The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese
Uticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarka

2006
Authors
Miletić, IvankaStanković, Ivan

Đorđević, Brižita

Cerović-Radusinović, Aleksandra M.
Vidović, Bojana

Slavković, Jelena R.
Article (Published version)

Metadata
Show full item recordAbstract
Quark cheese is a diary product with high nutritive value. This product is essential food, but could, nevertheless, be enriched with some nutriments and thus, presented as functional food. A food can be regarded as "functional" if it is satisfactory demonstreted to affect beneficially one or more target functions in body, beyond adequate nutritional effects. The presented study evaluated the effect of probiotics on mineral composition. The results showed that quark cheese with probiotic has higher amount of Ca, Mg, Zn, K (45,61% 30,32; 20,18; 37,99 i 29,32; respectively), compared with quark cheese without probiotics. Results showed lower amount of Cu in quark cheese with probiotics.
Sirevi tipa kvark su sveži sirevi visoke nutritivne i relativno niske energetske vrednosti. Nakon suplementacije ovog sira probioticima, biološki aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, mogu se svrstati u funkcionalne namirnice. U cilju ispitivanja uticaja dodatih probiotika na mineralni sastav, izvršena je analiza svežih belih sireva tipa kvark suplementiranih probioticima (ABT-grupa). Takođe, urađena je i analiza mineralnog sastava sireva tipa kvark, koji su proizvedeni korišćenjem tradicionalne kulture (FD-grupa). Rezultati su pokazali da ABT-grupa sadrži povećan sadržaj Ca, Mg, Zn, Na i K (45,61%; 30,32%; 20,18%; 37,99% i 29,32% redom) u odnosu na FD-grupu. Međutim, sadržaj Cu je neznatno smanjen (0,78%) u ABT-grupi. Zaključeno je i da sirevi tipa kvark sa probioticima imaju povoljan odnos pojedinih mineralnih materija (Ca, K, Zn) te bi se, uz određene korekcije mineralnog sastava, mogli svrstati u funkcionalnu hranu i preporučiti osobama sa osteoporoz...om. Zbog povoljnog odnosa Ca, Mg, K, a nakon smanjenja količine soli (Na), ovaj proizvod se može preporučiti i osobama sa hroničnom hipertenzijom.
Keywords:
quark cheese / functional food / mineral composition / sirevi tipa kvark / funkcionalna hrana / mineralni sastavSource:
Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 2006, 17, 3-4, 10-13Publisher:
- Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
Collections
Institution/Community
PharmacyTY - JOUR AU - Miletić, Ivanka AU - Stanković, Ivan AU - Đorđević, Brižita AU - Cerović-Radusinović, Aleksandra M. AU - Vidović, Bojana AU - Slavković, Jelena R. PY - 2006 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/870 AB - Quark cheese is a diary product with high nutritive value. This product is essential food, but could, nevertheless, be enriched with some nutriments and thus, presented as functional food. A food can be regarded as "functional" if it is satisfactory demonstreted to affect beneficially one or more target functions in body, beyond adequate nutritional effects. The presented study evaluated the effect of probiotics on mineral composition. The results showed that quark cheese with probiotic has higher amount of Ca, Mg, Zn, K (45,61% 30,32; 20,18; 37,99 i 29,32; respectively), compared with quark cheese without probiotics. Results showed lower amount of Cu in quark cheese with probiotics. AB - Sirevi tipa kvark su sveži sirevi visoke nutritivne i relativno niske energetske vrednosti. Nakon suplementacije ovog sira probioticima, biološki aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, mogu se svrstati u funkcionalne namirnice. U cilju ispitivanja uticaja dodatih probiotika na mineralni sastav, izvršena je analiza svežih belih sireva tipa kvark suplementiranih probioticima (ABT-grupa). Takođe, urađena je i analiza mineralnog sastava sireva tipa kvark, koji su proizvedeni korišćenjem tradicionalne kulture (FD-grupa). Rezultati su pokazali da ABT-grupa sadrži povećan sadržaj Ca, Mg, Zn, Na i K (45,61%; 30,32%; 20,18%; 37,99% i 29,32% redom) u odnosu na FD-grupu. Međutim, sadržaj Cu je neznatno smanjen (0,78%) u ABT-grupi. Zaključeno je i da sirevi tipa kvark sa probioticima imaju povoljan odnos pojedinih mineralnih materija (Ca, K, Zn) te bi se, uz određene korekcije mineralnog sastava, mogli svrstati u funkcionalnu hranu i preporučiti osobama sa osteoporozom. Zbog povoljnog odnosa Ca, Mg, K, a nakon smanjenja količine soli (Na), ovaj proizvod se može preporučiti i osobama sa hroničnom hipertenzijom. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd T2 - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi T1 - The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese T1 - Uticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarka VL - 17 IS - 3-4 SP - 10 EP - 13 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870 ER -
@article{ author = "Miletić, Ivanka and Stanković, Ivan and Đorđević, Brižita and Cerović-Radusinović, Aleksandra M. and Vidović, Bojana and Slavković, Jelena R.", year = "2006", abstract = "Quark cheese is a diary product with high nutritive value. This product is essential food, but could, nevertheless, be enriched with some nutriments and thus, presented as functional food. A food can be regarded as "functional" if it is satisfactory demonstreted to affect beneficially one or more target functions in body, beyond adequate nutritional effects. The presented study evaluated the effect of probiotics on mineral composition. The results showed that quark cheese with probiotic has higher amount of Ca, Mg, Zn, K (45,61% 30,32; 20,18; 37,99 i 29,32; respectively), compared with quark cheese without probiotics. Results showed lower amount of Cu in quark cheese with probiotics., Sirevi tipa kvark su sveži sirevi visoke nutritivne i relativno niske energetske vrednosti. Nakon suplementacije ovog sira probioticima, biološki aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, mogu se svrstati u funkcionalne namirnice. U cilju ispitivanja uticaja dodatih probiotika na mineralni sastav, izvršena je analiza svežih belih sireva tipa kvark suplementiranih probioticima (ABT-grupa). Takođe, urađena je i analiza mineralnog sastava sireva tipa kvark, koji su proizvedeni korišćenjem tradicionalne kulture (FD-grupa). Rezultati su pokazali da ABT-grupa sadrži povećan sadržaj Ca, Mg, Zn, Na i K (45,61%; 30,32%; 20,18%; 37,99% i 29,32% redom) u odnosu na FD-grupu. Međutim, sadržaj Cu je neznatno smanjen (0,78%) u ABT-grupi. Zaključeno je i da sirevi tipa kvark sa probioticima imaju povoljan odnos pojedinih mineralnih materija (Ca, K, Zn) te bi se, uz određene korekcije mineralnog sastava, mogli svrstati u funkcionalnu hranu i preporučiti osobama sa osteoporozom. Zbog povoljnog odnosa Ca, Mg, K, a nakon smanjenja količine soli (Na), ovaj proizvod se može preporučiti i osobama sa hroničnom hipertenzijom.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd", journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi", title = "The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese, Uticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarka", volume = "17", number = "3-4", pages = "10-13", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870" }
Miletić, I., Stanković, I., Đorđević, B., Cerović-Radusinović, A. M., Vidović, B.,& Slavković, J. R.. (2006). The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 17(3-4), 10-13. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870
Miletić I, Stanković I, Đorđević B, Cerović-Radusinović AM, Vidović B, Slavković JR. The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2006;17(3-4):10-13. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870 .
Miletić, Ivanka, Stanković, Ivan, Đorđević, Brižita, Cerović-Radusinović, Aleksandra M., Vidović, Bojana, Slavković, Jelena R., "The effect of probiotics on mineral composition of quark cheese" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 17, no. 3-4 (2006):10-13, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870 .