Dietary antioxidants and health effects: what are their optimal intakes?
Dijetarni antioksidansi i zdravstveni efekti: koliki je optimalan unos?
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
A well-balanced diet provides many compounds with antioxidant properties, such as
vitamins, minerals, provitamins (e.g., β-carotene), and phytochemicals (e.g., carotenoids,
polyphenols, organosulfur compounds). In addition to direct antioxidants, foods indirectly
support the endogenous defense system, by providing substrates for the synthesis of glutathione,
antioxidant defense enzymes, metal-binding proteins, or modulators of redox-dependent signaling
pathways. Epidemiological studies indicate that higher intakes and circulating concentrations of
vitamins C, E, carotenoids, and flavonoids reflect a lower risk of chronic diseases and all-cause
mortality, suggesting the importance of optimal intakes of these substances. However, unlike
antioxidant micronutrients, phytochemicals have no defined recommended intake levels. A diet
should be based on consuming various plant foods (fruit, vegetables, legumes, whole grains,
seeds, nuts), antioxidant-rich beverages, and a moderate int...ake of animal food products to fully
exploit the health-promoting effects of dietary antioxidants.
Dobro balansirana dijeta je izvor brojnih antioksidanasa, kao što su vitamini, minerali,
provitamini (npr. β-karoten), i fitohemikalija (npr. karotenoida, polifenola, organosumpornih
jedinjenja). Osim direktnih antioksidanasa, namirnice obezbeđuju organizmu mnoge sastojke koji
indirektno podržavaju endogeni antioksidativni zaštitni sistem, kao što su supstrati neophodni za
sintezu glutationa, enzima antioksidativne zaštite, metalo-vezujućih proteina ili modulatori
redoks osetljivih signalnih puteva. Epidemiološke studije ukazuju na inverznu povezanost
dijetarnih unosa i/ili serumskih koncentracija vitamina C, E, karotenoida i flavonoida sa rizikom
od brojnih hroničnih nezaraznih bolesti i ukupnog mortaliteta, ukazujući na značaj njihovog
optimalnog unosa. Suprotno antioksidativnim mikronutrijentima, za fitohemikalije nisu utvrđene
vrednosti preporučenog dnevnog unosa. Ishrana treba da se zasniva na konzumiranju raznovrsnih
biljnih namirnica (voće, povrće, mahunarke, integraln...e žitarice, semenke, orašasti plodovi),
napitaka bogatih antioksidansima, uz umereno konzumiranje namirnica animalnog porekla, kako
bi se u potpunosti iskoristili protektivni efekti dijetarnih antioksidanasa.
Кључне речи:
antioxidants / health benefits / diet / nutrients / phytochemicals / antioksidansi / zdravstveni efekti / ishrana / nutrijenti / fitohemikalijeИзвор:
Arhiv za farmaciju, 2023, 73, 4, 278-291Издавач:
- Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Vidović, Bojana PY - 2023 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/5020 AB - A well-balanced diet provides many compounds with antioxidant properties, such as vitamins, minerals, provitamins (e.g., β-carotene), and phytochemicals (e.g., carotenoids, polyphenols, organosulfur compounds). In addition to direct antioxidants, foods indirectly support the endogenous defense system, by providing substrates for the synthesis of glutathione, antioxidant defense enzymes, metal-binding proteins, or modulators of redox-dependent signaling pathways. Epidemiological studies indicate that higher intakes and circulating concentrations of vitamins C, E, carotenoids, and flavonoids reflect a lower risk of chronic diseases and all-cause mortality, suggesting the importance of optimal intakes of these substances. However, unlike antioxidant micronutrients, phytochemicals have no defined recommended intake levels. A diet should be based on consuming various plant foods (fruit, vegetables, legumes, whole grains, seeds, nuts), antioxidant-rich beverages, and a moderate intake of animal food products to fully exploit the health-promoting effects of dietary antioxidants. AB - Dobro balansirana dijeta je izvor brojnih antioksidanasa, kao što su vitamini, minerali, provitamini (npr. β-karoten), i fitohemikalija (npr. karotenoida, polifenola, organosumpornih jedinjenja). Osim direktnih antioksidanasa, namirnice obezbeđuju organizmu mnoge sastojke koji indirektno podržavaju endogeni antioksidativni zaštitni sistem, kao što su supstrati neophodni za sintezu glutationa, enzima antioksidativne zaštite, metalo-vezujućih proteina ili modulatori redoks osetljivih signalnih puteva. Epidemiološke studije ukazuju na inverznu povezanost dijetarnih unosa i/ili serumskih koncentracija vitamina C, E, karotenoida i flavonoida sa rizikom od brojnih hroničnih nezaraznih bolesti i ukupnog mortaliteta, ukazujući na značaj njihovog optimalnog unosa. Suprotno antioksidativnim mikronutrijentima, za fitohemikalije nisu utvrđene vrednosti preporučenog dnevnog unosa. Ishrana treba da se zasniva na konzumiranju raznovrsnih biljnih namirnica (voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice, semenke, orašasti plodovi), napitaka bogatih antioksidansima, uz umereno konzumiranje namirnica animalnog porekla, kako bi se u potpunosti iskoristili protektivni efekti dijetarnih antioksidanasa. PB - Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd T2 - Arhiv za farmaciju T1 - Dietary antioxidants and health effects: what are their optimal intakes? T1 - Dijetarni antioksidansi i zdravstveni efekti: koliki je optimalan unos? VL - 73 IS - 4 SP - 278 EP - 291 DO - 10.5937/arhfarm73-45552 ER -
@article{ author = "Vidović, Bojana", year = "2023", abstract = "A well-balanced diet provides many compounds with antioxidant properties, such as vitamins, minerals, provitamins (e.g., β-carotene), and phytochemicals (e.g., carotenoids, polyphenols, organosulfur compounds). In addition to direct antioxidants, foods indirectly support the endogenous defense system, by providing substrates for the synthesis of glutathione, antioxidant defense enzymes, metal-binding proteins, or modulators of redox-dependent signaling pathways. Epidemiological studies indicate that higher intakes and circulating concentrations of vitamins C, E, carotenoids, and flavonoids reflect a lower risk of chronic diseases and all-cause mortality, suggesting the importance of optimal intakes of these substances. However, unlike antioxidant micronutrients, phytochemicals have no defined recommended intake levels. A diet should be based on consuming various plant foods (fruit, vegetables, legumes, whole grains, seeds, nuts), antioxidant-rich beverages, and a moderate intake of animal food products to fully exploit the health-promoting effects of dietary antioxidants., Dobro balansirana dijeta je izvor brojnih antioksidanasa, kao što su vitamini, minerali, provitamini (npr. β-karoten), i fitohemikalija (npr. karotenoida, polifenola, organosumpornih jedinjenja). Osim direktnih antioksidanasa, namirnice obezbeđuju organizmu mnoge sastojke koji indirektno podržavaju endogeni antioksidativni zaštitni sistem, kao što su supstrati neophodni za sintezu glutationa, enzima antioksidativne zaštite, metalo-vezujućih proteina ili modulatori redoks osetljivih signalnih puteva. Epidemiološke studije ukazuju na inverznu povezanost dijetarnih unosa i/ili serumskih koncentracija vitamina C, E, karotenoida i flavonoida sa rizikom od brojnih hroničnih nezaraznih bolesti i ukupnog mortaliteta, ukazujući na značaj njihovog optimalnog unosa. Suprotno antioksidativnim mikronutrijentima, za fitohemikalije nisu utvrđene vrednosti preporučenog dnevnog unosa. Ishrana treba da se zasniva na konzumiranju raznovrsnih biljnih namirnica (voće, povrće, mahunarke, integralne žitarice, semenke, orašasti plodovi), napitaka bogatih antioksidansima, uz umereno konzumiranje namirnica animalnog porekla, kako bi se u potpunosti iskoristili protektivni efekti dijetarnih antioksidanasa.", publisher = "Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd", journal = "Arhiv za farmaciju", title = "Dietary antioxidants and health effects: what are their optimal intakes?, Dijetarni antioksidansi i zdravstveni efekti: koliki je optimalan unos?", volume = "73", number = "4", pages = "278-291", doi = "10.5937/arhfarm73-45552" }
Vidović, B.. (2023). Dietary antioxidants and health effects: what are their optimal intakes?. in Arhiv za farmaciju Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd., 73(4), 278-291. https://doi.org/10.5937/arhfarm73-45552
Vidović B. Dietary antioxidants and health effects: what are their optimal intakes?. in Arhiv za farmaciju. 2023;73(4):278-291. doi:10.5937/arhfarm73-45552 .
Vidović, Bojana, "Dietary antioxidants and health effects: what are their optimal intakes?" in Arhiv za farmaciju, 73, no. 4 (2023):278-291, https://doi.org/10.5937/arhfarm73-45552 . .