Приказ основних података о документу

Examination of attitudes and knowledge regarding the use of information on declarations in the selection of foodstuffs in the student population

dc.contributorIvanović, Nevena
dc.contributorStević, Ivana
dc.creatorBeković, Branislav
dc.date.accessioned2022-05-29T16:02:53Z
dc.date.available2022-05-29T16:02:53Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4135
dc.description.abstractУвод: Декларисање намирница представља њено означавање словном ознаком, робним знаком или симболом, а налази се на амбалажи, етикети или омоту намирнице. Међу факторима који доприносе порасту инциденце незаразних болести се налазе нездрава исхрана и неразумевање улоге хране у очувању здравља. Циљ рада: Свеобухватно испитати ставове, знања и навике у популацији студената о разумевању и коришћењу информација на декларацијама прехрамбених производа у избору намирница. Материјал и методе: За ово истраживање је креиран онлајн упитник који је дистрибуиран путем друштвене мреже Facebook и апликација Viber и WhatsApp и који је попунило 124 испитаника. Подаци су обрађени у програму Microsoft Excel 2013. Резултати: Изражен став испитаници су показали на тврдње везане за основна знања када је у питању разумевање информација са декларација производа. Информације о садржају шећера, масти и соли на декларацији производа могу бити корисне потрошачима у смањењу ризика за развој незаразних болести. Испитаници највише обраћају пажњу на количину угљених хидрата (31,1%), протеина (11,5%) и на број калорија (29,5%). Декларације свакодневно чита 24,2% испитаника. Испитаници су показали висок ниво знања у препознавању здравствених (70,7%) и нутритивних изјава (65,9%), као и жељу за додатном едукацијом (75,8%). Закључак: Велики број испитаника увиђа значај коришћења информација са декларација прехрамбених производа, показује адекватно знање, чита нутритивне декларације, мање обраћа пажњу на бренд и жели додатно да се едукује.sr
dc.description.abstractIntroduction: Food labeling represents marking with letter mark, trademark or symbol, which is found on packaging, food label (label) or wrapper. Among the factors that contribute to increase in incidence of non-communicable diseases are unhealthy diet and misunderstanding of the role of food in maintaining health. The Aim: Comprehensive examination attitudes, habits and knowledge of biomedical science students about understanding and use of information on labels when choosing foodstuffs. Material and Methods: An online questionnaire was created for this research, which was distributed via social network Facebook, applications Viber and WhatsApp and was filled out by 124 respondents. Data were processed in Microsoft Excel 2013. Results: Respondents expressed a strong attitude to claims related to basic knowledge when it comes to understanding information from labels. Information on content of sugar, fat and salt on product label may be useful to consumers in reducing risk of non-communicable diseases development. Respondents pay the most attention to amount of carbohydrates (31.1%), protein (11.5%) and number of calories (29.5%). Labels are read daily by 24.2% of respondents. Respondents showed high level of knowledge in recognizing health (70.7%) and nutritional statements (65.9%), as well as desire for additional education (75.8%). Conclusion: Major respondents recognize importance of using information from labels, show adequate knowledge, read labels, pay less attention to the brand and want to be further educated.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectfood labelsr
dc.subjectattitudessr
dc.subjectknowledgdesr
dc.subjectfoodstuffssr
dc.subjectstudentssr
dc.titleИспитивање ставова и знања у вези коришћења информација на декларацијима у избору намирница у популацији студенатаsr
dc.titleExamination of attitudes and knowledge regarding the use of information on declarations in the selection of foodstuffs in the student populationsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.identifier.fulltexthttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/bitstream/id/9714/bitstream_9714.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4135
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу