FarFaR - Pharmacy Repository
University of Belgrade, Faculty of Pharmacy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   FarFaR
  • Pharmacy
  • Apstrakti studentskih radova
  • XVI Mini-kongres studenata Farmaceutskog fakulteta „Budućnost farmacije na putu nauke”
  • View Item
  •   FarFaR
  • Pharmacy
  • Apstrakti studentskih radova
  • XVI Mini-kongres studenata Farmaceutskog fakulteta „Budućnost farmacije na putu nauke”
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Нутритивне карактеристике безглутенских и стандардних намирница на тржишту Србије

Nutritional characteristics of gluten-free and standard products on the Serbian market

Thumbnail
2023
bitstream_13127.pdf (192.5Kb)
Authors
Tijanić, Nemanja
Ristić, Radmila
Contributors
Vidović, Bojana
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Увод: Безглутенске намирнице су намењене за исхрану особа са целијакијом (интолеранцијом на глутен). Међутим, последњих година уочава се растући тренд конзумирања безглутенских производа и у општој популацији. Циљ рада: Прикупљање и анализа нутритивних података наведених на декларацијама безглутенских и стандардних производа на тржишту Србије. Материјал и методе: Прикупљено је укупно 175 безглутенских и 344 стандардних производа, који су груписани у следеће категорије: брашно и замене за брашно, смеше за хлеб и пециво, хлеб и пецива, тестенине, жита за доручак, фини пекарски и снек производи. Компаративна анализа извршена је у погледу енергетске вредности, садржаја масти, засићених масних киселина, угљених хидрата, шећера, протеина, влакана и соли. Резултати: Енергетска вредност безглутенског хлеба и пецива (p<0,01) и безглутенске тестенине (p<0,001) је већа, а финих пекарских и снек производа (p<0,001) мања у односу на стандардне производе истих категорија. У односу на стандардне п...роизводе, безглутенске тестенине садржe више протеина (p<0,01), а безглутенска брашна веће количине засићених масних киселина (p<0,05). Безглутенска жита за доручак садрже мање шећера (p<0,01), а безглутенски хлеб и пецива (p<0,01) и фини пекарски и снек производи (p<0,01) мање соли, у односу на стандардне производе истих категорија. Закључак: Постоје значајне разлике у нутритивном саставу безглутенских и стандардних намирница на нашем тржишту. Ове разлике треба имати у виду приликом планирања балансиране безглутенске исхране.

Introduction: Gluten-free products are intended for people with celiac disease (gluten intolerance), but has been a growing trend in their consumption in the general population. The Aim: Data collection and analysis of the nutritional parameters on gluten-free and regular (gluten-containing) product labels on the Serbian market. Material and Methods: 175 gluten-free and 344 regular products were collected and classified into the following categories: flour and flour substitutes, baking mixes, bread and pastries, pasta, breakfast cereals, fine bakery and snacks products. A comparative analysis between products was carried out regarding energy value, the content of fats, saturated fatty acids, carbohydrates, sugars, proteins, fiber, and salts. Results: Gluten-free bread and pastries (p<0.01) and gluten-free pasta (p<0.001) have significantly higher, and fine bakery and snack products (p<0.001) have significantly less average energy value compared to regular products. Gluten-free pas...ta has significantly higher average protein (p<0.01) and gluten-free flours contain significantly more saturated fatty acids (p<0.05) compared to gluten-containing equivalents. Gluten-free breakfast cereals have significantly less sugar (p<0.01), while gluten-free bread and pastries (p<0.01) and gluten-free fine bakery and snack products (p<0.01) have significantly less salts compared to regular products. Conclusion: Nutritional composition differences between gluten-free and gluten-containing equivalents should be considered for planning a balanced gluten-free diet.

Keywords:
gluten / gluten-free foods / standard foods / energy value / nutritional composition
Source:
2023
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4803
URI
https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4803
Collections
  • XVI Mini-kongres studenata Farmaceutskog fakulteta „Budućnost farmacije na putu nauke”
Institution/Community
Pharmacy
TY  - CONF
AU  - Tijanić, Nemanja
AU  - Ristić, Radmila
PY  - 2023
UR  - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4803
AB  - Увод: Безглутенске намирнице су намењене за исхрану особа са целијакијом (интолеранцијом на глутен). Међутим, последњих година уочава се растући тренд конзумирања безглутенских производа и у општој популацији.
Циљ рада: Прикупљање и анализа нутритивних података наведених на декларацијама безглутенских и стандардних производа на тржишту Србије.
Материјал и методе: Прикупљено је укупно 175 безглутенских и 344 стандардних производа, који су груписани у следеће категорије: брашно и замене за брашно, смеше за хлеб и пециво, хлеб и пецива, тестенине, жита за доручак, фини пекарски и снек производи. Компаративна анализа извршена је у погледу енергетске вредности, садржаја масти, засићених масних киселина, угљених хидрата, шећера, протеина, влакана и соли.
Резултати: Енергетска вредност безглутенског хлеба и пецива (p<0,01) и безглутенске тестенине (p<0,001) је већа, а финих пекарских и снек производа (p<0,001) мања у односу на стандардне производе истих категорија. У односу на стандардне производе, безглутенске тестенине садржe више протеина (p<0,01), а безглутенска брашна веће количине засићених масних киселина (p<0,05). Безглутенска жита за доручак садрже мање шећера (p<0,01), а безглутенски хлеб и пецива (p<0,01) и фини пекарски и снек производи (p<0,01) мање соли, у односу на стандардне производе истих категорија.
Закључак: Постоје значајне разлике у нутритивном саставу безглутенских и стандардних намирница на нашем тржишту. Ове разлике треба имати у виду приликом планирања балансиране безглутенске исхране.
AB  - Introduction: Gluten-free products are intended for people with celiac disease (gluten intolerance), but has been a growing trend in their consumption in the general population. 
The Aim: Data collection and analysis of the nutritional parameters on gluten-free and regular (gluten-containing) product labels on the Serbian market.
Material and Methods: 175 gluten-free and 344 regular products were collected and classified into the following categories: flour and flour substitutes, baking mixes, bread and pastries, pasta, breakfast cereals, fine bakery and snacks products. A comparative analysis between products was carried out regarding energy value, the content of fats, saturated fatty acids, carbohydrates, sugars, proteins, fiber, and salts. 
Results: Gluten-free bread and pastries (p<0.01) and gluten-free pasta (p<0.001) have significantly higher, and fine bakery and snack products (p<0.001) have significantly less average energy value compared to regular products. Gluten-free pasta has significantly higher average protein (p<0.01) and gluten-free flours contain significantly more saturated fatty acids (p<0.05) compared to gluten-containing equivalents. Gluten-free breakfast cereals have significantly less sugar (p<0.01), while gluten-free bread and pastries (p<0.01) and gluten-free fine bakery and snack products (p<0.01) have significantly less salts compared to regular products. 
Conclusion: Nutritional composition differences between gluten-free and gluten-containing equivalents should be considered for planning a balanced gluten-free diet.
T1  - Нутритивне карактеристике безглутенских и стандардних намирница на тржишту Србије
T1  - Nutritional characteristics of gluten-free and standard products on the Serbian market
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4803
ER  - 
@conference{
author = "Tijanić, Nemanja and Ristić, Radmila",
year = "2023",
abstract = "Увод: Безглутенске намирнице су намењене за исхрану особа са целијакијом (интолеранцијом на глутен). Међутим, последњих година уочава се растући тренд конзумирања безглутенских производа и у општој популацији.
Циљ рада: Прикупљање и анализа нутритивних података наведених на декларацијама безглутенских и стандардних производа на тржишту Србије.
Материјал и методе: Прикупљено је укупно 175 безглутенских и 344 стандардних производа, који су груписани у следеће категорије: брашно и замене за брашно, смеше за хлеб и пециво, хлеб и пецива, тестенине, жита за доручак, фини пекарски и снек производи. Компаративна анализа извршена је у погледу енергетске вредности, садржаја масти, засићених масних киселина, угљених хидрата, шећера, протеина, влакана и соли.
Резултати: Енергетска вредност безглутенског хлеба и пецива (p<0,01) и безглутенске тестенине (p<0,001) је већа, а финих пекарских и снек производа (p<0,001) мања у односу на стандардне производе истих категорија. У односу на стандардне производе, безглутенске тестенине садржe више протеина (p<0,01), а безглутенска брашна веће количине засићених масних киселина (p<0,05). Безглутенска жита за доручак садрже мање шећера (p<0,01), а безглутенски хлеб и пецива (p<0,01) и фини пекарски и снек производи (p<0,01) мање соли, у односу на стандардне производе истих категорија.
Закључак: Постоје значајне разлике у нутритивном саставу безглутенских и стандардних намирница на нашем тржишту. Ове разлике треба имати у виду приликом планирања балансиране безглутенске исхране., Introduction: Gluten-free products are intended for people with celiac disease (gluten intolerance), but has been a growing trend in their consumption in the general population. 
The Aim: Data collection and analysis of the nutritional parameters on gluten-free and regular (gluten-containing) product labels on the Serbian market.
Material and Methods: 175 gluten-free and 344 regular products were collected and classified into the following categories: flour and flour substitutes, baking mixes, bread and pastries, pasta, breakfast cereals, fine bakery and snacks products. A comparative analysis between products was carried out regarding energy value, the content of fats, saturated fatty acids, carbohydrates, sugars, proteins, fiber, and salts. 
Results: Gluten-free bread and pastries (p<0.01) and gluten-free pasta (p<0.001) have significantly higher, and fine bakery and snack products (p<0.001) have significantly less average energy value compared to regular products. Gluten-free pasta has significantly higher average protein (p<0.01) and gluten-free flours contain significantly more saturated fatty acids (p<0.05) compared to gluten-containing equivalents. Gluten-free breakfast cereals have significantly less sugar (p<0.01), while gluten-free bread and pastries (p<0.01) and gluten-free fine bakery and snack products (p<0.01) have significantly less salts compared to regular products. 
Conclusion: Nutritional composition differences between gluten-free and gluten-containing equivalents should be considered for planning a balanced gluten-free diet.",
title = "Нутритивне карактеристике безглутенских и стандардних намирница на тржишту Србије, Nutritional characteristics of gluten-free and standard products on the Serbian market",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4803"
}
Tijanić, N.,& Ristić, R.. (2023). Нутритивне карактеристике безглутенских и стандардних намирница на тржишту Србије. .
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4803
Tijanić N, Ristić R. Нутритивне карактеристике безглутенских и стандардних намирница на тржишту Србије. 2023;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4803 .
Tijanić, Nemanja, Ristić, Radmila, "Нутритивне карактеристике безглутенских и стандардних намирница на тржишту Србије" (2023),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_4803 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FarFaR - Pharmacy Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FarFaR - Pharmacy Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB