Fluorometric determination of hesperidin in orange juices available on Serbian market
Fluorometrijsko određivanje hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije
2012
Аутори
Pavun, LeposavaJelikić-Stankov, Milena
Malešev, Dušan
Uskoković-Marković, Snežana
Dimitrić-Marković, Jasmina
Đurđević, Predrag
Đikanović, Daniela
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
The spectrofluorometric method based on fluorescence ability of aluminium - hesperidin complex for the determination of hesperidin in orange juice is proposed. The linearity range of hesperidin in methanolicaqueous solution was 0.08 - 18.0 μg/mL with LOD and LOQ values as 0.023 μg/mL and 0.070 μg/mL, respectively, and recovery values in the range 97.8 - 99.7 %. Method was simplified by omitting any of surphactant agents usually applied in similar procedures, and successfully applied for the determination of hesperidin in orange juices commercially available on the Serbian market.
U radu je predložena spektrofluorimetrijska metoda za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže zasnovana na sposobnosti fluorescencije kompleksa aluminijum - hesperidin. Utvrđena je oblast linearnosti za određivanje hesperidina u metanolno-vodenim rastvora od 0.08 do 18.0 μg/mL, pri čemu je LOD= 0.023 μg/mL i LOQ= 0.070 μg/mL, a recovery vrednost 97.8 - 99.7 %. Metoda je pojednostavljena izostavljanjem često korišćenih površinski aktivnih materija koje se koriste u sličnim procedurama i uspešno je primenjena za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije.
Кључне речи:
hesperidin / orange juice / spectrofluorometry / hesperidin / sok od pomorandže / spektrofluorometrijaИзвор:
Acta agriculturae Serbica, 2012, 17, 34, 93-103Издавач:
- Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak
Финансирање / пројекти:
- Синтеза, моделовање, физичко-хемијске и биолошке особине органских једињења и одговарајућих комплекса метала (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-172016)
- Испитивања односа структура-функција у ћелијском зиду биљака и измене структуре зида ензимским инжењерингом (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-173017)
- Електропроводни и редокс-активни полимери и олигомери: синтеза, структура, својства и примена (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-172043)
Институција/група
PharmacyTY - JOUR AU - Pavun, Leposava AU - Jelikić-Stankov, Milena AU - Malešev, Dušan AU - Uskoković-Marković, Snežana AU - Dimitrić-Marković, Jasmina AU - Đurđević, Predrag AU - Đikanović, Daniela PY - 2012 UR - https://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/1824 AB - The spectrofluorometric method based on fluorescence ability of aluminium - hesperidin complex for the determination of hesperidin in orange juice is proposed. The linearity range of hesperidin in methanolicaqueous solution was 0.08 - 18.0 μg/mL with LOD and LOQ values as 0.023 μg/mL and 0.070 μg/mL, respectively, and recovery values in the range 97.8 - 99.7 %. Method was simplified by omitting any of surphactant agents usually applied in similar procedures, and successfully applied for the determination of hesperidin in orange juices commercially available on the Serbian market. AB - U radu je predložena spektrofluorimetrijska metoda za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže zasnovana na sposobnosti fluorescencije kompleksa aluminijum - hesperidin. Utvrđena je oblast linearnosti za određivanje hesperidina u metanolno-vodenim rastvora od 0.08 do 18.0 μg/mL, pri čemu je LOD= 0.023 μg/mL i LOQ= 0.070 μg/mL, a recovery vrednost 97.8 - 99.7 %. Metoda je pojednostavljena izostavljanjem često korišćenih površinski aktivnih materija koje se koriste u sličnim procedurama i uspešno je primenjena za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije. PB - Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak T2 - Acta agriculturae Serbica T1 - Fluorometric determination of hesperidin in orange juices available on Serbian market T1 - Fluorometrijsko određivanje hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije VL - 17 IS - 34 SP - 93 EP - 103 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1824 ER -
@article{ author = "Pavun, Leposava and Jelikić-Stankov, Milena and Malešev, Dušan and Uskoković-Marković, Snežana and Dimitrić-Marković, Jasmina and Đurđević, Predrag and Đikanović, Daniela", year = "2012", abstract = "The spectrofluorometric method based on fluorescence ability of aluminium - hesperidin complex for the determination of hesperidin in orange juice is proposed. The linearity range of hesperidin in methanolicaqueous solution was 0.08 - 18.0 μg/mL with LOD and LOQ values as 0.023 μg/mL and 0.070 μg/mL, respectively, and recovery values in the range 97.8 - 99.7 %. Method was simplified by omitting any of surphactant agents usually applied in similar procedures, and successfully applied for the determination of hesperidin in orange juices commercially available on the Serbian market., U radu je predložena spektrofluorimetrijska metoda za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže zasnovana na sposobnosti fluorescencije kompleksa aluminijum - hesperidin. Utvrđena je oblast linearnosti za određivanje hesperidina u metanolno-vodenim rastvora od 0.08 do 18.0 μg/mL, pri čemu je LOD= 0.023 μg/mL i LOQ= 0.070 μg/mL, a recovery vrednost 97.8 - 99.7 %. Metoda je pojednostavljena izostavljanjem često korišćenih površinski aktivnih materija koje se koriste u sličnim procedurama i uspešno je primenjena za određivanje sadržaja hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije.", publisher = "Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak", journal = "Acta agriculturae Serbica", title = "Fluorometric determination of hesperidin in orange juices available on Serbian market, Fluorometrijsko određivanje hesperidina u sokovima od pomorandže prisutnim na tržištu Srbije", volume = "17", number = "34", pages = "93-103", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1824" }
Pavun, L., Jelikić-Stankov, M., Malešev, D., Uskoković-Marković, S., Dimitrić-Marković, J., Đurđević, P.,& Đikanović, D.. (2012). Fluorometric determination of hesperidin in orange juices available on Serbian market. in Acta agriculturae Serbica Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak., 17(34), 93-103. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1824
Pavun L, Jelikić-Stankov M, Malešev D, Uskoković-Marković S, Dimitrić-Marković J, Đurđević P, Đikanović D. Fluorometric determination of hesperidin in orange juices available on Serbian market. in Acta agriculturae Serbica. 2012;17(34):93-103. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1824 .
Pavun, Leposava, Jelikić-Stankov, Milena, Malešev, Dušan, Uskoković-Marković, Snežana, Dimitrić-Marković, Jasmina, Đurđević, Predrag, Đikanović, Daniela, "Fluorometric determination of hesperidin in orange juices available on Serbian market" in Acta agriculturae Serbica, 17, no. 34 (2012):93-103, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_farfar_1824 .