Приказ основних података о документу

dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.date.accessioned2019-09-02T10:57:24Z
dc.date.available2019-09-02T10:57:24Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn0004-1963
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/450
dc.description.abstractDisbalans lipida krvi u pravcu povećanja koncentracije LDL i VLDL holesterola, triacilglicerola i lipoproteina (a) i smanjenje koncentracije HDL holesterola, predstavlja važan faktor rizika za razvoj ateroskleroze i kardiovaskularih oboljenja. Masti hrane spadaju u faktore čijom je modifikacijom moguće značajno uticati na status lipida krvi, te je dijetarna modifikacija uključena u prevenciju i dijetoterapiju kardiovaskularnih oboljenja. Dijetarni lipidi mogu imati protektivno delovanje i tu spadaju polinezasićene masne kiseline i mononezasićene masne kiseline i biljni steroli. U lipide čiji je unos povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja spadaju zasićene masne kiseline, trans izomeri masnih kiselina i holesterol.sr
dc.publisherSavez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceArhiv za farmaciju
dc.subjectzasićene masne kiselinesr
dc.subjecttrans izomerisr
dc.subjectpolinezasićene masne kiselinesr
dc.subjectholesterolsr
dc.subjectdijetarne preporukesr
dc.titleDijetarni lipidi i kardiovaskularna oboljenjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractШобајић, Слађана; Дијетарни липиди и кардиоваскуларна обољења; Дијетарни липиди и кардиоваскуларна обољења;
dc.citation.volume53
dc.citation.issue5
dc.citation.spage319
dc.citation.epage334
dc.citation.other53(5): 319-334
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/1980/448.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_450
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу