ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед рада
  •   ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The influence of oil phase type on physicochemical and rheological properties of creams stabilized with polymeric emulsifier Salcare® SC 91

Uticaj tipa masne faze na fizičko-hemijske i reološke osobine kremova stabilisanih polimernim emulgatorom Salcare SC 91

Thumbnail
2004
504.pdf (266.4Kb)
Аутори
Krajišnik, Danina
Milić-Aškrabić, Jela
Vuleta, Gordana
Stupar, Mirjana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
In this work results of model creams investigation containing polymeric emulsifier in the form of „Liquid Dispersion Polymers”, Salcare® SC 91 (Sodium acrylates/paraffinum liquidum/PPG-1 Trideceth-6; 3 % (m/m)) and 30 % (m/m) of different polarity oil phases (paraffin, light liqiud; medium-chain triglycerides and almond oil) are presented. For physico-chemical characterization and physical stability assessment of prepared creams investigations of appearance, physical stability, pH value and electrical conductivity alongside with rheological measurements (rotational and oscillatory) in the period of three months were performed. All the tested samples had good macroscopic behavior and physical stability and their pH values were acceptable for topical application. Rheological measurements revealed that oil phase type had great influence on applicative characteristics and stability of emulsion systems. Model cream samples prepared with more polar oil phases had better stability than cream ...containing less polar phase.

U radu su prikazani rezultati ispitivanja model kremova izrađenih sa polimernim emulgatorom u formi tečne disperzije, Salcare® SC 91 (Natrijum Akrilat Kopolimer/Tečni parafin/PPG-1 Tridecet-6; 3 % (m/m)) i 30 % (m/m) masne faze različite polarnosti (tečni laki parafin, trigliceridi srednje dužine lanca i bademovo ulje). U cilju fizičko-hemijske karakterizacije i procene stabilnosti izrađenih kremova sprovedena su ispitivanja izgleda, fizičke stabilnosti, pH vrednosti i električne provodljivosti kao i reološka analiza (kontinualna i oscilatorna) u periodu od 3 meseca. Svi ispitivani uzorci pokazali su zadovoljavajući izgled i fizičku stabilnost a vrednosti pH bile su u opsegu prihvatljivom za preparate za primenu na kožu. Reološka merenja su pokazala da tip upotrebljene masne faze može imati znatan uticaj na aplikativne karakteristike i stabilnosti datih emulzionih sistema. Uzorci model kremova izrađenih sa masnim fazama veće polarnosti pokazali su se stabilnijim u odnosu na krem sa naj...manje polarnom masnom fazom.

Кључне речи:
polymeric emulsifier / liquid dispersion polymers / o/w creams / oil phase polarity / rheological measurements / physical stability / polimerni emulgator / tečna disperzija polimera / u/v kremovi / polarnost masne faze / reološka merenja / fizička stabilnost
Извор:
Arhiv za farmaciju, 2004, 54, 5, 613-628
Издавач:
  • Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd

ISSN: 0004-1963

[ Google Scholar ]
URI
http://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/506
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Институција
Pharmacy

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ФарФаР-у | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ФарФаР-у | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB