Приказ основних података о документу

Bezbednost hrane - novi pristup, strategija i regulativa

dc.creatorStanković, Ivan
dc.date.accessioned2019-09-02T11:08:33Z
dc.date.available2019-09-02T11:08:33Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0018-6872
dc.identifier.urihttps://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/884
dc.description.abstractThe new approach to food safety is risk analysis based on integrated food chain system. System is established on responsibility of all sub­jects in the food chain, traceability in all phases of food production, processing and distribution, precautionary principle and transparency. Food safety system is based on risk analysis consisting of three interconnected components: risk assessment, risk management and risk communication. It can be executed on national, regional or global level. This approach to food safety is based on Codex alimentarius international standards and recommendations, supported by World health organization (WHO), Food and agriculture organization of the United Nations (FAO) and other relevant international bodies. It is a milestone for food safety measures in international trade (SPS and TBT agreements of WTO).The Food safety strategy is the national plan, and Food safety act is the main regula­tory framework for other horizontally-connected regulations on food hygiene and official control to facilitate transition to new risk analysis based on integrated food chain system.en
dc.description.abstractNovi pristup bezbednosti hrane je sveobuhvatni lanac bezbednosti hrane "od njive do trpeze" koji se zasniva na analizi rizika. Ovaj sistem podrazumeva odgovornost svih učesnika u lancu hrane, obezbeđuje praćenje svih faza proizvodnje, prerade i distribucije hrane, efikasan preventivni pristup i transparentnost. Sistem bezbednosti lanca hrane se zasniva na analizi rizika koja se sastoji od tri međusobno povezane komponente: procene rizika upravljanja rizikom i komunikacije o riziku, a koja može da se sprovodi na nacionalnom, regionalnom ili globalnom nivou. Ovakav pristup sistemu bezbednosti zasnovan je na međunarodnim standardima i preporukama Codex Alimentarius-a, podržava ga Svetska zdravstvena organizacija (WHO) Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i druga relevantna međunarodna te/a, a na njemu se zasnivaju i mere za bezbednost hrane u međunarodnom prometu (SPS i TBT sporazumi Svetske trgovinske organizacije). Strategija o bezbednosti hrane predstavlja nacionalni plan, a Zakon o bezbednosti hrane obezbeđuje pravnu osnovu za donošenje drugih propisa koji se odnose na higijenu hrane i službenu kontrolu i omogućuje postepeni prelazak na novi sveobuhvatni sistem bezbednosti lanca hrane koji se zasniva na analizi rizika.sr
dc.publisherDruštvo za ishranu Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceHrana i ishrana
dc.subjectfood safety strategyen
dc.subjectfood safety acten
dc.subjectrisk analysisen
dc.subjectstrategija o bezbednosti hranesr
dc.subjectzakon o bezbednosti hranesr
dc.subjectanaliza rizikasr
dc.titleFood safety: New approach, strategy and regulationen
dc.titleBezbednost hrane - novi pristup, strategija i regulativasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dcterms.abstractСтанковић, Иван; Безбедност хране - нови приступ, стратегија и регулатива; Безбедност хране - нови приступ, стратегија и регулатива;
dc.citation.volume47
dc.citation.issue1-4
dc.citation.spage5
dc.citation.epage8
dc.citation.other47(1-4): 5-8
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_884
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу