Optimal diet during pregnancy and lactation
Optimalna dijeta tokom trudnoće i dojenja
Апстракт
Nutritional needs of all pregnant women depend on the stage of maternal growth and development and pregnancy nutritional status. In general, pregnancy increases a women's total daily energy requirements by an average of 15%. A lactating women needs an additional energy intake per day. Protein requirements increase to provide essential amino acides for fetal development, blood volume expansion and growth of maternal tissues. Protein requirements increase during lactation because protein is an important component in breast milk. Requirements of lipids, during pregnancy, depending on caloric intake, and carbohydrates requirements increase during the second and third trimesters. Pregnancy and lactation increases the need for all water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins as well ( vitamin D must be taken very carefully). Requirements for minerals as calcium, phosphorus, zinc, magnesium, iodine and iron increase during pregnancy and lactation too.
Period trudnoće i dojenja čini posebno stanje mladih, zdravih osoba ženskog pola u kojem je dizajniranje optimalne dijete od posebnog značaja, kako za buduću majku, tako i za dete. Bitni faktori koji utiču na dizajniranje optimalne dijete tokom trudnoće i dojenja uključuju godine starosti, način života, kulturu, okruženje, edukaciju, ali i ekonomski status. Generalno, u periodu trudnoće povećavaju se potrebe žene za unosom energetskih materija hranom i do 15 %. Tokom dojenja potrebe unosa energetskih nutrimenata se i dalje povećavaju. Period trudnoće obeležen je i povećanim unosom proteina u cilju snabdevanja organizma esencijelnim aminokiselinama koje su neophodne za razvoj fetusa, povećanje zapremine krvi i za rast specifičnih tkiva. Period dojenja takođe prati povećan unos proteina, jer proteini čine značajnu komponentu mleka majke. Potrebe unosa lipida, tokom trudnoće, prate energetski unos. Lipidi su značajan izvor neophodnih ω-3 i ω6 esencijelnih masnih kiselina. Povećane potrebe... za ugljenim hidratima su posebno izražene tokom drugog i trećeg trimestra. U periodu kako trudnoće tako i dojenja potrebno je povećano unositi sve hidrosolubilne i liposolubilne vitamine. Potrebno je naglasiti da unos vitamina D bude pod kontrolom. Potrebe za mineralnim materijama, kao što su kalcijum. fosfor, cink, magnezijum, jod i gvožđe takođe se povećavaju tokom trudnoće i dojenja.
Кључне речи:
pregnancy / lactation / optimal diet / trudnoća / dojenje / optimalna dijetaИзвор:
Arhiv za farmaciju, 2006, 56, 3, 252-260Издавач:
- Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Miletić, Ivanka AU - Konić-Ristić, Aleksandra AU - Đorđević, Brižita PY - 2006 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/743 AB - Nutritional needs of all pregnant women depend on the stage of maternal growth and development and pregnancy nutritional status. In general, pregnancy increases a women's total daily energy requirements by an average of 15%. A lactating women needs an additional energy intake per day. Protein requirements increase to provide essential amino acides for fetal development, blood volume expansion and growth of maternal tissues. Protein requirements increase during lactation because protein is an important component in breast milk. Requirements of lipids, during pregnancy, depending on caloric intake, and carbohydrates requirements increase during the second and third trimesters. Pregnancy and lactation increases the need for all water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins as well ( vitamin D must be taken very carefully). Requirements for minerals as calcium, phosphorus, zinc, magnesium, iodine and iron increase during pregnancy and lactation too. AB - Period trudnoće i dojenja čini posebno stanje mladih, zdravih osoba ženskog pola u kojem je dizajniranje optimalne dijete od posebnog značaja, kako za buduću majku, tako i za dete. Bitni faktori koji utiču na dizajniranje optimalne dijete tokom trudnoće i dojenja uključuju godine starosti, način života, kulturu, okruženje, edukaciju, ali i ekonomski status. Generalno, u periodu trudnoće povećavaju se potrebe žene za unosom energetskih materija hranom i do 15 %. Tokom dojenja potrebe unosa energetskih nutrimenata se i dalje povećavaju. Period trudnoće obeležen je i povećanim unosom proteina u cilju snabdevanja organizma esencijelnim aminokiselinama koje su neophodne za razvoj fetusa, povećanje zapremine krvi i za rast specifičnih tkiva. Period dojenja takođe prati povećan unos proteina, jer proteini čine značajnu komponentu mleka majke. Potrebe unosa lipida, tokom trudnoće, prate energetski unos. Lipidi su značajan izvor neophodnih ω-3 i ω6 esencijelnih masnih kiselina. Povećane potrebe za ugljenim hidratima su posebno izražene tokom drugog i trećeg trimestra. U periodu kako trudnoće tako i dojenja potrebno je povećano unositi sve hidrosolubilne i liposolubilne vitamine. Potrebno je naglasiti da unos vitamina D bude pod kontrolom. Potrebe za mineralnim materijama, kao što su kalcijum. fosfor, cink, magnezijum, jod i gvožđe takođe se povećavaju tokom trudnoće i dojenja. PB - Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd T2 - Arhiv za farmaciju T1 - Optimal diet during pregnancy and lactation T1 - Optimalna dijeta tokom trudnoće i dojenja VL - 56 IS - 3 SP - 252 EP - 260 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_743 ER -
@article{ author = "Miletić, Ivanka and Konić-Ristić, Aleksandra and Đorđević, Brižita", year = "2006", abstract = "Nutritional needs of all pregnant women depend on the stage of maternal growth and development and pregnancy nutritional status. In general, pregnancy increases a women's total daily energy requirements by an average of 15%. A lactating women needs an additional energy intake per day. Protein requirements increase to provide essential amino acides for fetal development, blood volume expansion and growth of maternal tissues. Protein requirements increase during lactation because protein is an important component in breast milk. Requirements of lipids, during pregnancy, depending on caloric intake, and carbohydrates requirements increase during the second and third trimesters. Pregnancy and lactation increases the need for all water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins as well ( vitamin D must be taken very carefully). Requirements for minerals as calcium, phosphorus, zinc, magnesium, iodine and iron increase during pregnancy and lactation too., Period trudnoće i dojenja čini posebno stanje mladih, zdravih osoba ženskog pola u kojem je dizajniranje optimalne dijete od posebnog značaja, kako za buduću majku, tako i za dete. Bitni faktori koji utiču na dizajniranje optimalne dijete tokom trudnoće i dojenja uključuju godine starosti, način života, kulturu, okruženje, edukaciju, ali i ekonomski status. Generalno, u periodu trudnoće povećavaju se potrebe žene za unosom energetskih materija hranom i do 15 %. Tokom dojenja potrebe unosa energetskih nutrimenata se i dalje povećavaju. Period trudnoće obeležen je i povećanim unosom proteina u cilju snabdevanja organizma esencijelnim aminokiselinama koje su neophodne za razvoj fetusa, povećanje zapremine krvi i za rast specifičnih tkiva. Period dojenja takođe prati povećan unos proteina, jer proteini čine značajnu komponentu mleka majke. Potrebe unosa lipida, tokom trudnoće, prate energetski unos. Lipidi su značajan izvor neophodnih ω-3 i ω6 esencijelnih masnih kiselina. Povećane potrebe za ugljenim hidratima su posebno izražene tokom drugog i trećeg trimestra. U periodu kako trudnoće tako i dojenja potrebno je povećano unositi sve hidrosolubilne i liposolubilne vitamine. Potrebno je naglasiti da unos vitamina D bude pod kontrolom. Potrebe za mineralnim materijama, kao što su kalcijum. fosfor, cink, magnezijum, jod i gvožđe takođe se povećavaju tokom trudnoće i dojenja.", publisher = "Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd", journal = "Arhiv za farmaciju", title = "Optimal diet during pregnancy and lactation, Optimalna dijeta tokom trudnoće i dojenja", volume = "56", number = "3", pages = "252-260", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_743" }
Miletić, I., Konić-Ristić, A.,& Đorđević, B.. (2006). Optimal diet during pregnancy and lactation. in Arhiv za farmaciju Savez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd., 56(3), 252-260. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_743
Miletić I, Konić-Ristić A, Đorđević B. Optimal diet during pregnancy and lactation. in Arhiv za farmaciju. 2006;56(3):252-260. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_743 .
Miletić, Ivanka, Konić-Ristić, Aleksandra, Đorđević, Brižita, "Optimal diet during pregnancy and lactation" in Arhiv za farmaciju, 56, no. 3 (2006):252-260, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_743 .