ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
Универзитет у Београду, Фармацеутски факултет
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед рада
  •   ФарФаР - Фармацеутски факултет, репозиторијум
  • Pharmacy
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Multivariate data visualization methods based on elemental analysis of wines by atomic absorption spectrometry

Metode multivarijantne vizualizacije podataka bazirane na elementalnoj analizi vina atomskom apsorpcionom spektrometrijom

Thumbnail
2007
993.pdf (135.4Kb)
Аутори
Ražić, Slavica
Čokeša, Đuro
Sremac, Snežana
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
The contents of five metals (Cu, Mn, Fe, Cd, and Pb) in several red and white wines originating from different regions of Serbia were determined by flame and graphite furnace atomic absorption spectrometry. The data were processed using chemometric techniques. Principal component and factor analysis were applied in order to highlight the relations between the elements and, after data reduction, three main factors controlling variability were identified. Application of hierarchical cluster analysis to the studied wines indicated differentiation of the samples belonging to different origins. No discrimination between red and white wines was found.
Primenom metoda plamene atomske apsorpcione spektrometrije, kao i atomske apsorpcione spektrometrije sa elektrotermalnom atomizacijom, određivan je sadržaj pet metala (Cu, Mn, Fe, Cd i Pb) u uzorcima nekoliko crvenih i belih vina, iz raličitih regiona Srbije. Rezultati su obrađivani hemometrijskim metodama. Primenjena je analiza glavnih komponenti, kao i faktorska analiza, u cilju razjašnjavanja odnosa između elemenata. Nakon redukcije podataka identifikovana su tri glavna faktora koji utiču na varijabilnost. Klasterska analiza uzoraka vina naglašava diferencijaciju uzoraka različitog porekla ali ne i razdvajanje između crvenih i belih vina.
Кључне речи:
principal component analysis / factor analysis / cluster analysis / metals / wines / classification
Извор:
Journal of the Serbian Chemical Society, 2007, 72, 12, 1487-1492
Издавач:
  • Srpsko hemijsko društvo, Beograd

DOI: 10.2298/JSC0712487R

ISSN: 0352-5139

WoS: 000252412100030

Scopus: 2-s2.0-36949018943
[ Google Scholar ]
16
16
URI
http://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/995
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Институција
Pharmacy

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ФарФаР-у | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О ФарФаР-у | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB