nauke i mladih istraživača"
  • View Item
  •   FarFaR
  • Pharmacy
  • Apstrakti studentskih radova
  • XV Mini-kongres studenata Farmaceutskog fakulteta "U svetu nauke i mladih istraživača"
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Испитивање ставова и знања у вези коришћења информација на декларацијима у избору намирница у популацији студената

Examination of attitudes and knowledge regarding the use of information on declarations in the selection of foodstuffs in the student population

Thumbnail
2022
bitstream_9714.pdf (558.3Kb)
Authors
Beković, Branislav
Contributors
Ivanović, Nevena
Stević, Ivana
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Увод: Декларисање намирница представља њено означавање словном ознаком, робним знаком или симболом, а налази се на амбалажи, етикети или омоту намирнице. Међу факторима који доприносе порасту инциденце незаразних болести се налазе нездрава исхрана и неразумевање улоге хране у очувању здравља. Циљ рада: Свеобухватно испитати ставове, знања и навике у популацији студената о разумевању и коришћењу информација на декларацијама прехрамбених производа у избору намирница. Материјал и методе: За ово истраживање је креиран онлајн упитник који је дистрибуиран путем друштвене мреже Facebook и апликација Viber и WhatsApp и који је попунило 124 испитаника. Подаци су обрађени у програму Microsoft Excel 2013. Резултати: Изражен став испитаници су показали на тврдње везане за основна знања када је у питању разумевање информација са декларација производа. Информације о садржају шећера, масти и соли на декларацији производа могу бити корисне потрошачима у смањењу ризика за развој незаразних болести. И...спитаници највише обраћају пажњу на количину угљених хидрата (31,1%), протеина (11,5%) и на број калорија (29,5%). Декларације свакодневно чита 24,2% испитаника. Испитаници су показали висок ниво знања у препознавању здравствених (70,7%) и нутритивних изјава (65,9%), као и жељу за додатном едукацијом (75,8%). Закључак: Велики број испитаника увиђа значај коришћења информација са декларација прехрамбених производа, показује адекватно знање, чита нутритивне декларације, мање обраћа пажњу на бренд и жели додатно да се едукује.

Introduction: Food labeling represents marking with letter mark, trademark or symbol, which is found on packaging, food label (label) or wrapper. Among the factors that contribute to increase in incidence of non-communicable diseases are unhealthy diet and misunderstanding of the role of food in maintaining health. The Aim: Comprehensive examination attitudes, habits and knowledge of biomedical science students about understanding and use of information on labels when choosing foodstuffs. Material and Methods: An online questionnaire was created for this research, which was distributed via social network Facebook, applications Viber and WhatsApp and was filled out by 124 respondents. Data were processed in Microsoft Excel 2013. Results: Respondents expressed a strong attitude to claims related to basic knowledge when it comes to understanding information from labels. Information on content of sugar, fat and salt on product label may be useful to consumers in reducing risk of non-com...municable diseases development. Respondents pay the most attention to amount of carbohydrates (31.1%), protein (11.5%) and number of calories (29.5%). Labels are read daily by 24.2% of respondents. Respondents showed high level of knowledge in recognizing health (70.7%) and nutritional statements (65.9%), as well as desire for additional education (75.8%). Conclusion: Major respondents recognize importance of using information from labels, show adequate knowledge, read labels, pay less attention to the brand and want to be further educated.

Keywords:
food label / attitudes / knowledgde / foodstuffs / students
Source:
2022
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4135
URI
https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4135
Collections
  • XV Mini-kongres studenata Farmaceutskog fakulteta "U svetu nauke i mladih istraživača"
Institution/Community
Pharmacy
TY  - CONF
AU  - Beković, Branislav
PY  - 2022
UR  - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4135
AB  - Увод: Декларисање намирница представља њено означавање словном ознаком, робним знаком или симболом, а налази се на амбалажи, етикети или омоту намирнице. Међу факторима који доприносе порасту инциденце незаразних болести се налазе нездрава исхрана и неразумевање улоге хране у очувању здравља.
Циљ рада: Свеобухватно испитати ставове, знања и навике у популацији студената о разумевању и коришћењу информација на декларацијама прехрамбених производа у избору намирница.
Материјал и методе: За ово истраживање је креиран онлајн упитник који је дистрибуиран путем друштвене мреже Facebook и апликација Viber и WhatsApp и који је попунило 124 испитаника. Подаци су обрађени у програму Microsoft Excel 2013. Резултати: Изражен став испитаници су показали на тврдње везане за основна знања када је у питању разумевање информација са декларација производа. Информације о садржају шећера, масти и соли на декларацији производа могу бити корисне потрошачима у смањењу ризика за развој незаразних болести. Испитаници највише обраћају пажњу на количину угљених хидрата (31,1%), протеина (11,5%) и на број калорија (29,5%). Декларације свакодневно чита 24,2% испитаника. Испитаници су показали висок ниво знања у препознавању здравствених (70,7%) и нутритивних изјава (65,9%), као и жељу за додатном едукацијом (75,8%). Закључак: Велики број испитаника увиђа значај коришћења информација са декларација прехрамбених производа, показује адекватно знање, чита нутритивне декларације, мање обраћа пажњу на бренд и жели додатно да се едукује.
AB  - Introduction: Food labeling represents marking with letter mark, trademark or symbol, which is found on packaging, food label (label) or wrapper. Among the factors that contribute to increase in incidence of non-communicable diseases are unhealthy diet and misunderstanding of the role of food in maintaining health.
The Aim: Comprehensive examination attitudes, habits and knowledge of biomedical science students about understanding and use of information on labels when choosing foodstuffs.
Material and Methods: An online questionnaire was created for this research, which was distributed via social network Facebook, applications Viber and WhatsApp and was filled out by 124 respondents. Data were processed in Microsoft Excel 2013.
Results: Respondents expressed a strong attitude to claims related to basic knowledge when it comes to understanding information from labels. Information on content of sugar, fat and salt on product label may be useful to consumers in reducing risk of non-communicable diseases development. Respondents pay the most attention to amount of carbohydrates (31.1%), protein (11.5%) and number of calories (29.5%). Labels are read daily by 24.2% of respondents. Respondents showed high level of knowledge in recognizing health (70.7%) and nutritional statements (65.9%), as well as desire for additional education (75.8%).
Conclusion: Major respondents recognize importance of using information from labels, show adequate knowledge, read labels, pay less attention to the brand and want to be further educated.
T1  - Испитивање ставова и знања у вези коришћења информација на декларацијима у избору намирница у популацији студената
T1  - Examination of attitudes and knowledge regarding the use of information on declarations in the selection of foodstuffs in the student population
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4135
ER  - 
@conference{
author = "Beković, Branislav",
year = "2022",
abstract = "Увод: Декларисање намирница представља њено означавање словном ознаком, робним знаком или симболом, а налази се на амбалажи, етикети или омоту намирнице. Међу факторима који доприносе порасту инциденце незаразних болести се налазе нездрава исхрана и неразумевање улоге хране у очувању здравља.
Циљ рада: Свеобухватно испитати ставове, знања и навике у популацији студената о разумевању и коришћењу информација на декларацијама прехрамбених производа у избору намирница.
Материјал и методе: За ово истраживање је креиран онлајн упитник који је дистрибуиран путем друштвене мреже Facebook и апликација Viber и WhatsApp и који је попунило 124 испитаника. Подаци су обрађени у програму Microsoft Excel 2013. Резултати: Изражен став испитаници су показали на тврдње везане за основна знања када је у питању разумевање информација са декларација производа. Информације о садржају шећера, масти и соли на декларацији производа могу бити корисне потрошачима у смањењу ризика за развој незаразних болести. Испитаници највише обраћају пажњу на количину угљених хидрата (31,1%), протеина (11,5%) и на број калорија (29,5%). Декларације свакодневно чита 24,2% испитаника. Испитаници су показали висок ниво знања у препознавању здравствених (70,7%) и нутритивних изјава (65,9%), као и жељу за додатном едукацијом (75,8%). Закључак: Велики број испитаника увиђа значај коришћења информација са декларација прехрамбених производа, показује адекватно знање, чита нутритивне декларације, мање обраћа пажњу на бренд и жели додатно да се едукује., Introduction: Food labeling represents marking with letter mark, trademark or symbol, which is found on packaging, food label (label) or wrapper. Among the factors that contribute to increase in incidence of non-communicable diseases are unhealthy diet and misunderstanding of the role of food in maintaining health.
The Aim: Comprehensive examination attitudes, habits and knowledge of biomedical science students about understanding and use of information on labels when choosing foodstuffs.
Material and Methods: An online questionnaire was created for this research, which was distributed via social network Facebook, applications Viber and WhatsApp and was filled out by 124 respondents. Data were processed in Microsoft Excel 2013.
Results: Respondents expressed a strong attitude to claims related to basic knowledge when it comes to understanding information from labels. Information on content of sugar, fat and salt on product label may be useful to consumers in reducing risk of non-communicable diseases development. Respondents pay the most attention to amount of carbohydrates (31.1%), protein (11.5%) and number of calories (29.5%). Labels are read daily by 24.2% of respondents. Respondents showed high level of knowledge in recognizing health (70.7%) and nutritional statements (65.9%), as well as desire for additional education (75.8%).
Conclusion: Major respondents recognize importance of using information from labels, show adequate knowledge, read labels, pay less attention to the brand and want to be further educated.",
title = "Испитивање ставова и знања у вези коришћења информација на декларацијима у избору намирница у популацији студената, Examination of attitudes and knowledge regarding the use of information on declarations in the selection of foodstuffs in the student population",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4135"
}
Beković, B.. (2022). Испитивање ставова и знања у вези коришћења информација на декларацијима у избору намирница у популацији студената. .
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4135
Beković B. Испитивање ставова и знања у вези коришћења информација на декларацијима у избору намирница у популацији студената. 2022;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4135 .
Beković, Branislav, "Испитивање ставова и знања у вези коришћења информација на декларацијима у избору намирница у популацији студената" (2022),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4135 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FarFaR - Pharmacy Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FarFaR - Pharmacy Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB