Show simple item record

Optimalna dijeta tokom trudnoće i dojenja

dc.creatorMiletić, Ivanka
dc.creatorKonić-Ristić, Aleksandra
dc.creatorĐorđević, Brižita
dc.date.accessioned2019-09-02T11:04:52Z
dc.date.available2019-09-02T11:04:52Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0004-1963
dc.identifier.urihttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/743
dc.description.abstractNutritional needs of all pregnant women depend on the stage of maternal growth and development and pregnancy nutritional status. In general, pregnancy increases a women's total daily energy requirements by an average of 15%. A lactating women needs an additional energy intake per day. Protein requirements increase to provide essential amino acides for fetal development, blood volume expansion and growth of maternal tissues. Protein requirements increase during lactation because protein is an important component in breast milk. Requirements of lipids, during pregnancy, depending on caloric intake, and carbohydrates requirements increase during the second and third trimesters. Pregnancy and lactation increases the need for all water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins as well ( vitamin D must be taken very carefully). Requirements for minerals as calcium, phosphorus, zinc, magnesium, iodine and iron increase during pregnancy and lactation too.en
dc.description.abstractPeriod trudnoće i dojenja čini posebno stanje mladih, zdravih osoba ženskog pola u kojem je dizajniranje optimalne dijete od posebnog značaja, kako za buduću majku, tako i za dete. Bitni faktori koji utiču na dizajniranje optimalne dijete tokom trudnoće i dojenja uključuju godine starosti, način života, kulturu, okruženje, edukaciju, ali i ekonomski status. Generalno, u periodu trudnoće povećavaju se potrebe žene za unosom energetskih materija hranom i do 15 %. Tokom dojenja potrebe unosa energetskih nutrimenata se i dalje povećavaju. Period trudnoće obeležen je i povećanim unosom proteina u cilju snabdevanja organizma esencijelnim aminokiselinama koje su neophodne za razvoj fetusa, povećanje zapremine krvi i za rast specifičnih tkiva. Period dojenja takođe prati povećan unos proteina, jer proteini čine značajnu komponentu mleka majke. Potrebe unosa lipida, tokom trudnoće, prate energetski unos. Lipidi su značajan izvor neophodnih ω-3 i ω6 esencijelnih masnih kiselina. Povećane potrebe za ugljenim hidratima su posebno izražene tokom drugog i trećeg trimestra. U periodu kako trudnoće tako i dojenja potrebno je povećano unositi sve hidrosolubilne i liposolubilne vitamine. Potrebno je naglasiti da unos vitamina D bude pod kontrolom. Potrebe za mineralnim materijama, kao što su kalcijum. fosfor, cink, magnezijum, jod i gvožđe takođe se povećavaju tokom trudnoće i dojenja.sr
dc.publisherSavez farmaceutskih udruženja Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceArhiv za farmaciju
dc.subjectpregnancyen
dc.subjectlactationen
dc.subjectoptimal dieten
dc.subjecttrudnoćasr
dc.subjectdojenjesr
dc.subjectoptimalna dijetasr
dc.titleOptimal diet during pregnancy and lactationen
dc.titleOptimalna dijeta tokom trudnoće i dojenjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dcterms.abstractМилетић, Иванка; Конић-Ристић, Aлександра; Ђорђевић, Брижита; Оптимална дијета током трудноће и дојења; Оптимална дијета током трудноће и дојења;
dc.citation.volume56
dc.citation.issue3
dc.citation.spage252
dc.citation.epage260
dc.citation.other56(3): 252-260
dc.identifier.fulltexthttp://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/2188/741.pdf
dc.identifier.rcubconv_197
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record