FarFaR - Pharmacy Repository
University of Belgrade, Faculty of Pharmacy
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   FarFaR
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
  •   FarFaR
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese

Uticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarka

Thumbnail
2006
868.pdf (151.8Kb)
Authors
Miletić, Ivanka
Stanković, Ivan
Đorđević, Brižita
Cerović-Radusinović, Aleksandra M.
Vidović, Bojana
Slavković, Jelena R.
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Quark cheese is a diary product with high nutritive value. This product is essential food, but could, nevertheless, be enriched with some nutriments and thus, presented as functional food. A food can be regarded as "functional" if it is satisfactory demonstreted to affect beneficially one or more target functions in body, beyond adequate nutritional effects. The presented study evaluated the effect of probiotics on mineral composition. The results showed that quark cheese with probiotic has higher amount of Ca, Mg, Zn, K (45,61% 30,32; 20,18; 37,99 i 29,32; respectively), compared with quark cheese without probiotics. Results showed lower amount of Cu in quark cheese with probiotics.
Sirevi tipa kvark su sveži sirevi visoke nutritivne i relativno niske energetske vrednosti. Nakon suplementacije ovog sira probioticima, biološki aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, mogu se svrstati u funkcionalne namirnice. U cilju ispitivanja uticaja dodatih probiotika na mineralni sastav, izvršena je analiza svežih belih sireva tipa kvark suplementiranih probioticima (ABT-grupa). Takođe, urađena je i analiza mineralnog sastava sireva tipa kvark, koji su proizvedeni korišćenjem tradicionalne kulture (FD-grupa). Rezultati su pokazali da ABT-grupa sadrži povećan sadržaj Ca, Mg, Zn, Na i K (45,61%; 30,32%; 20,18%; 37,99% i 29,32% redom) u odnosu na FD-grupu. Međutim, sadržaj Cu je neznatno smanjen (0,78%) u ABT-grupi. Zaključeno je i da sirevi tipa kvark sa probioticima imaju povoljan odnos pojedinih mineralnih materija (Ca, K, Zn) te bi se, uz određene korekcije mineralnog sastava, mogli svrstati u funkcionalnu hranu i preporučiti osobama sa osteoporoz...om. Zbog povoljnog odnosa Ca, Mg, K, a nakon smanjenja količine soli (Na), ovaj proizvod se može preporučiti i osobama sa hroničnom hipertenzijom.

Keywords:
quark cheese / functional food / mineral composition / sirevi tipa kvark / funkcionalna hrana / mineralni sastav
Source:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2006, 17, 3-4, 10-13
Publisher:
  • Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd

