Приказ основних података о документу

Efekti uslova čuvanja na nutritivne karakteristike sojinog zrna i sojinih proizvoda

dc.creatorŽilić, Slađana
dc.creatorBožović, Irina
dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.date.accessioned2019-09-02T10:59:53Z
dc.date.available2019-09-02T10:59:53Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/549
dc.description.abstractThere are many reasons causing changes of chemical properties of both, fresh soya bean grain and soya bean products during storage. Fresh soya bean grain, stored upon harvest, should be considered as a living system in which numerous physiological processes continuously occur all the way to death causing different biochemical changes, the gradual loss of viability, as well as, the decrease of nutritive quality. Due to disturbance of natural forms of nutritive constituents of soya bean grain under impacts of temperatures during technological treatments of processing, biochemical processes in soya bean products can be more intensive during storage and can result in even more significant deterioration of nutritive quality, but also in the formation of compounds with a beneficial, antioxidative function. This study presents results of biochemical changes occurring in fresh soya bean grain and soya bean products stored at the temperature of 20oC for five months.en
dc.description.abstractBrojni su razlozi koji dovode do promena hemijskih karakteristika kako sirovog sojinog zrna tako i sojinih proizvoda tokom čuvanja. Sirovo sojino zrno, koje se čuva nakon žetve, treba posmatrati kao živ sistem u kome se neprekidno, sve do smrti, odigravaju brojni fiziološki procesi koji prouzrokuju različite biohemijske promene, postepen gubitak životne sposobnosti, kao i smanjenje nutritivog kvaliteta. Usled narušavanja prirodnih formi nutritivnih konstituenata sojinog zrna pod uticajem temperature tokom tehnoloških tretmana prerade, biohemijski procesi u sojinim proizvodima tokom čuvanja mogu biti još intenzivniji i dovesti do još značajnijeg pogoršanja nutritivnog kvaliteta ali, recimo, i do formiranja jedinjenja sa korisnom, antioksidativnom funkcijom. U ovim radu prikazani su rezultati biohemijskih promene nastalih nakon čuvanja pet meseci na temperaturi od 20oC sirovog sojinog zrna i sojinih proizvoda.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePTEP - Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi
dc.subjectSoya beanen
dc.subjectSoya bean productsen
dc.subjectstorage conditionsen
dc.subjectbiochemical changesen
dc.subjectsojasr
dc.subjectsojini proizvodisr
dc.subjectuslovi čuvanjasr
dc.subjectbiohemijske promenesr
dc.titleEffects of storage conditions on nutritive properties of soya bean grain and soya bean productsen
dc.titleEfekti uslova čuvanja na nutritivne karakteristike sojinog zrna i sojinih proizvodasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractРадосављевић, Милица; Божовић, Ирина; Жилић, Слађана; Шобајић, Слађана; Ефекти услова чувања на нутритивне карактеристике сојиног зрна и сојиних производа; Ефекти услова чувања на нутритивне карактеристике сојиног зрна и сојиних производа;
dc.citation.volume8
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage39
dc.citation.epage42
dc.citation.other8(1-2): 39-42
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/2062/547.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_549
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу