Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

Suplementacija u ishrani svinja u brojlera kao način proizvodnje mesa obogaćenog selenom

dc.creatorPešut, Olivera
dc.creatorBacković, D.
dc.creatorŠobajić, Slađana
dc.date.accessioned2019-09-02T11:02:43Z
dc.date.available2019-09-02T11:02:43Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0567-8315
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/658
dc.description.abstractSerbia is a selenium (Se) deficient area. In the food chain animals accumulate Se in tissues, thus meat is a good source of this microelement. The aim of the research is to study the effects of different forms and doses of dietary Se in pigs and broilers on muscle and liver tissue Se concentrations, as well as to assess the possibility of using selenized meat as a Se source in the Belgrade area. Pigs (24) were randomly assigned in 4 groups: control and groups supplemented with Na-selenite: 0.10, 0.30 mgSe/kg feed and selenized yeast 0.30 mgSe/kg. Chicks (42) were assigned in 7 groups supplemented with 0.05, 0.10 and 0.30 mgSe/kg feed as Na-selenite or selenized yeast. Se content in muscle and liver samples was determined by AAS. Serum Se content in 54 healthy adult subjects (13 from Barajevo and 41 from inner city area) was determined by AAS. In all supplemented broilers Se-yeast was more effective in raising muscle Se content than Na-selenite. The most efficient increase in tissue Se content in pigs was obtained with 0.30 mg Se/kg feed supplemented as Se-yeast. Plasma Se levels in man were low, being significantly lower in subjects from Barajevo compared with the inner city residents (p lt 0.05). The use of Se-enriched pork and poultry meat in quantities according to dietary habits would have beneficial health effects specially in Se deficient rural areas where home grown feedstuffs are commonly used.en
dc.description.abstractTeritorija Srbije je region sa deficitom selena (Se). U stanovništvu su nivoi Se u serumu niski. Posmatrano kroz lanac ishrane, životinje akumuliraju Se u tkivima, tako da meso u ishrani predstavlja značajan izvor ovog mikroelementa. Cilj istraživanja je ispitivanje efekta različitih oblika i količina Se u ishrani svinja i brojlera na koncentraciju selena u jestivom mesu i jetri, kao i procena mogućnosti upotrebe takvog mesa u ishrani na teritorije Beograda. Uzorak od 24 svinje je podeljen u 4 grupe: kontrolnu i grupe kojima je doda-van Na-selenit u količini od 0,1 i 0,3 mg Se/kg hrane i 0,3 mg Se/kg hrane u obliku Se-kvasca. Ukupno 42 jednodnevnih pilića podeljeni su u 7 grupa: kontrolnu i grupe kojima je dodavano 0,05, 0,10 i 0,30 mg Se/kg Na-selenita ili Se-kvasca, tokom tova. Iz uzoraka mišica i jetre određivan je Se metodom atomske apsorpcione spektrofotometrije (AAS). Nivo Se u serumu određivan je AAS iz uzoraka krvi 54 zdravih odraslih ispitanika: 13 iz Barajeva i 41 iz centra Beograda. Se-kvasac je u svim dozama efikasniji u odnosu na Na-selenit u podizanju nivoa Se u mišićnom tkivu brojlera. Takođe se najefikasnije podizanje sadržaja Se u jetri i mišićima svinja postiže Se-kvascem u količini 0,3 mg Se/kg hrane. Nivoi selena u plazmi ispitanika su niski i značajno su niži kod ispitanika iz Barajeva u odnosu na ispitanike iz centra grada (p lt 0,01). Korišćenje svinjskog i pilećeg mesa obogaćenog selenom, u količinama uobičajenim domaćim dijetetskim navikama, omogućila bi pozitivne zdravstvene efekte u populaciji, značajne za ruralne regije sa deficitom Se gde se koriste pretežno prehrambeni proizvodi iz sopstvene proizvodnje.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceActa veterinaria
dc.subjectpigsen
dc.subjectpoultryen
dc.subjectseleniumen
dc.subjectsupplementationen
dc.titleDietary selenium supplementation of pigs and broilers as a way of producing selenium enriched meaten
dc.titleSuplementacija u ishrani svinja u brojlera kao način proizvodnje mesa obogaćenog selenomsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractБацковић, Д.; Пешут, Оливера; Шобајић, Слађана; Суплементација у исхрани свиња у бројлера као начин производње меса обогаћеног селеном; Суплементација у исхрани свиња у бројлера као начин производње меса обогаћеног селеном;
dc.citation.volume55
dc.citation.issue5-6
dc.citation.spage483
dc.citation.epage492
dc.citation.other55(5-6): 483-492
dc.citation.rankM23
dc.identifier.wos000234035600014
dc.identifier.doi10.2298/AVB0506483P
dc.identifier.scopus2-s2.0-29344443531
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/2153/656.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu