Приказ основних података о документу

Uticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarka

dc.creatorMiletić, Ivanka
dc.creatorStanković, Ivan
dc.creatorĐorđević, Brižita
dc.creatorCerović-Radusinović, Aleksandra M.
dc.creatorVidović, Bojana
dc.creatorSlavković, Jelena R.
dc.date.accessioned2019-09-02T11:08:11Z
dc.date.available2019-09-02T11:08:11Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/870
dc.description.abstractQuark cheese is a diary product with high nutritive value. This product is essential food, but could, nevertheless, be enriched with some nutriments and thus, presented as functional food. A food can be regarded as "functional" if it is satisfactory demonstreted to affect beneficially one or more target functions in body, beyond adequate nutritional effects. The presented study evaluated the effect of probiotics on mineral composition. The results showed that quark cheese with probiotic has higher amount of Ca, Mg, Zn, K (45,61% 30,32; 20,18; 37,99 i 29,32; respectively), compared with quark cheese without probiotics. Results showed lower amount of Cu in quark cheese with probiotics.en
dc.description.abstractSirevi tipa kvark su sveži sirevi visoke nutritivne i relativno niske energetske vrednosti. Nakon suplementacije ovog sira probioticima, biološki aktivnim sastojcima koji povoljno deluju na gastrointestinalni trakt, mogu se svrstati u funkcionalne namirnice. U cilju ispitivanja uticaja dodatih probiotika na mineralni sastav, izvršena je analiza svežih belih sireva tipa kvark suplementiranih probioticima (ABT-grupa). Takođe, urađena je i analiza mineralnog sastava sireva tipa kvark, koji su proizvedeni korišćenjem tradicionalne kulture (FD-grupa). Rezultati su pokazali da ABT-grupa sadrži povećan sadržaj Ca, Mg, Zn, Na i K (45,61%; 30,32%; 20,18%; 37,99% i 29,32% redom) u odnosu na FD-grupu. Međutim, sadržaj Cu je neznatno smanjen (0,78%) u ABT-grupi. Zaključeno je i da sirevi tipa kvark sa probioticima imaju povoljan odnos pojedinih mineralnih materija (Ca, K, Zn) te bi se, uz određene korekcije mineralnog sastava, mogli svrstati u funkcionalnu hranu i preporučiti osobama sa osteoporozom. Zbog povoljnog odnosa Ca, Mg, K, a nakon smanjenja količine soli (Na), ovaj proizvod se može preporučiti i osobama sa hroničnom hipertenzijom.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectquark cheeseen
dc.subjectfunctional fooden
dc.subjectmineral compositionen
dc.subjectsirevi tipa kvarksr
dc.subjectfunkcionalna hranasr
dc.subjectmineralni sastavsr
dc.titleThe effect of probiotics on mineral composition of quark cheeseen
dc.titleUticaj probiotika na mineralni sastav sireva tipa kvarkasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractСтанковић, Иван; Видовић, Бојана; Славковић, Јелена Р.; Церовић-Радусиновић, Aлександра М.; Милетић, Иванка; Ђорђевић, Брижита; Утицај пробиотика на минерални састав сирева типа кварка; Утицај пробиотика на минерални састав сирева типа кварка;
dc.citation.volume17
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage10
dc.citation.epage13
dc.citation.other17(3-4): 10-13
dc.identifier.fulltexthttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs//bitstream/id/2230/868.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_870
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу