Приказ основних података о документу

Dijeta bez glutena u gluten senzitivnoj enteropatiji

dc.creatorMiletić, Ivanka
dc.creatorStanković, Ivan
dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.creatorĐorđević, Brižita
dc.date.accessioned2019-09-02T10:58:16Z
dc.date.available2019-09-02T10:58:16Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0004-1963
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/485
dc.description.abstractCoeliac disease is defined as permanent intolerance to dietary gluten (and related prolamins from barley, rye and oats) resulting small intestinal villous atrophy with cinsequent malabsorption and malnutrition. Epidemiological studies have shown that coeliac disease is very common and affects one in 250 people (1 in 133 Americans ). Symptoms of celiac disease include diarrhea, weight loss, malnutrition, and isolated nutrient deficiencies but not gastrointestinal symptoms. The disease is associated with an increased rate of osteoporosis, autoimmune diseases and malignant diseases. The gluten free diet (GFD) is a treatment of choice in coeliac disease. This diet is a life long treatment for all gluten sensitive patients.en
dc.description.abstractCelijačna bolest se definiše kao permanentna netolerancija na gluten iz hrane (i srodne prolamine iz ječma, raži i ovsa) usled čega dolazi do oštećenja tankog creva što rezultira pojavom malapsorpcije i malnutricije. Epidemiološke studije su pokazale da je celijačna bolest veoma česta i da se javlja u jedne od 250 osoba (jedna od 133 osobe u Americi). Simptomi su od dijareje, gubitka težine i malnutricije do latentnih, kao što je deficijencija pojedinih nutrimenata, bez gastrointestinalnih simptoma. Celijačna bolest uslovljava povećanu incidencu osteoporoze, autoimunih oboljenja i maligih oboljenja. Dijeta bez glutena je osnovni, doživotni tretman za celijačne bolesnike .sr
dc.publisherSavez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceArhiv za farmaciju
dc.subjectcoeliac diseaseen
dc.subjecttoxic prolaminsen
dc.subjectgluten free dieten
dc.subjectcelijačna bolestsr
dc.subjecttoksični prolaminisr
dc.subjectdijeta bez glutenasr
dc.titleGluten free diet in gluten sensitive enteropathyen
dc.titleDijeta bez glutena u gluten senzitivnoj enteropatijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractМилетић, Иванка; Шобајић, Слађана; Станковић, Иван; Ђорђевић, Брижита; Дијета без глутена у глутен сензитивној ентеропатији; Дијета без глутена у глутен сензитивној ентеропатији;
dc.citation.volume54
dc.citation.issue3
dc.citation.spage235
dc.citation.epage243
dc.citation.other54(3): 235-243
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/2007/483.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_485
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу