Agri-food by-products as a source of sustainable ingredients for the production of functional foods and nutraceuticals
Nusproizvodi agro-industrije kao izvor održivih sastojaka za proizvodnju funkcionalne hrane i nutraceutika
Аутори
Ivanović, NevenaIlić, Tijana
Zrnić-Ćirić, Milica
Todorović, Vanja
Đuričić, Ivana
Dabetić, Nevena
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
The disposal of waste generated in the agri-food industry is one of the greatest challenges
in achieving sustainable development. Although agri-food residues are a potential source of
bioactive compounds with proven health benefits, they are largely unused and disposed of as
organic waste. The recovery of bioactive compounds from agri-food waste to obtain products
with high biological value, such as functional foods and nutraceuticals, is an idea that stems from
the concept of bioeconomy and combines environmental issues with economically viable
production. Some of the main agri-food wastes in Serbia that have the potential to be recycled
into value-added products are apple, plum, grape, tomato, and beet pomace, and oilseed cakes.
Bioactive compounds isolated from these wastes include polyphenols, fibers, essential fatty acids,
minerals, various volatiles and pigments. This article focuses on the most common food wastes
and the potential reuse of these undervalued material to... produce value-added products such as
functional foods, nutraceuticals or food additives.
Odlaganje otpada koji nastaje u prehrambenoj industriji jedan je od najvećih izazova u
postizanju održivog razvoja. Iako su nusproizvodi koji nastaju u prehrambenoj industriji
potencijalni izvor bioaktivnih jedinjenja sa dokazanim pozitivnim zdravstvenim efektima, oni se
uglavnom odlažu kao organski otpad. Iskorišćenje bioaktivnih jedinjenja iz ovih nusproizvoda u
cilju dobijanja proizvoda sa dodatom nutritivnom i biološkom vrednošću, kao što su funkcionalna
hrana i nutraceutici, ideja je koja proizilazi iz koncepta bioekonomije i kombinuje ekološki aspekt
sa ekonomski održivom proizvodnjom. Neki od glavnih nusproizvoda koji se generišu u Srbiji sa
potencijalom da se iskoriste u proizvodnji proizvoda sa dodatom vrednošću su trop jabuke, trop
šljive, komina grožđa, trop paradajza, uljane pogače i dr. Bioaktivna jedinjenja izolovana iz ovih
otpada uključuju polifenole, peptide, vlakna, esencijalne masne kiseline, minerale, različite
isparljive materije i pigmente. Ovaj članak s...e fokusira na najčešće otpade prehrambene industrije
i potencijalnu ponovnu upotrebu ovog još uvek neiskorišćenog otpadnog materijala za
proizvodnju proizvoda sa dodatom vrednošću kao što su funkcionalna hrana, nutraceutici ili
aditivi.
Кључне речи:
agri-food by-products / bioactive compounds / functional foods / nutraceuticals / nusproizvodi agro-industrije / biolološki aktivna jedinjenja / funkcionalna hrana / nutraceuticiИзвор:
Arhiv za farmaciju, 2023, 73, 3, 190-204Издавач:
- Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS)
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Ivanović, Nevena AU - Ilić, Tijana AU - Zrnić-Ćirić, Milica AU - Todorović, Vanja AU - Đuričić, Ivana AU - Dabetić, Nevena PY - 2023 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/4979 AB - The disposal of waste generated in the agri-food industry is one of the greatest challenges in achieving sustainable development. Although agri-food residues are a potential source of bioactive compounds with proven health benefits, they are largely unused and disposed of as organic waste. The recovery of bioactive compounds from agri-food waste to obtain products with high biological value, such as functional foods and nutraceuticals, is an idea that stems from the concept of bioeconomy and combines environmental issues with economically viable production. Some of the main agri-food wastes in Serbia that have the potential to be recycled into value-added products are apple, plum, grape, tomato, and beet pomace, and oilseed cakes. Bioactive compounds isolated from these wastes include polyphenols, fibers, essential fatty acids, minerals, various volatiles and pigments. This article focuses on the most common food wastes and the potential reuse of these undervalued material to produce value-added products such as functional foods, nutraceuticals or food additives. AB - Odlaganje otpada koji nastaje u prehrambenoj industriji jedan je od najvećih izazova u postizanju održivog razvoja. Iako su nusproizvodi koji nastaju u prehrambenoj industriji potencijalni izvor bioaktivnih jedinjenja sa dokazanim pozitivnim zdravstvenim efektima, oni se uglavnom odlažu kao organski otpad. Iskorišćenje bioaktivnih jedinjenja iz ovih nusproizvoda u cilju dobijanja proizvoda sa dodatom nutritivnom i biološkom vrednošću, kao što su funkcionalna hrana i nutraceutici, ideja je koja proizilazi iz koncepta bioekonomije i kombinuje ekološki aspekt sa ekonomski održivom proizvodnjom. Neki od glavnih nusproizvoda koji se generišu u Srbiji sa potencijalom da se iskoriste u proizvodnji proizvoda sa dodatom vrednošću su trop jabuke, trop šljive, komina grožđa, trop paradajza, uljane pogače i dr. Bioaktivna jedinjenja izolovana iz ovih otpada uključuju polifenole, peptide, vlakna, esencijalne masne kiseline, minerale, različite isparljive materije i pigmente. Ovaj članak se fokusira na najčešće otpade prehrambene industrije i potencijalnu ponovnu upotrebu ovog još uvek neiskorišćenog otpadnog materijala za proizvodnju proizvoda sa dodatom vrednošću kao što su funkcionalna hrana, nutraceutici ili aditivi. PB - Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS) T2 - Arhiv za farmaciju T1 - Agri-food by-products as a source of sustainable ingredients for the production of functional foods and nutraceuticals T1 - Nusproizvodi agro-industrije kao izvor održivih sastojaka za proizvodnju funkcionalne hrane i nutraceutika VL - 73 IS - 3 SP - 190 EP - 204 DO - 10.5937/arhfarm73-44481 ER -
@article{ author = "Ivanović, Nevena and Ilić, Tijana and Zrnić-Ćirić, Milica and Todorović, Vanja and Đuričić, Ivana and Dabetić, Nevena", year = "2023", abstract = "The disposal of waste generated in the agri-food industry is one of the greatest challenges in achieving sustainable development. Although agri-food residues are a potential source of bioactive compounds with proven health benefits, they are largely unused and disposed of as organic waste. The recovery of bioactive compounds from agri-food waste to obtain products with high biological value, such as functional foods and nutraceuticals, is an idea that stems from the concept of bioeconomy and combines environmental issues with economically viable production. Some of the main agri-food wastes in Serbia that have the potential to be recycled into value-added products are apple, plum, grape, tomato, and beet pomace, and oilseed cakes. Bioactive compounds isolated from these wastes include polyphenols, fibers, essential fatty acids, minerals, various volatiles and pigments. This article focuses on the most common food wastes and the potential reuse of these undervalued material to produce value-added products such as functional foods, nutraceuticals or food additives., Odlaganje otpada koji nastaje u prehrambenoj industriji jedan je od najvećih izazova u postizanju održivog razvoja. Iako su nusproizvodi koji nastaju u prehrambenoj industriji potencijalni izvor bioaktivnih jedinjenja sa dokazanim pozitivnim zdravstvenim efektima, oni se uglavnom odlažu kao organski otpad. Iskorišćenje bioaktivnih jedinjenja iz ovih nusproizvoda u cilju dobijanja proizvoda sa dodatom nutritivnom i biološkom vrednošću, kao što su funkcionalna hrana i nutraceutici, ideja je koja proizilazi iz koncepta bioekonomije i kombinuje ekološki aspekt sa ekonomski održivom proizvodnjom. Neki od glavnih nusproizvoda koji se generišu u Srbiji sa potencijalom da se iskoriste u proizvodnji proizvoda sa dodatom vrednošću su trop jabuke, trop šljive, komina grožđa, trop paradajza, uljane pogače i dr. Bioaktivna jedinjenja izolovana iz ovih otpada uključuju polifenole, peptide, vlakna, esencijalne masne kiseline, minerale, različite isparljive materije i pigmente. Ovaj članak se fokusira na najčešće otpade prehrambene industrije i potencijalnu ponovnu upotrebu ovog još uvek neiskorišćenog otpadnog materijala za proizvodnju proizvoda sa dodatom vrednošću kao što su funkcionalna hrana, nutraceutici ili aditivi.", publisher = "Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS)", journal = "Arhiv za farmaciju", title = "Agri-food by-products as a source of sustainable ingredients for the production of functional foods and nutraceuticals, Nusproizvodi agro-industrije kao izvor održivih sastojaka za proizvodnju funkcionalne hrane i nutraceutika", volume = "73", number = "3", pages = "190-204", doi = "10.5937/arhfarm73-44481" }
Ivanović, N., Ilić, T., Zrnić-Ćirić, M., Todorović, V., Đuričić, I.,& Dabetić, N.. (2023). Agri-food by-products as a source of sustainable ingredients for the production of functional foods and nutraceuticals. in Arhiv za farmaciju Savez farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS)., 73(3), 190-204. https://doi.org/10.5937/arhfarm73-44481
Ivanović N, Ilić T, Zrnić-Ćirić M, Todorović V, Đuričić I, Dabetić N. Agri-food by-products as a source of sustainable ingredients for the production of functional foods and nutraceuticals. in Arhiv za farmaciju. 2023;73(3):190-204. doi:10.5937/arhfarm73-44481 .
Ivanović, Nevena, Ilić, Tijana, Zrnić-Ćirić, Milica, Todorović, Vanja, Đuričić, Ivana, Dabetić, Nevena, "Agri-food by-products as a source of sustainable ingredients for the production of functional foods and nutraceuticals" in Arhiv za farmaciju, 73, no. 3 (2023):190-204, https://doi.org/10.5937/arhfarm73-44481 . .