ISSN: 0353-6564

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870
URI
https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/870
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institution/Community
Pharmacy
TY  - JOUR
AU  - Miletić, Ivanka
AU  - Stanković, Ivan
AU  - Đorđević, Brižita
AU  - Cerović-Radusinović, Aleksandra M.
AU  - Vidović, Bojana
AU  - Slavković, Jelena R.
PY  - 2006
UR  - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/870
AB  - Quark cheese is a diary product with high nutritive value. This product is essential food, but could, nevertheless, be enriched with some nutriments and thus, presented as functional food. A food can be regarded as "functional" if it is satisfactory demonstreted to affect beneficially one or more target functions in body, beyond adequate nutritional effects. The presented study evaluated the effect of probiotics on mineral composition. The results showed that quark cheese with probiotic has higher amount of Ca, Mg, Zn, K (45,61% 30,32; 20,18; 37,99 i 29,32; respectively), compared with quark cheese without probiotics. Results showed lower amount of Cu in quark cheese with probiotics.
AB  - Sirevi tipa kvark su sveži sirevi visoke nutritivne i relativno niske energetske vrednosti. Nakon suplementacije ovog sira probioticima, biološki aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, mogu se svrstati u funkcionalne namirnice. U cilju ispitivanja uticaja dodatih probiotika na mineralni sastav, izvršena je analiza svežih belih sireva tipa kvark suplementiranih probioticima (ABT-grupa). Takođe, urađena je i analiza mineralnog sastava sireva tipa kvark, koji su proizvedeni korišćenjem tradicionalne kulture (FD-grupa). Rezultati su pokazali da ABT-grupa sadrži povećan sadržaj Ca, Mg, Zn, Na i K (45,61%; 30,32%; 20,18%; 37,99% i 29,32% redom) u odnosu na FD-grupu. Međutim, sadržaj Cu je neznatno smanjen (0,78%) u ABT-grupi. Zaključeno je i da sirevi tipa kvark sa probioticima imaju povoljan odnos pojedinih mineralnih materija (Ca, K, Zn) te bi se, uz određene korekcije mineralnog sastava, mogli svrstati u funkcionalnu hranu i preporučiti osobama sa osteoporozom. Zbog povoljnog odnosa Ca, Mg, K, a nakon smanjenja količine soli (Na), ovaj proizvod se može preporučiti i osobama sa hroničnom hipertenzijom.
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
T2  - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
T1  - The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese
T1  - Uticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarka
VL  - 17
IS  - 3-4
SP  - 10
EP  - 13
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870
ER  - 
@article{
author = "Miletić, Ivanka and Stanković, Ivan and Đorđević, Brižita and Cerović-Radusinović, Aleksandra M. and Vidović, Bojana and Slavković, Jelena R.",
year = "2006",
abstract = "Quark cheese is a diary product with high nutritive value. This product is essential food, but could, nevertheless, be enriched with some nutriments and thus, presented as functional food. A food can be regarded as "functional" if it is satisfactory demonstreted to affect beneficially one or more target functions in body, beyond adequate nutritional effects. The presented study evaluated the effect of probiotics on mineral composition. The results showed that quark cheese with probiotic has higher amount of Ca, Mg, Zn, K (45,61% 30,32; 20,18; 37,99 i 29,32; respectively), compared with quark cheese without probiotics. Results showed lower amount of Cu in quark cheese with probiotics., Sirevi tipa kvark su sveži sirevi visoke nutritivne i relativno niske energetske vrednosti. Nakon suplementacije ovog sira probioticima, biološki aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, mogu se svrstati u funkcionalne namirnice. U cilju ispitivanja uticaja dodatih probiotika na mineralni sastav, izvršena je analiza svežih belih sireva tipa kvark suplementiranih probioticima (ABT-grupa). Takođe, urađena je i analiza mineralnog sastava sireva tipa kvark, koji su proizvedeni korišćenjem tradicionalne kulture (FD-grupa). Rezultati su pokazali da ABT-grupa sadrži povećan sadržaj Ca, Mg, Zn, Na i K (45,61%; 30,32%; 20,18%; 37,99% i 29,32% redom) u odnosu na FD-grupu. Međutim, sadržaj Cu je neznatno smanjen (0,78%) u ABT-grupi. Zaključeno je i da sirevi tipa kvark sa probioticima imaju povoljan odnos pojedinih mineralnih materija (Ca, K, Zn) te bi se, uz određene korekcije mineralnog sastava, mogli svrstati u funkcionalnu hranu i preporučiti osobama sa osteoporozom. Zbog povoljnog odnosa Ca, Mg, K, a nakon smanjenja količine soli (Na), ovaj proizvod se može preporučiti i osobama sa hroničnom hipertenzijom.",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd",
journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi",
title = "The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese, Uticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarka",
volume = "17",
number = "3-4",
pages = "10-13",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870"
}
Miletić, I., Stanković, I., Đorđević, B., Cerović-Radusinović, A. M., Vidović, B.,& Slavković, J. R.. (2006). The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 17(3-4), 10-13.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870
Miletić I, Stanković I, Đorđević B, Cerović-Radusinović AM, Vidović B, Slavković JR. The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2006;17(3-4):10-13.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870 .
Miletić, Ivanka, Stanković, Ivan, Đorđević, Brižita, Cerović-Radusinović, Aleksandra M., Vidović, Bojana, Slavković, Jelena R., "The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 17, no. 3-4 (2006):10-13,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FarFaR - Pharmacy Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About FarFaR - Pharmacy Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB